Toni Floriach

Rehabilitació i Sostenibilitat

Avui, tot just estrenat el Segle XXI, ens trobem en un moment històric clau. Les estructures financeres mundials trontollen, i el model econòmic que ha estat vigent els darrers temps l'hi va al darrera. Es parla de refundar el capitalisme sobre nous valors ètics i de moltes altres mesures. El sector de la construcció, ha estat un dels paradigmes d'aquest model, i ara en pateix les conseqüències en forma d'una davallada que tothom esperava, però de qui ningú no en volia veure l'inici.

Aquest creixement desbocat en tots els àmbits, s'ha fet també a base d'un gran impacte ambiental. Si tot el món necessités els recursos que consumin als països desenvolupats per a mantenir el nostre nivell de vida, serien necessaris més de 4 planetes per satisfer les necessitats de tots. La forma de vida occidental i “civilitzada” es mantén en base a l'existència i el manteniment d'uns nivells i unes condicions de vida inacceptables avui en dia, en d'altres parts del planeta.

En aquets context, el model de construcció i edificació que hem tingut, és un fidel reflex d'aquest fet: els edificis del món occidental, consumeixen un 50 % dels recursos del planeta, un 40 % de l'energia, els residus de construcció són el 50 % del total (quan el PIB del sector ha estat a Espanya és del 18 % els darrers anys !!) i en definitiva, 1/3 de les emissions de CO2 son produïdes durant la construcció (o la fabricació dels materials de construcció) i l'ús dels edificis.

En una situació com aquesta, cal un compromís mediambiental per part de tot el sector, que ens porti a uns nivells de consum que facin que la nostra activitat sigui sostenible a llarg termini. En aquesta línia, un dels pilars fonamentals és el de potenciar la rehabilitació i el manteniment dels edificis. La rehabilitació evita el consum de materials i la producció de residus, millora el comportament energètic reduint les emissions de CO2 i el canvi climàtic, allarga la vida dels edificis fent-los més eficients... El gran repte mediambiental del planeta, pel que fa al sector de la construcció, no es pot plantejar sense una proposta clara pels edificis existents que ha de passar forçosament pel seu manteniment adequat al llarg de la seva vida útil i per la seva rehabilitació quan siguin obsolets.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive