Ja a les acaballes de Les Santes, la nit del 28 de juliol, els mataronins i les comparses encara segueixen amb ganes de més Festa Major. Les Diablesses, la Momerota, el Drac, l'Àliga i la Família Robafaves no en tenen prou i surten de l'Ajuntament per fer gresca conjunta i ballar envoltats de la gent, sense protocol i acompanyats de la música de La Principal de la Nit. És el 'No n'hi ha prou', un acte que en els darrers anys s'ha convertit en un autèntic fenomen reunint a milers de mataronins en cada edició.
"Les figures estan indignades a l'Ajuntament i no accepten la fi de la Festa Major, donen un cop de puny a la porta i surten al carrer per tornar a viure una de les nits més màgiques i boges de Les Santes de Mataró". Així ho defineix Oriol Rodríguez, un dels fundadors i organitzadors de l'acte. Es tracta d'una iniciativa força recent, nascuda l'any 2007, que trenca les barreres entre les figures i el públic. "El que buscàvem era que el públic tingués un paper completament actiu, que hi hagués participació de la gent", apunta Rodríguez explicant que l'acte s'inspira en la Patum de Berga. "És una mena de dormida però adreçada a la gent jove, volíem recuperar el públic juvenil perquè tornés a interessar-se en un acte així", afegeix. De fet, abans de rebatejar-se com a 'No n'hi ha prou', l'acte era inicialment conegut com a 'L'última dormida'.
A més de crear un acte on les figures es convertissin en les protagonistes, la iniciativa va néixer amb l'objectiu d'omplir el buit de la programació que hi havia la nit del 28 de juliol i acabar així amb possibles problemes d'ordre públic (l'any 2006 la policia va intervenir en una cursa a pèl organitzada per omplir el buit d'actes de la nit)."El concert i els Requisits s'acaben a les 2h i ja no hi havia res després", explica Rodríguez.
Durant el 'No n'hi ha prou', les comparses surten amb l'acompanyament musical de La Principal de la Nit, que interpreten tot un conjunt de peces i cançons tradicionals catalanes. A banda dels balls propis i de protocol de les figures del seguici, una de les més cantades i aplaudides és El Virolai, que ja és tradicional que el balli en Robafaves abans de tornar dins de l'Ajuntament. La litúrgia sempre és la mateixa: les figures surten una per una amb la música i, una vegada són totes fora de l'Ajuntament, aleshores hi ha els tombs. "A partir d'aquí vam triar que les figures estiguessin barrejades entre elles i fessin balls que no pots veure en altres actes de Les Santes", explica Rodríguez.
Un fenomen creixent en cada edició
Després del seu tímid naixement l'any 2007, amb el temps el 'No n'hi ha prou' s'ha convertit en tot un fenomen, un acte que ha anat creixent en participació fins a convertir-se en un dels clàssics de Les Santes de Mataró. La gent creix, sí, però mentre el seu comportament sigui cívic, tinguin clar on estan i respectin les figures i les persones, cap problema", explica Rodríguez. I és que, malgrat el l'augment de participants, els organitzadors recorden que no és res comparable a altres actes més massificats, com el cas de la Nit Boja: "No s'arriba al punt de massificació, no hi ha problemes per moure's". Que la celebració de l'acte sigui davant de l'Ajuntament fa que la capacitat d'espai estigui força limitada. En l'edició d'enguany, com a mesura per a guanyar una mica més d'espai, els músics tocaran les diferents peces musicals des del balcó de l'Ajuntament, enlloc de fer-ho al carrer com anys anteriors.
-
L'acte més polititzat de la Festa Major
El 'No n'hi ha prou', a més de l'acte estrella de l'última nit de Festa Major, s'ha convertit per a molts en un dels actes més "polítics" de Les Santes, amb diversos episodis de reivindicació política en forma de banderes o crits independentistes. L'Oriol Rodríguez reconeix que "sí que és cert que la gent crida consignes, però que cadascú cridi el que vulgui". Tot i això, personalment considera que "en un acte de cultura popular a vegades no toca segons què". En les darreres edicions l'acte ha perillat per la possible no presència de les autoritats al balcó de l'Ajuntament. Els seus organitzadors recalquen la importància del fet i defensen la necessitat que les autoritats presenciïn l'última dormida de Santes, tal com comenta Rodríguez: "A totes les dormides hi ha alcalde i regidors, sense autoritats no té cap mena de sentit".
-
Comentaris