-
-

V. B.

Peramàs aprofita la seva festa per recordar la història del barri

El record de la lluita per salvar les Esmandies marca la festivitat, que arrenca aquest divendres

El record de la lluita per salvar les Esmandies marca la festa del barri Les de barri no consisteixen tant sols en activitats lúdiques, sino que poden donar peu a la reivindicació històrica i a un major coneixement de l'entorn on es viu. D'aquesta manera ho veuen, com a mínim, els membres de la comissió de festes del barri de Peramàs-Esmandies, que dóna el tret de sortida aquest divendres a la seva festa, que s'allargarà fins Sant Joan. Hi haurà, com sempre, pregó, ball, correfocs, gegants i dinars populars, elements que no poden faltar a cap festa. Però també hi haurà temps per fer una mirada al passat, als orígens del barri. El dimarts dia 19 tindrà lloc una taula rodona al Casal de barri de les Esmandies, sota el títol “Les esmandies, un Casal amb molta història”.

L'acte comptarà amb la participació de l'arqueòleg Joan Bonamusa, membre de la primera junta de l'Associació de Veïns, el periodista Manuel Cusachs i l'historiador Enric Subiñà, autor del llibre “Les Esmandies: Un casal i una família (segle XVIII)”. “Volem fer una mica de memòria històrica” explica Pep Sivilla, membre de la comissió de festes. L'acte servirà per recordar la lluita dels veïns del barri, llavors en plena formació, per salvar el casal barroc, sense temença a posar-se davant de les excavadores. “Si es va salvar, no va ser pas gràcies als regidors franquistes” recorda Sivilla. Avui dia, l'antiga casa senyorial s'ha convertit en un dels casals de barri de referència de la ciutat. El 30 aniversari de la seva creació també se celebrarà amb un dinar el diumenge dia 17. Un dinar que arriba un any tard, ja que les tres dècades es complien el 2007. “L'any passat no vam poder celebrar-ho i ara ho esmenem” comenta Sivilla. L'acte vol que els assistents portin menjar fet a casa i el comparteixi amb tothom; una de les assistents serà la popular Àvia Remei, així que la bona teca està assegurada.

Una altra de les novetats d'enguany és la primera Marxa a peu, un circuit urbà i periurbà amb sortida i arribada a Les Esmandies, que portarà el diumenge als seus participants pel Parc Forestal i altres espais naturals del voltant de la ciutat. Els organitzadors, amb aquest conjunt d'activitats, planegen una festa d'”arreplegament” segons ho defineix Sivilla. “La comissió s'ha reduït, així que hem plantejat unes festes realistes”. El membre de la comissió lamenta que “no hi ha manera d'incorporar els joves” a l'organització d'actes. “No volem renyar ningú, però cada any que passa, és més difícil respondre si l'any següent hi haurà gent per muntar la festa”. Sivilla recorda que el de Peramàs no és l'únic barri de la ciutat que pateix del mal de la manca d'implicació dels seus veïns, uns veïns que “prefereixen mirar-s'ho de la barrera”.
>
Els organitzadors de la festa també es queixen que ni la momerota, ni el Drac ni les diablesses es desplacin al barri a fer d'amfitriones dels Diables del Casc Antic de Barcelona, protagonistes del correfoc d'aquesta edició, quan en anys anteriors si els havien donat suport. I lamenten que en una mateixa nit, se celebrin dos correfocs a la ciutat: el de Peramàs i el de les festes del barri de Vista Alegre. “És un luxe que entre tots hauríem de veure si ens el podem permetre” conclou Sivilla.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive