Els veïns dels entorns dels carrers de Lluís Millet i Camí dels Caputxins, al barri dels Molins, han recollit prop de 3000 signatures contra tres antenes de telefonia mòbil ubicades en aquests dos vials, ja que consideren que poden ser nocives per a la salut. Així ho va expressar dijous passat al Ple una representació dels veïns afectats, després de les preguntes realitzades pels grups municipals de la CUP i el PP sobre aquesta qüestió. Dues d’aquestes antenes són legals, però la tercera, al Camí dels Caputxins, no té llicència d’activitats i l’Ajuntament ha portat l’operadora als jutjats per instal·lar-la sense permís. Els veïns demanat que es mesurin les ones electromagnètiques als entorns de les antenes i en alguns punts han arribat a 3v/m. Dins de l’escola Àngela Bransuela, segons asseguren, les mesures superen l’1v/m.
“Els veïns d’aquests carrers i els pares de les escoles Angela Bransuela, Rocafonda i Vista Alegre estem preocupats per aquesta situació”, va dir Isidoro Rodríguez, representant del col·lectiu de veïns afectats, en el torn de paraula que van demanar al Ple. Rodríguez va denunciar la “tolerància” del servei municipal de llicències vers les operadores de telefonia mòbil “que operen sense permís ni respecten les alçades previstes per la normativa”. Els veïns reclamen “valentia” a l’Ajuntament per enfrontar-se a aquestes companyies i demani que es modifiqui la normativa actual que regula aquest àmbit i que rebaixi la potència electromagèntica màxima permesa a 0,6 v/m, com s’ha fet a altres ajuntaments i comunitats autònomes. Des de la CUP es va donar suport explícitament a aquesta proposta. “Necessitem una nova ordenança municipal que apliqui el principi de prevenció”, va assegurar el regidor Xavier Safont-Tria
La responsable de llicències, Alícia Romero, va recordar que l’Ajuntament compta amb un Pla especial i una ordenança específica que regula les instal·lacions d’antenes de telefonia mòbil a la ciutat, que considera que “restringeixen al màxim” els elements més crítics lligats a aquest sector. “Hem estat durs amb les companyies que no les han complert, hem obert expedients i sancions”, va apuntar Romero, que va recordar que segons la normativa autonòmica, el màxim permès són 27 volts, molt per sobre dels 3 que denuncien els veïns en les mesures que han encarregat. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va tancar el debat al Ple assegurant que comprèn “el neguit dels veïns”, però va afirmar també que l’Ajuntament “no pot atorgar-se competències que no té”, ja que depèn de normatives supramunicipals.
-
Comentaris