El Carnestoltes de Mataró ha transitat sempre per un camí tortuós, amb alts i baixos molt pronunciats, i mai s’ha acabat de consolidar com una veritable festa ciutadana. Les pròpies entitats organitzadores són les més conscients d’aquesta situació. Per això des de l’any passat han posat fil a l’agulla per redibuixar el carnaval local i obrir-lo a nous públics. Es van constituir en la Comissió ciutadana de Carnestoltes i, en col·laboració amb l’IMAC i el suport de la Generalitat, han contractat el director teatral Miquel Crespi (que va ser membre de La Cubana) per portar les regnes de la festa. El resultat de tots aquests moviments es viurà entre dijous 11 i dimecres 17 de febrer, les dates del Carnestoltes. La gran novetat que han preparat els organitzadors és la notable ampliació del recorregut de la Rua. Per primer cop, partirà de la plaça Alexander Fleming (Camí Ral amb Ronda Barceló), prendrà el camí Ral i la plaça de Santa Anna i pujarà per la Riera fins arribar al Parc Central, on s’hi celebrarà el lliurament dels premis. La Rua serà el doble de llarga que fins ara, amb un objectiu molt clar: que les comparses i carrosses llueixin molt més i hi hagi més temps per a la diversió. Com sempre, hi haurà 3 premis diferents: a la millor comparsa, al gegant més ben disfressat i a la comparsa més satírica, dotats amb 450 euros cadascun.
Els elements novedosos, però, van més enllà de la Rua. Es vol potenciar especialment la tarda-nit de divendres, que fins ara no ha acabat de funcionar ni d’atreure prou públic. Per aconseguir-ho, la festa compta amb un acte nou, “Cap al Pregó”, una cercavila amb la Momerota, els Botargues, la Societat Musical d’Escuracassoles i un grup de batucada, en direcció a la plaça de l’Ajuntament. L’acte precedirà l’arribada d’en Pellofa XXXII i el seu habitual pregó des del balcó de l’Ajuntament, assumint l’alcaldia de la ciutat en aquests dies de disbauxa. En aquest instant residirà una de les claus de la festa d’enguany. Els organitzadors s’han proposat que el Rei del Carnestoltes sigui una figura més accessible al públic de totes les edats. Que mantingui la irreverència però que sigui més universal i s’entretingui poc amb localismes. La nit es tancarà amb un concert a la plaça de l’Ajuntament (que serà un dels principals escenaris de la festa), protagonitzat pel cantautor local Momen V-XV i la banda Tarumba.
La resta d’actes dels cinc dies de festes mantenen una tònica ja més coneguda. Dissabte hi haurà el ball infantil, amb l’espectacle Pugeu a la furgo! de la companyia Vatua l’Olla. Dimarts se celebrarà el Sant Sopar, també a la plaça de l’Ajuntament, en què en Pellofa convidarà a l’últim mos abans d’agafar l’espectacular mal de panxa que acabarà amb ell. I el Dimecres de Cendra es mantindrà com en els darrers anys. Segurament és l’acte que requereix menys canvis, ja que és el més consolidat i carismàtic de la festa mataronina. El comiat d’en Pellofa a la plaça de la Muralla i l’entronització de la Vella Quaresma marcaran el punt culminant i definitiu del carnaval mataroní.
Absència destacada
La Rua, però, ha patit un petit revés després que els veïns de Via Europa anunciessin que no hi participarien. Van ser els guanyadors de tres de les darreres quatre edicions. L’Associació de Veïns del barri ha argumentat que les raons econòmiques i la manca de suport municipal els ha impulsat a prendre aquesta decisió. L’entitat no va signar l’any 2009 el conveni de col·laboració que l’IMAC subscriu amb totes les associacions veïnals, a causa de desavinences econòmiques. Era d’aquesta partida econòmica d’on treien part dels diners que subvencionaven la participació al carnestoltes (els participants aportaven el 50% restant). Ara no compten amb aquesta partida i per tant no han pogut afrontar tots els preparatius per a la Rua.
10 anys dels Portafardells
Els Portafardells, una de les figures més carismàtiques del carnestoltes mataroní, compleixen enguany el seu desè aniversari. Éssers fantàstics, meitat home meitat peix, que surten del mar per "fotre canya" per desemmascarar mentiders, vanitosos i "capgrossos massa pretensiosos". Els Portafardells celebraran la tradicional Portabardellada aquest divendres a la nit, el tradicional correbars que partirà des de la plaça de la Peixateria i que enguany comptarà amb el grup Rumb al Bar. I diumenge, tornaran a sortir al carrer per la tarda, en un acte més familiar.
-
Michael Jackson, l'estrella de les disfresses
La disfressa de Michael Jackson, com era fàcil de preveure, serà una de les més venudes en aquest carnestoltes. És una de les que més s'ha demanat, explica Montserrat Vergés, de Casa Patuel. Té molta sortida, els nens queden moníssims amb aquesta disfressa, destaca Dolores Fernández, de l'establiment Menkes. Més enllà del Rei del Pop, un altre dels grans èxits de la temporada estan sent les disfresses d'Avatar, el brutal èxit cinematogràfic de James Cameron, o els vestits de Hannah Montana, el personatge de Disney que causa furor entre els més joves. Però no només hi ha lloc per les novetats. Els vestits clàssics com el de Batman, de mosqueter o de princesa segueixen tenint molta popularitat, afirma Vergés. A Casa Patuel asseguren que la crisi no s'està notant gaire en les xifres de vendes, tot i que Vergés destaca que els compradors no es rasquen tant la butxaca. Des de Menkes, en canvi, asseguren que la crisi sí es fa patent. No pintarem un món de colors, s'està notant. Les disfresses assequibles, a partir d'uns 18 euros, són una sortida molt recorrent.
La rua de l'any passat
Comentaris