David Mullor és el cantant i lletrista del grup català Ix! Des de fa prop d'un any i mig resideix a Mataró, després de passar per Canet i Canyamars. La seva arribada a la capital del Maresme va coincidir amb l'inici de Microscopi, el segell discogràfic que dirigeix, i que segueix una fórmula força diferent a la tradicional. Es presenta com un "servei" per als músics, com un intermediari entre les seves cançons i discos i la indústria discogràfica.
"Som una plataforma perquè els músics que s'autoediten ho facin de manera correcta. Són les bandes les que vénen a buscar-nos a nosaltres, i no al revés", explica Mullor, en dues frases que resumeix la filosofia de Microscopi i la seva principal diferència respecte a un segell tradicional. Aquests últims solen escollir els grups que editen seguint criteris artístics i comercials. A Microscopi, en canvi, hi pot trucar a la porta qualsevol banda amb un disc enregistrat que vulgui comercialitzar. Ha de ser un àlbum o EP en condicions, no pot ser senzillament una maqueta, però un cop complert aquest requisit no hi ha altres condicionants. "No ens regim per estils, respectem que els músics facin la música que els surt de dins, i si la volen publicar i distribuir, són benvinguts", explica Mullor. Per això, el catàleg de Microscopi, que ja acumula fins a 24 artistes i grups catalans, presenta un ventall variadíssim.
Microscopi ofereix una "gestió integral prèvia i posterior" a la publicació dels discos. El segell no es queda la propietat dels drets del disc, sinó que les cedeix als seus autors, i procura un "repartiment just" dels beneficis que se'n deriven. Uns beneficis que arriben de la gestió tant prèvia com posterior de la publicació de l'àlbum. Mullor s'encarrega de tot allò que és farragós de la industria de l'edició i la distribució musical: des de matricular les gravacions amb l'ISRC fins a aconseguir un codi de barres per poder passar estocs a les botigues, passant per un contracte discogràfic "just", el seguiment pe cobrar de la SGAE, les llicències per cedir els drets de les cançons per pel•lícules o anuncis, la distribució digital i física, la recopilació de 'bolos' a ràdios i televisions, i un llarg etcètera.
"Hi ha molts músics que no volen saber res de la indústria discogràfica, però jo no ho comparteixo", explica Mullor. Amb Ix! sempre s'han autoeditat -el darrer disc, precisament amb Microscopi- i abans d'aquesta aventura discogràfica, el mataroní ja havia impulsat segells més tradicionals com Gat Records o Right Here Right Now. La seva experiència com a músic, membre d'una banda i editor l'han fet adonar-se que molts grups pateixen una manca de coneixement flagrant sobre la indústria que els repercuteix en contra. "Molts firmen contractes discogràfics on no tenen ni idea de què estan signant", lamenta. I si tenen la sort de triomfar, és quan sorgeixen els problemes, amb molts possibles ingressos que es perden pel camí. Microscopi intenta precisament evitar això.
-
Les claus
El seu creador és David Mullor, cantant i compositor d'Ix!, que viu des de fa més d'un any a Mataró
Enlloc d'escollir les bandes com fan els segells tradicionals, són els grups els que poden escollir editar el seu disc a Microscopi
El segell gestiona tot el que envolta la publicació del disc a nivell burocràtic
Neix per ajudar els músics en el complicat món de la indústria discogràfica i els drets d'autors, on sovint es perden
Comentaris