No són temps fàcils per a ningú, i molt menys per a sectors com el teatre amateur. La crisi econòmica l'afecta profundament i aprofundeix la seva naturalesa precària. Però davant d'aquesta complicada situació enlloc de plegar veles n'hi ha que segueixen mirant endavant, amb una valentia no exempta de risc, per no deixar que els vencin les circumstàncies adverses. Aquest és el cas de Sala Cabanyes, que inicia una nova temporada plena d'ambició. Han programat un total de vuit obres de producció pròpia. Una xifra molt ambiciosa, malgrat que l'any passat van patir una sotregada en el nombre de públic i que el futur es presenta força incert.
“Presentem una programació diversa en els gèneres, que vol fidelitzar el públic i que esperem que no es ressenteixi tant de la crisi com ens va passar el darrer any”, va apuntar el director de la Sala, Toni Grané, durant la presentació de la temporada. En el curs 2011-2012, el descens de públic va ser d'un 5% respecte a la temporada anterior. Una xifra que no sembla alarmant, però que es va moderar gràcies a l'èxit puntual d'una obra, el musical 'Oh Happy Day'. “Si no fos per la quantitat de públic que ens va aportar, aquest hauria descendit fins a un 30%, va dir Grané. De cara a aquest nou any, els responsables de la Sala han decidit contenir els preus de les entrades i reduir les despeses de producció i comunicació, per evitar haver de reduir el nombre de muntatges.
La temporada arrenca aquest diumenge, dia 23, amb una reposició. Torna precisament 'Oh Happy Day', impulsada per l'èxit de públic en la seva estrena per Fires. Oh Happy Day és un musical dirigit per Toni Grané, en coproducció de la Sala Cabanyes i l'Escola Municipal de Música de Mataró. La protagonista és una dona que s'ha d'amagar en un convent i que conviurà amb la resta de la congregació. El convent s'ubica en un barri degradat, i la feina que des del convent fan amb un grup d'alumnes demostrarà que la música i l'esperit positiu hi poden provocar canvis.
La següent obra arribarà a finals d'octubre a l'Espai Saleta, que acull els muntatges de petit format de la Sala. Es tracta de The Last Five years, una adaptació de l'obra de Jason Robert Brown. Un espectacle musical per a escenaris reduïts, amb música en directe, que explica l'apassionada història d'amor entre una actriu i un escriptor. El desembre i gener serà de nou per als Pastorets, sota direcció de Ferran Camps i amb la direcció musical de Genís Mayola. La novetat, però serà que enguany el muntatge emblemàtic de la Sala s'estrenarà uns dies abans del que és habitual. Es podrà veure des del 22 de desembre, enlloc d'estrenar-se per Sant Esteve.
De cara a l'any vinent, destaquen muntatges com El diari d'Anna Frank, una adaptació teatral de la terrible història de l'adolescent jueva que es va amagar durant dos anys a casa seva a Amsterdam per evitar ser atrapada pels nazis. Una altra producció important serà “La Ratera, un clàssic del misteri escrit per Agatha Christie que es va estrenar als teatres de Londres l'any 1952, i que des de llavors no ha parat de representar-se. De cara a Sant Jordi, Sala Cabanyes torna a impulsar el cicle ' Cultura' amb teatre i música en viu. La Sala també adaptarà l'obra Dues Dones que Ballen, un dels textos més recents de Josep maria Benet i Jornet, sota la direcció de Josep Maria Rabassa. Finalment, l'espectacle de Fires que servirà per tancar la temporada serà una adaptació del conte 'Ventafocs' en format de comèdia musical.
La Saca es multiplica
Un dels grans objectius de Sala Cabanyes per aquest nou curs és donar un nou impuls a La Saca, la seva escola de teatre. Als sues habituals cursos per a infants a partir de 6 anys, s'hi sumen dos més: el Grup Mataties, a partir de 16 anys, i el Grup Naïm, per a majors de 30. I també han creat monogràfics d'acrobàcia, cant, clown i màscara. La Saca compta amb nou director, Marc Molina, que substitueix al propi Grané, i el nou curs comença el proper 6 d'octubre.
Imatge del musical 'Oh Happy Day'
Comentaris