44 foto 01 lotus blau
44 foto 01 lotus blau

Meditació, contemplació i exercici a través d’un gran tambor japonès

El grup de ‘Taiko’ que promou la Fundació Lotus Blau de Mataró és únic a Catalunya

La Fundació Lotus Blau de Mataró ha obert una escola de Taiko que és única a Catalunya. Es tracta d’una forma de percussió d’origen japonès, fins ara molt desconeguda al nostre país, i que permet a qui ho practica assolir tres objectius: la meditació i la contemplació, posar-se en forma i alhora passar una estona divertida.

“El taiko és una pràctica intensa que transmet una certa força no només pel so sinó visualment, i les actuacions de taiko són, en general bastant espectaculars, i això possiblement l’ha fet popular”, expliquen des de la Fundació. Amb arrels històriques que es remunten al segle VI, el taiko es va començar a popularitzar a partir dels anys 60, especialment des que l’instrument va tenir gran protagonisme a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Tokio. Des de llavors s’han creat més de 4.000 escoles al Japó i a altres països d’arreu del món, especialment a Estats Units, i avui en dia fins i tot hi ha videojocs basats en aquest tema. 

Promogut per la Fundació Lotus Blau, que impulsa diversos projectes de caràcter social 

Però a Catalunya és quelcom ben nou. Lotus Blau, especialitzada en ioga i mindfullness, ha apostat per aquesta disciplina. Taiko significa ‘gran tambor’ i es practica amb instruments que van dels 40 als 100cm de diàmetre. “El taiko és particularment atractiu perquè apropa la percussió a pràcticament qualsevol persona sense necessitat d’haver estudiat mai música”, destaquen. El grup d’alumnes de l’escola mataronina es troben entre un i dos cops per setmana per practicar un total de unes 3 o 4h. A part de la pràctica de percussió, els membres del grup també fan exercici físic per estar en forma que pot anar des d’exercicis cardiovasculars com córrer, natació, o bici a sessions de peses. 

44 foto 02 lotus blau

Actuacions solidàries

El grup mataroní ja ha ofert diverses actuacions i exhibicions de Taiko, com la que van dur a terme durant la Marató de Barcelona. “L’interès en tocar el taiko és per una pràctica personal i per ajudar a fer ressò de valors que la fundació promou”, afirmen des de l’entitat. Des de Lotus Blau promouen diferents projectes socials com ara extraescolars per a infants en risc d’exclusió social, la millora de la qualitat de vida de pacients oncològics o neteges comunitàries de boscos.  Per això, quan les actuacions del grup de Taiku són remunerades, tots els beneficis queden cedits a la fundació i els membres del grup les fan com a forma de voluntariat. 

Els beneficis del Taiko

Els beneficis del Taiko, segons els seus promotors, són múltiples, però bàsicament  ajuda a torbar l’equilibri físic i mental a partir de la coordinació de la part dreta i esquerra del cos, quelcom bàsic per a les habilitats motrius, sensorials, cognitives i emocionals. També es treballa l’atenció i la concentració, és un exercici cardiovascular, activa músculs, tendons i lligaments, i té un poder comunicatiu ja que els taikos estableixen “diàlegs” entre ells. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive