Esplendor i esllanguiment de la generació d’or de l’art local
Els darrers 40 anys de la ciutat han vist els comiats dels millors artistes mataronins i un canvi del mapa d’espais expositius
Mai és massa sa conjugar aquell tòpic que “el passat va ser millor que el present”, però quan s’analitzen el que han donat de sí els darrers 40 anys en l’àmbit de l’art i la plàstica a Mataró es pot ben dir que en tot aquest temps s’ha passat de l’època més daurada i de la millor generació d’artistes locals a un progressiu esllanguiment (és llei de vida) en forma de noms i d’espais expositius. El Mataró artístic de 2024 és molt diferent del de 1984. Més disgregat, amb una clara bifurcació entre el denominat art contemporani -que és la cistella on l’Ajuntament ha decidit de posar-hi els ous- i una plàstica que ha vist cloure sales i galeries i a perdre grups i punts de trobada.
La llista seria llarguíssima i l’elecció de noms sempre serà discrecional. En aquests 40 anys també hem vist néixer la Laia l’Arquera, l’obra escultòrica que és símbol de la ciutat i que Josep Maria Rovira Brull va pràcticament llegar a la ciutat. Al mateix temps, els darrers tres lustres, la Col·lecció Bassat ha irromput amb força i ha convertit la suma amb la Nau Gaudí en una aposta guanyadora. Des d’aquesta casa, durant molts anys, s’ha ajudat i incentivat els artistes locals amb totes les exposicions d’Espai Capgròs. Un espai, aquest, en el que hi va col·laborar i promoure el crític d’art Pere Pascual Pic al que hem demanat, en aquesta ocasió especial, que ens esculli els 8 noms que considera més rellevant dels darrers 40 anys d’art mataroní. La generació d’or i d’altres noms, alguns de vius i ben vigents.
En realitat, Pere Pascual Pic va fer una llista de 10 + 1 de la que, per raó d'espai a l'edició paper, se n'han manllevat tres noms. Caldria que hi constessin, també:
- Rosa Codina Esteve
- Eduard Comabella
- Parés de Mataró
Aquest reportatge, com tots els actes del 40è aniversari de Capgròs, són possible gràcies al patrocini del grup VIMA de residències, ETL Global Maresme, Finques Pous i centres mèdics GEMA.
ELS 8 GRANS NOMS DE 40 ANYS D’ART MATARONÍ
Eduard Alcoy
Considerat un dels artistes avantguardistes més importants de Catalunya, la seva feina a les Gràfiques Tria el va dur a Mataró, on es va establir i on va originar una moguda artística consistent. Va evolucionar molt d’estil, amb una època màgica i onírica molt representativa.
Josep Maria Rovira Brull
El pare de la icònica Laia l’Arquera va ser un pintor i escultor mataroní destacat per la seva obra de caràcter social i simbòlic. Amb un estil expressiu i crític, va reflectir la condició humana i les injustícies del seu temps, deixant una empremta profunda en l’art català.
Pepe Novellas
Conegut per la seva pintura vibrant i colorista, amb influències de l’expressionisme. Les seves obres, carregades de simbolisme i dinamisme, exploren temes com la figura humana, la identitat i la vida quotidiana.
Ricard Jordà
Se’l reconeix per la seva obra provocadora i irreverent, amb un fort contingut social i una gran qualitat pictòrica. Les seves creacions exploren temes de crítica i reflexió, convertint-lo en una veu destacada en l’art contemporani català.
Perecoll
L’artista mataroní amb més obra a la ciutat, comptant-hi nombroses escultures. És un mestre de combinar la contundència i el minimalisme explorant textures i formes. Les seves sèries com la del negre són de reverència.
Jordi Arenas
Pintor i escultor reconegut per la seva obra figurativa i clàssica. Va destacar per la seva habilitat en el retrat i la pintura religiosa, així com per la seva contribució a la vida cultural de Mataró, impulsant la creació de l’Escola d’Arts i Oficis de la ciutat.
Manuel Cusachs
El gran escultor català de les darreres dècades, va marcar amb segell propi una extensa obra pública que va des busts de persones conegudes a les obres de la Sagrada Família. Tot això des del Maresme, amb mestria.
Santiago Estrany
Un artista inoblidable associat a l’Escola d’Arts i Oficis que es va dedicar al paisatge urbà sent la seva obra de murals exteriors i intereriors per procediment d’esgrafiat l’obra més coneguda i popular a casa nostra.