La cantant de Relk
La cantant de Relk

V. Bueno

Relk i Dealan, dos grups maresmencs que aposten pel micromecenatge

Les dues formacions han tret disc nou apostant per l'autoproducció i amb el suport de la plataforma Verkami, nascuda a Mataró

Els mètodes de producció musical i els seus canals de distribució s’han capgirat completament amb la irrupció de l’era digital. Les grans discogràfiques encara no se’n saben avenir, i molts grups posen el crit al cel davant el descontrol generat per aquest nou panorama. Altres, més modestos i minoritaris, ho veuen com una gran oportunitat per poder exercir un major control sobre la seva obra i mantenir un contacte més directe amb el seu públic potencial. Aquest és el cas, per exemple, de dos grups maresmencs, Relk i Dealan. Les dues formacions presenten novetats discogràfiques que coincideixen en l’aposta per l’autoproducció i per finançar-se amb una de les noves tendències en el camp de la creació cultural: el micromecenatge. Ho han fet a través de la plataforma online Verkami, nascuda a Mataró.

Els arenyencs Relk posa a la venda aquest mateix divendres, dia 1, el seu tercer disc, Gran esperança del propi no-res. Després d’una llarga pausa –el seu anterior àlbum, Pedres Blaves, data de 2006- el grup torna a fer gal•la del seu pop-rock mediterrani, d’exhuberants arranjaments i de marcat caire poètic. Un projecte ambiciós, que va néixer com una gran cantata en col·laboració amb un grup coral, però que finalment ha acabat adoptant un format més tradicional. “Segueix sent un disc força complex”, explica un dels membres de Relk, Joan Vallcorba. El propi grup s’ha encarregat de produir i enregistrar el disc. Alhora, Relk també n’ha gestionat la seva edició i distribució. Per fer-ho, els arenyencs han acudit a Verkami, la plataforma online de micromecenatge nascuda a Mataró, que permet finançar projectes a través d’aportacions individuals dels internautes. Relk va demanar 2.500 euros per ajudar a pagar l’edició de l’àlbum, i finalment han aconseguit 2685 euros gràcies a l’aportació de 112 mecenes. “Estem molt satisfets de tot aquest procés, ja que suprimeixes els intermediaris i mantens un control total sobre la teva obra”, relata Vallcorba, que considera que una “proposta minoritària” com la del seu grup avui en dia no té més remei que recórrer a la filosofia del ‘Do it yoursel’ (Fes-t’ho tu mateix).

"L'única opció possible"
Un camí molt similar al de Relk és el que han seguit Dealan, grup format per músics mataronins i premianencs. El seu segon disc, Impuls, al mercat des de fa un parell de mesos, està totalment autoproduït –de fet l’han enregistrat en el propi local del grup- i les primeres 1.000 còpies, a més de part de del procés de gravació, mescla i masterització, s’ha finançat a través de Verkami. 67 mecenes han aportat els 3.000 euros que el grup reclamava. “Al principi va costar d’arrencar, però finalment s’hi ha abocat molta gent i n’estem molt orgullosos”, explica Alba Pujol, veu i violoncel de Dealan. Des del grup, a l’igual que Relk, tenen molt clar que els nous canals de distribució i promoció que ofereix Internet són ara mateix “l’única opció” per a propostes musicals com la seva, que es mouen per circuits llunyans als de la música més comercial. “És una manera molt més directa d’arribar a la gent, i alhora et permet tenir molta més llibertat creativa i un control major sobre el teu producte”, destaca Pujol.

Dealan (Llamp, en gaèlic) és un grup nascut ara fa 8 anys, que va debutar amb el disc Creuant Mons i que amb aquest segon àlbum, Impuls, cerquen un so diferent que inclou instruments de cultures tan dispars com el sítar, el didgeridoo o l’uilleann pipe. “Seguim partint de les melodies i els instruments irlandesos, però hi ha moltes més fusions amb altres sonoritats”, destaca Pujol. Tot plegat, fruit d’una recerca per les músiques del món, destriant aquelles que s’integrin de manera coherent en l’estil del grup. Dealan seran el cap de setmana vinent al festival Cruïlla BCN per presentar el nou disc.


Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive