Torna el cor popular de la Missa. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Torna el cor popular de la Missa. Foto: R.Gallofré

Recullen signatures perquè la Missa de les Santes recuperi la màxima participació popular

Cantaires i persones relacionades amb la Festa Major adjuntaran les signatures a una carta a l’Alcalde i el regidor de Cultura

Aquest dilluns 30 i dimarts 31, darrers dos dies de maig, al vespre a les voltes de Santa Maria (a les estances parroquials per on s’entra a l’Hort del Rector des del carrer de Sant Francesc d’Assís) s’hi recullen signatures per demanar que la Missa de les Santes recuperi la màxima participació popular. Cantaires i persones relacionades amb l’acte han impulsat aquesta recollida.

La campanya adreça un escrit a l’Alcalde i al regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró en el que exposen que “després de dos anys en què la pandèmia ha impedit cantar la Missa de les Santes de la manera tradicional, no ens sembla el moment adequat per fer uns canvis dràstics, que, ara com ara, són precipitats, excloents i no consensuats”, en al·lusió al la decisió de l’Administració de les Santes (òrgan encarregat de la Missa) de limitar la participació a entre 40 i 50 cantaires seleccionats pels directors i un sol mes d'assajos, per raons sanitàries i d'agenda dels directors. Jordi Lluch Arenas serà el  mestre director d’aquest any.

La recollida de signatures demana “que aquest any, que precisament en fa 250 de l’arribada de les relíquies de les Santes a Mataró, es canti la Missa de les Santes amb la màxima participació popular, tal com és tradicional. Sobretot tenint en compte que la situació sanitària ho permet”. 

Cal recordar que després de no interpretar-se el 2020 per primer cop des de la Guerra Civil, la Missa de les Santes de l’any passat va estrenar un nou format professionalitzat amb cantaires de diferents cors. En les setmanes prèvies a la interpretació es va comprovar la mala maror entre moltes persones que l’havien cantat i hi havien col·laborat i el nou canvi de rumb decretat per l’Administració de les Santes.


La Missa, patrimoni mataroní i català


El document sobre el que ara es recullen suports es diu ‘La missa de les Santes, l’esperit de la Festa Major’. Cal recordar que la Missa, a més de ser Patrimoni Cultural de la ciutat,  té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, en referència all gran valor de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch de l’any 1848, una missa en format operístic que s’interpreta amb permís especial vaticà per part del propi poble cada 27 de juliol.

Comentaris (9)

Pólvora Fa 1 any
A Mataró podem celebrar la festa major sense missa i sense santes. Millor que ens ho gastem tot en pólvora, que és el que agrada més. Pólvora, gegants, dracs, momerotes i momerotetes, petards i conjunts musicals amb molts decibels, acompanyat d'abundant beguda amb força graus d'alcohol. Glòria a les Santes!
Toni Oliveras Badia Fa 1 any
La missa de les Santes és una missa de participació popular des de fa molts anys. Pretendre fer-ne un concert modèlic, a base d'excloure a la mejoría dels cantaires mataronins, és desvirtuar la seva essència. Una altra cosa és fer l'esforç per aconseguir que amb la gent de sempre, que senten de tot cor la missa de les Santes, s'adquireixi un nivell correcte de cant coral.
Mataroní Fa 1 any
Precisament al estar catalogada en el Catàleg de Patrimoni de Catalunya, cal garantir la màxima qualitat possible en la seva interpretació,
Josep Fa 1 any
Si el Director és el responsable final , té tot el dret de decidir amb quins elements ha de treballar , ho trobo correcte. Ës una opinió.
Marc Hirschi Fa 1 any
Però aquí no mana el rector? Doncs que disposi. L'Administració és de la parròquia.
Maria Rosa Espinasa Martori Fa 1 any
El meu suport perquè la Missa de Glòria de les Santes, recuperi la màxima participació del poble. Som molta gent que hem cantat durant molts i molts anys i ens la sabem de sobres. Considero que podem cantar tots i tenir el mateix número de músics com sempre, ja que a tot arreu ja hi pot haver el màxim d'aforament.
Juliana Fa 1 any
El meu suport per recuperar la missa participada, del poble!
8 apellidos catalanes Fa 1 any
Que trist que l'Esglèsia hagi de mendigar signatures perquè els seus clients es moren i la gent jove no vol entrar a aquestes cerimònies desfasades i avorrides d'un col.lectiu polèmic que sempre estar en el punt de mira per abusos a menors. Gràcies a Déu, l'esglèsia està condemnada a desaparèixer.
Glòria a les Santes, però cultura i Bote ben lluny Fa 1 any
El meu suport. Recuperem la missa participada, del poble i no el que volen els de cultura a cop de talonari

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive