La trobada de gegants de Sant Jordi a Mataró tindrà un tram sense música
Notícies relacionades
La trobada de gegants de Sant Jordi a Mataró tindrà un tram sense música

La trobada de gegants de Sant Jordi a Mataró tindrà un tram sense música

Després de provar l’experiència a la Cavalcada de Reis, es repeteix entre els carrers de Cristina i el Portal de Valldeix

Un ‘tram tranquil’, que és com se l’anomena, sense música per a que les persones amb sensibilitat auditiva puguin gaudir amb tranquil·litat i sense discriminacions, com tota la resta de ciutadania, de la trobada de gegants de Sant Jordi a Mataró. Aquesta és una de les novetats del programa per la diada d’aquest diumenge en un acte que es preveu especialment massiu.

  • El tram tranquil serà entre el carrer de Sant Bru, concretament entre els carrers de Cristina i el Portal de Valldeix.

Quan arribin a aquest punt del recorregut, la comitiva passarà sense música. Ni flabiols, ni tamborins, ni gralles, ni caixes, ni batucades i d’altres percussions. Silenci. A les persones amb sensibilitat auditiva les músiques a gran volum o estridents els poden alterar. 

Des de la junta de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró (CCGM) es va pensar en tenir una trobada de gegants més inclusiva, i per aquest motiu va sorgir la idea de fer un tram inclusiu per a que les persones amb sensibilitat auditiva poguessin gaudir d'una de les cercaviles més multitudinàries i especials de la ciutat. Aquesta primera prova pilot se situarà al Carrer Sant Bru. 

Una trobada de récord

37 colles i gairebé una vuitantena de figures prendran part de la ‘Trobada de Gegants, gegantes i nans’ de Sant Jordi. S'hi podran noves figures i d'altres de ja conegudes, vingudes d'entitats de tota la ciutat. I tancarà el recorregut la Família Robafaves. Les colles es reuniran a les 17.00h als Jardins de l'Antic Escorxador. Allà, les autoritats, encapçalades per l'il·lustríssim alcalde David Bote, entregaran la tradicional rosa a cada colla. A les 18.00h arrancarà la gran cercavila pel Carrer d'Enric Prat de la Riba, pujant per Cristina, i baixant per Sant Bru, Portal de Valldeix, Bonaire i finalment La Riera. Les figures podran entrar una última vegada a l'Ajuntament abans que se'n renovi la façana principal.

De la Cavalcada a Les Santes

La idea de tram tranquil o inclusiu es va estrenar el passat 5 de gener a la Cavalcada de Reis. Aquell cop no va ser sense música però sí sense estímuls llumínics per a persones amb hipersensibilitat i amb el volum més baix. La idea de l’Ajuntament de Mataró, que també ha anat introduint punts reservat per persones amb mobilitat reduïda en actes com la Setmana Santa o els Tres Tombs, és la d’anar estenent la pràctica dels trams tranquils en les diferents celebracions tradicionals.

Totes les figures i comparses es van donar cita a La Passada, la cercavila del 27 a la tarda. Foto: M. Noè
Totes les figures i comparses surten a La Passada, que tindrà un tram tranquil. Foto: M. Noè

 

Així, un dels elements de preparació de Les Santes en la que es treballa és un tram de La Passada, la cercavila del 27 de juliol a la tarda amb el seguici ampliat, que seria tranquil o inclusiu. 
 

Comentaris (8)

A ElJulai Fa 4 mesos
Tal com dius, la "percepció" és adaptativa -ho adapta el cervell-, però l'agressió física que rep l'oïda causa lesions provocades pel fort soroll, encara que el cervell no ho percebi. El senyor Gaes es fa la barba d'or, a Mataró.
Visca el soroll! Fa 4 mesos
Visca el soroll, visca els petardos, visca els tambors, viva la Pepa, visca Mataró,, Glòria a les Santes! Estem sonats.
hahahaha Fa 4 mesos
Que tal repartir taps per les orelles. Potser millor encara, baixar uns quants decibels el soroll que l'anomenen musica.
ElJulai Fa 4 mesos
La percepción auditiva es adaptativa. El oído tiene capacidad de adaptarse y hacer más agradable un ruido contínuo a 60dB con variaciones de +/-5 dB que un espacio silencioso a 25dB con alteraciones de +/-10dB. Si le molesta un ruido, use un ventilador o un generador de ruido (aka radiocasette) para elevar el umbral y así hacer menos molesto el sonido ambiente. También pueden usar tapones. Salut, y límpiense los oidos frecuentemente.
Discoteco Fa 4 mesos
Quan arribin de les RAVES xiulant-li les oides, tot el treball de precaució infantil a tirar per terra. El tambors no són tan greus en espais oberts. Podría fer tot un análisi y explicació sobre la atenuació, enmascarament, acoplament de freqüencies i percepció auditiva, però en resum: són molt pitjors els auriculars, els petards, el submarinisme i les discoteques. Abans de criminalitzar els timbals, informi-se'n.
Maria Gràcia Fa 4 mesos
Tot el que sigui limitar o eliminar aquest soroll infernal és positiu.
A ver com s'ho monten Fa 4 mesos
La veritat esq algu ja m'explicarà com ballaran els gegants sense música... Pq no té sentit els gegants sense música...
La salut auditiva dels nens Fa 5 mesos
Les colles geganteres solen estar formades per moltes famílies amb criatures de curta edat. Independentment de la hipersensibilitat que puguin tenir alguns, el soroll dels tambors perjudica l'oïda de les criatures i, de grans, tots hauran de portar audiòfons. S'haurien d'evitar els tambors i tornar als flabiols. El silenci és salut.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive