Josep Lluís Martí

Política erràtica i contradictòria en turisme

El setembre de 2003 Convergència i Unió va proposar en el Ple municipal un Pla de promoció del turisme, atenent la necessitat de diversificar l'economia de Mataró. De fet feia 8 anys que es venia reclamant a l'Impem una actuació d'aquest tipus. A finals del 2004, es va aprovar un Pla d'Actuació per a la Promoció de la ciutat (PAPC), ben treballat pels tècnics de l'Impem i per les entitats participants, i que englobava aquest Pla de turisme reclamat per CiU.

Posteriorment, els treballs del PAPC van definir quatre eixos: mar-natura, comerç, patrimoni cultural i arquitectònic i àmbit tecnològic. En aquell moment va existir consens en la definició d'aquests eixos, però més enllà d'això, la responsabilitat en la seva implementació any darrera any és cosa del Govern municipal mitjançant l'Impem, així com la priorització, la tria de les accions que creu convenient dur a terme i la seva temporització. Val a dir que CiU no va tenir clar en cap moment l'eix tecnològic, per a nosaltres excessivament lligat a l'evolució temporal del fins ara no nat Tecnocampus.

L'any 2005 l'Impem decideix atacar l'eix del patrimoni cultural i arquitectònic ordenant les rutes turístico-culturals preexistents i creant-ne de noves, però de seguida es va veure que els trets no anirien per aquí, perquè s'inventa la marca “Mataró, ciutat mediterrània” quan en realitat no és més que un posicionament que per la seva obvietat, no ens diferencia de rés ni de ningú. El primer any, el 2005, se salva en ser el primer d'una nova manera de promocionar la ciutat i perquè obre certes expectatives per entendre el paper que pot jugar Mataró en un nou concepte de turisme alternatiu al concepte de turisme convencional.

Però vet aquí que el 2006 els esforços es centren en vendre sol i platja incloent-hi la nit d'estiu vora la mar, oblidant en certa manera els esforços en les rutes, malgrat s'implementen les rutes guiades gratuïtes com a novetat. El resultat: fracàs estrepitós de les rutes culturals i arquitectòniques. La campanya de comunicació arriba segons l'estudi posterior a dos milions d'impactes, que després no es veuen reflectits en els resultats finals de turistes nacionals, estatals i estrangers. Per CiU, aquesta és una política erràtica, doncs no es pot començar un any amb l'eix cultural i al següent centrar els esforços en el sol i platja, sense haver consolidat el primer. Per nosaltres, cal avançar en paral·lel en els eixos de mar-natura, comerç i àmbit cultural, esmerçant-hi més esforços i més recursos humans i econòmics.

D'altra banda, és curiós com es promociona Mataró com a ciutat mediterrània, el seu sol, la seva platja, les activitats lúdiques en el front litoral i a l'hora es vol ser una ciutat turística, però en canvi quan es parla de la necessitat de incrementar l'oferta d'allotjament a la ciutat, es diu que n'hi prou amb un hotel més –el futur hotel del Port– i amb l'oferta hotelera de l'Alt Maresme i de Barcelona, com si els hotels només servissin per hostatjar turistes. Avui en dia els hotels, a banda de crear llocs de treball, ofereixen diferents serveis i són centres de negoci, de realització de reunions, congressos i convencions, ofereixen un bon servei gastronòmic i de banquets. Com es pot pretendre ser una ciutat turística sense incrementar l'oferta d'allotjament ?. Turisme –sigui quin sigui- és sinònim d'oferta d'allotjament. Evidentment estem parlant de turisme de qualitat i d'oferta hotelera dimensionada, proporcionada i sostenible respecte del territori.

L'Impem no hi creu en l'allotjament, i per tant no està fent cap esforç per a captar a grups de inversors que apostin pel desenvolupament controlat d'un turisme alternatiu, creant hotels que donin feina i alternatives de creixement a la ciutat, així com la possibilitat de millorar el nostre posicionament com a ciutat potent de la costa i capital del Maresme.

Hem aconseguit després de molts anys de reclamar-ho tenir oficines de informació turística, però amb això no n'hi ha prou, cal un treball de fons més important. És de vital importància aconseguir una identitat turística sòlida de forma prèvia a la venda de la imatge turística que es pretengui. Si no, es generen expectatives que després produeixen frustració. Per això cal tenir clars els conceptes i establir convenis amb les entitats públiques i privades titulars de productes turístics. Cal que la massa crítica – entitats privades implicades- hi juguin a fons, però per que això passi, cal que vegin que s'hi aposta de forma ferma des del Govern municipal. Fins ara no ha estat així.

És absolutament necessària la creació d'un àmbit de foment i creació d'empreses de serveis turístics, que doni sortida al potencial que genera l'Escola universitària del Maresme, amb els seus estudis d' empresarials i de turisme. Així mateix cal fomentar la formació per la banda mitja per tal d'establir cicles formatius de grau mig i superior de Formació professional, però el Govern municipal no està per aquesta feina, La seva prioritat és única i exclusivament el Tecnocampus i la formació universitària.

En definitiva, ens calen uns instruments que sembla que el Govern amb la seva miopia, no està disposat a cercar i crear. Mataró està 3'5 punts per sobre de la taxa d'atur a Catalunya, i això significa que tenim un 50 per cent més d'atur. Els esforços en turisme són tan imprescindibles com en qualsevol altre sector econòmic de la nostra societat. Només fomentant i impulsant la creació d'empreses ens en sortirem. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazo

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive