La importància, tradició i naturalesa de Mataró com a ciutat vidriera al llarg dels anys i els segles, des de l’Iluro romana al Forn del Vidre del segle XX o els dos mestres vidriers que resten en l’actualitat segueix sent un fil per estirar. Per brandar la bandera del vidre i reivindicar-ne la importància històrica, l’Associació Vidre Bufat de Mataró torna a la càrrega. Ja ha reivindicat els darrers anys atenció, difusió i un espai museïtzat propi per aquesta important indústria a Mataró. I no vol desaprofitar que el 2022 sigui l’Any Internacional del Vidre per tornar-se a fer sentir.
Del fons propi de vidre del Museu de Mataró, de fet, va l’exposició temporal que es pot visitar a Can Serra. Una visita que val la pena a partir de les col·leccions del Museu, per fer un repàs al com i el quan d’aquesta producció tan singular que va donar volada a Mataró a partir del segle XVII. L’Associació de Vidre Bufat voldria, però, que el vidre anés més enllà d’exposicions temporals. “Seguim demanant un espai dedicat al vidre en la història de la ciutat, no voldríem un museu mort sinó una cosa viva, amb tallers per a les escoles”, explica Marcel Estrems. El Parc de l’Economia Circular podria acollir un espai temàtic del vidre.
Els peixos del Forn del Vidre
Es vol reunir el màxim nombre de peixos de vidre, peces que romanen a moltes cases
Més enllà del vidre industrial, de la producció de bombetes que ocupava entre setmana a la gent del Forn del Vidre, hi ha l’apartat més artesanal i artístic. “El vidre de Mataró és de gran qualitat i no és casual que se’n faci i s’hi dediquin des dels romans a tot el segle XX. Som una ciutat vidrera i exportem vidre de qualitat. A la gran majoria de col·leccions dels museus d’arreu del món hi ha vidre català, que és vidre de Mataró”, explica Víctor Ligos de l’associació.
Més enllà d’aquests artesans i artistes, a Mataró els treballadors del Forn del Vidre els diumenges tot jugant i amb gran destresa feien els populars peixos ornamentals. Unes peces preciosistes, molt característiques, que elaboraven els propis manobres i que tenien prohibit de vendre’s. Restaven com a detall, obsequi o recordatori. S’escampaven en les cases dels treballadors. Molts d’aquests peixos segueixen escampats. Dins els actes de l’Any del Vidre i el Dia dels Museus, el diumenge 22 es farà una trobada de Peixos de Vidre a la platja del Varador de Mataró.
“Volem reunir el màxim de peixos de vidre i fer un gran peix, a la sorra, entre tots ells”, explica Estrems. L’Associació fa una crida a portar o mobilitzar el màxim de peces per una acció simbòlica que tornarà a situar aquests elements mítics i estimats al centre del relat històric vidrier de la ciutat.
Comentaris (4)