Nivell de renda i suport a l’independentisme a Mataró

Recentment, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat una eina molt útil on es pot consultar la renda mitjana per càpita per seccions censals a tota Espanya l’any 2016. El diari El País, per la seva banda, ha posat a la nostra disposició un mapa interactiu on es pot visualitzar clarament i de forma senzilla com es distribueix la renda per seccions, també òbviament les de Mataró. I això és el que he fet, fixar-me en la distribució de la renda a la meva ciutat. Els resultats no són especialment sorprenents, perquè qualsevol persona que conegui Mataró intueix quines són les zones on viu la gent amb més renda per càpita i quines on viu la gent amb rendes més baixes. Com era d’esperar, les rendes per càpita anuals més elevades es concentren al Centre i l’Eixample (obviant les urbanitzacions), especialment al voltant de La Riera, mentre que entre les zones amb rendes més baixes destaquen seccions de Cerdanyola, Rocafonda i El Palau. El Pla d’en Boet, Cirera i Molins també presenten rendes baixes. Aquí es pot observar el mapa, extret de l’eina publicada per El País. Una imatge val més que mil paraules:

mapa renda mataro elpais

Com es pot veure, a la nostra ciutat hi ha una desigualtat de rendes molt destacada entre diferents zones i barris, quelcom que ens hauria de fer reflexionar. Perquè la zona on vius diu molt de la probabilitat que hi ha que tinguis una renda anual alta o baixa. No és res nou, però penso que no ho hem de perdre de vista. Deixo, però, una anàlisi més acurada d’aquest fet per a un altre dia. Avui em vull centrar en la correlació que existeix entre la renda per càpita i el suport a l’independentisme a la ciutat de Mataró.

He comparat les dades que acaba de publicar l’INE sobre la renda mitjana per seccions amb els resultats (també per seccions) en les eleccions al Parlament de Catalunya de setembre de 2017, unes eleccions especialment significatives perquè el vot es va polaritzar de forma molt clara al voltant de l’eix nacional i a més van comptar amb molta participació. Les dades obtingudes, i sobretot l’elevadíssima correlació entre vot independentista (JxCat+ERC+CUP) i renda per càpita elevada crec que mereix un comentari. Com he dit, m’he dedicat a comparar les dades de renda per seccions de l’INE amb els resultats electorals per seccions a les eleccions autonòmiques de 2017 publicades per l’Ajuntament de Mataró. Tal i com es pot observar clarament al gràfic següent que he elaborat, es veu molt clarament que a mida que augmenta la renda per càpita, augmenta el suport en percentatge a partits independentistes, i viceversa: a menors rendes, menor suport a opcions independentistes. Un cop més, una imatge val més que mil paraules:

correlacio renda votindepe mataro

Podem veure-ho clarament: les seccions amb renda per càpita més elevada presenten els percentatges de vot a partits independentistes més alts, mentre que les zones amb rendes més baixes opten per opcions no independentistes. El coeficient de correlació obtingut és d’un 85,15%, és a dir, elevadíssim. A mode d’exemple, destaco que les quatre seccions amb rendes més elevades (la 01003 amb 17.915 euros de renda per càpita anual, la 01002 amb 17.499 euros, la 01004 amb 17.040 euros i la 01005 amb 16.132 euros) són precisament les quatre seccions amb major suport a partits independentistes (73,11%, 72,21%, 79,06% i 74,98% respectivament). Totes quatre estan situades al Centre històric. No és una opinió, són les dades, que sovint són molt tossudes.

Però aquest fet que es produeix de forma especialment clara a Mataró no és exclusiu de la nostra ciutat. Segons dades del Baròmetre d’Opinió Política (2a onada 2019) del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya (CEO), es tracta d’un fet general a tot el país. Així, i a mode d’exemple, el percentatge més baix de suport a la independència de Catalunya el trobem entre les persones sense cap tipus d’ingrés (un 14,3%), mentre que més elevat el trobem precisament entre les persones amb més de 6.000 euros d’ingressos mensuals (un 66,7%). Novament, les tossudes dades.

Conclusió: vivim en una ciutat, Mataró, amb destacades diferències de renda entre les seves diferents zones i barris, amb zones clarament “més riques” i zones clarament “més pobres”, si se’m permeten aquestes expressions. Després, i era l’objectiu principal d’aquest article, observem clarament com les persones amb rendes més elevades, que sovint es concentren a zones determinades de la ciutat, són partidàries en major proporció de l’independentisme, mentre que les persones amb rendes més baixes ho són en molta menys mesura. Les dades, simplement això. Extreguin les seves pròpies conclusions al respecte.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive