Pere Pascual

Pere Pascual

Crític d'art

Santeros

Diuen els filòsofs que la vida es divideix en passat i futur i que el present és sols una frontissa no detectable. A Mataró no pensem igual, aquí creiem que el temps es divideix entre abans de Santes i després de Santes, essent la frontissa un present ben detectable com és la festa en si. En el que si coincideixen ambdues lectures és que aquest present fugisser sols pot ser captat per donar-li sentit de permanència i eternitat per uns personatges màgics capaços de caçar amb el seu art i la seva saviesa, la immediatesa del segon, la intensitat de la mirada, la potència del fer i del sentir. Uns personatges amb poders superiors, com són els fotògrafs.

De fa 24 anys que aquests personatges màgics tenen a bé, i com a preludi de la festa, com si en fos el primer tro d’avís, fer-nos avinents la immortalitat de les imatges del passat, convertint-les en present i per que serveixin per a flairar el futur que ja tenim a la cantonada. Uns fotògrafs que en aquests anys han donat ja totes les voltes possibles a la polièdrica mirada que ens ofereix la festa, analitzant-la des de tots els seus angles i possibilitats.

Enguany li toca a Romuald Gallofré exercir aquest encanteri i ho fa sota el més que encertat títol de "Santeros", una paraula sense oficial definició de diccionari, però que tots els mataronins sabem perfectament què vol dir.

En Romu és un excel·lent professional especialitzat en el reportatge periodístic, i aquí encertadament ens presenta una gran mostra del que ell tant bé sap fer. Ha entès perfectament que la festa no son els actes, la història, la tradició... si no que la festa és la gent, aquella que fent-la seva, la perpetua però alhora la fa diferent cada vegada i en cada persona. Romu ha cercat l’essència, la raó i la veritat de la festa que queda expressada perfectament en aquestes instsntànies en les que tots ens hi sentim reflectits. Són aquests ulls, aquella mirada, aquell gest, aquella llum, aquell detall, els que ens transporten de nou a la veritable frontissa de la vida de la ciutat, la seva Festa Major de les Santes.

Endinseu-vos doncs en el regal que Romuald Gallofré ens fa, identifiquem-nos com a protagonistes, i passegem-nos amb aire de festa per tant magnífic mostroari. Sentiu-vos com el que sou, santeros, gaudint plenament de ser-ho. I en sortir no us avergonyeixi dir un 'Glòria a les Santes' amb la boca petita, és el que pertoca davant tant magnífica demostració artística i ciutadana, o millor dit, santera.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive