El futur de l'Avui és prometedor i el rotatiu arriba al seus trenta anys de vida en un molt bon moment. Així d'optimista es va mostrar ahir dimarts, dia 18, el director del diari, el periodista valencià Vincent Sanchis, que va ser a Mataró per pronunciar una conferència a Can Palauet convidat per ERC davant una trentena de persones.
Encara ens falta més lleialtat i compromís del lector però l'Avui només té els problemes de qualsevol diari, va explicar Sanchis. Vincent Sanchis no va poder evitar de referir-se a la crítica situació que l'Avui va viure fa un any i mig, quan va haver de suspendre pagaments i esperar a que una empresa externa n'assumís els deutes i la gestió. Segons el director del diari, aquest va ser el pitjor moment per l'Avui però els mals instants ja s'han oblidat: Si l'Avui va subsistir ha estat perquè té un projecte ferm i amb il·lusió al darrere. Si això no fos així, ningú hagués apostat per ell.
Vincent Sanchis, director des de fa deu anys, també ha reconegut que hagués estat més òptim que l'empresa que s'hagués fet càrrec de l'Avui tingués també sensibilitat catalana. Potser no era la solució òptima va matitzar-, però si que era la millor. Malgrat la trajectòria recent, Sanchis va remarcar la celebració dels trenta anys del diari en un món molt més difícil del que la gent pensa.
Moments difícils per la premsa de pagament
Sanchis ha fet un pessimista anàlisi del moment que viu la premsa de pagament a Catalunya. El sector de la premsa escrita viu un moment duríssim; ha perdut lectors i les noves generacions han interioritzat una nova manera d'informar-se, ha analitzat. Tot i que s'ha mostrat convençut que mentre els escolars aprenguin amb paper i llapis els diaris no desapareixeran, Sanchis ha assegurat que en deu anys les ventes reals dels diaris que es venen a Barcelona han baixat entre un trenta i quaranta per cent. Segons el periodista, els motius cal buscar-los bàsicament en l'aparició d'Internet i les publicacions gratuïtes.
En aquest sentit, Sanchis ha alertat que cap dels quatre diaris d'informació general gratuïts que surten a Barcelona és en català: No es fan en català perquè ser en català encara provoca rebuig entre alguns lectors. Els castellanoparlants es queixen i els catalanoparlants no ho fem mai. En aquest sentit, Sanchis ha reclamat al govern de la Generalitat que no tingui complexos l'hora d'ajudar els mitjans en llengua catalana: Cal una aposta decidida per la llengua que té les de perdre, ha assegurat.
Sanchis durant la conferència d'ahir a Can Palauet.
Comentaris