L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.
Notícies relacionades
L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.

Capgròs.com - ACN

Els veïns d’ocupes conflictius podran instar a desallotjar-los

Justícia reformarà el codi civil per poder actuar en els casos de molèsties i activitats delinqüencials en pisos de grans tenidors

El Departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat aquest dimecres que reformarà la llei perquè els veïns d’un pis ocupat puguin instar el desallotjament judicial si en aquest hi ha activitat delinqüencial o si els seus ocupants alteren la convivència de l’edifici, sempre que l’habitatge sigui propietat d’un gran tenidor. La comunitat haurà de demanar primer al propietari de l’immoble que ho faci, i si en el termini d’un mes no ho ha fet, els veïns estaran legitimats a demanar al jutge el desallotjament. 

Aquesta facultat també la tindran els ajuntaments. També es modificarà la Llei de l’Habitatge per poder multar els grans tenidors que no actuïn enfront dels seus pisos ocupats conflictius i se’ls podrà obligar a cedir l’habitatge a ús social.

Les conselleries de Justícia i Drets Socials han anunciat un paquet de reformes legislatives per lluitar contra el fenomen de l’ocupació il·legal i delinqüencial. El que volen solucionar són les situacions en què una comunitat de veïns o un ajuntament volen actuar contra un pis ocupat en el que hi ha delinqüència i que genera mala convivència, però el propietari, l’únic a qui la llei permet fins ara demanar el desnonament, se n'ha desentès.

Per esmenar-ho, Justícia reformarà la llei, el Codi Civil català, per permetre que els veïns i l’ajuntament puguin demanar en aquests casos el desallotjament al jutge encara que el propietari es mantingui passiu.

El procés serà el següent: 

  • Quan una comunitat de propietaris detecti que un immoble ocupat il·legalment genera problemes de convivència o s’hi cometen delictes, haurà de demanar al propietari que iniciï l’acció judicial de desocupació de la finca.
  • Si en el termini d’un mes aquesta acció no ha estat presentada a cap tribunal competent, els veïns quedaran immediatament habilitats per posar al jutjat una demanda de desallotjament.
  • Aquesta facultat també la tindran els ajuntaments, que hauran de seguir el mateix procediment.
  • Quan els veïns hagin posat la demanda, aquesta es tramitarà com qualsevol altra demanda de desnonament. el termini mitjà d’execució d’un desnonament és de vuit mesos des que s’interposa la demanda judicial.
  • També serà en el tràmit judicial quan el jutge decidirà si l’activitat denunciada pels veïns mereix el qualificatiu d’activitat delinqüencial o de pertorbadora de la convivència i, per tant, si autoritza el desallotjament.
  • Per decidir-ho prendrà en consideració les proves, testimonis i documents que els veïns o l’ajuntament hagin presentant, com en qualsevol judici de desnonament.

Aquesta reforma arriba com a resposta a les queixes de molts ajuntaments, alcaldes i veïns, que han traslladat al departament en nombroses ocasions “un sentiment d’impotència” en no tenir eines per desallotjar ocupes que dificulten la convivència.

Només quan els pisos pertanyin a grans tenidors

Aquesta possibilitat només es donarà, però, quan els pisos ocupats que provoquen problemes pertanyin a grans tenidors com bancs, immobiliàries o fons voltor. Segons Justícia, no es podrà demanar en el cas de propietaris convencionals perquè aquests ja tendeixen a resoldre aquesta mena de problemes quan són avisats pels veïns.

“L’objectiu és que els veïns i els ajuntaments tinguin un instrument per restituir la convivència quan el propietari no fa res”, ha detallat Ciuró, que ha precisat que tampoc entren en aquesta modificació legislativa els pisos ocupats que no siguin motiu de conflicte. “Volem solucionar un problema de convivència. No anirem més enllà”, ha dit la Consellera Lourdes Ciuró.

A dia d’avui, la reforma s’està redactant a la comissió de codificació del Departament de Justícia i, pel que fa al calendari, la intenció de la conselleria és que el Parlament ho aprovi el més aviat possible. Tot i que no volen parlar de dates esperen que la modificació entri en vigor d’aquí a set o vuit mesos.

Actualment, a Catalunya no hi ha una xifra oficial concreta de pisos ocupats. Drets Socials té xifres sobre ocupació al parc d’haitatge públic del territori: dels 21.000 pisos totals, 953 estan ocupats (un 4%). I d’aquests, en uns 240, un de cada quatre, s’hi realitza alguna mena d’activitat delinqüencial, generalment relacionada amb el tràfic de drogues. I Justícia ha recordat que l’any passat es van rebre 7.300 denúncies per ocupació als jutjats catalans.

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive