L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.
Notícies relacionades
L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.

Capgròs.com - ACN

Els veïns d’ocupes conflictius podran instar a desallotjar-los

Justícia reformarà el codi civil per poder actuar en els casos de molèsties i activitats delinqüencials en pisos de grans tenidors

El Departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat aquest dimecres que reformarà la llei perquè els veïns d’un pis ocupat puguin instar el desallotjament judicial si en aquest hi ha activitat delinqüencial o si els seus ocupants alteren la convivència de l’edifici, sempre que l’habitatge sigui propietat d’un gran tenidor. La comunitat haurà de demanar primer al propietari de l’immoble que ho faci, i si en el termini d’un mes no ho ha fet, els veïns estaran legitimats a demanar al jutge el desallotjament. 

Aquesta facultat també la tindran els ajuntaments. També es modificarà la Llei de l’Habitatge per poder multar els grans tenidors que no actuïn enfront dels seus pisos ocupats conflictius i se’ls podrà obligar a cedir l’habitatge a ús social.

Les conselleries de Justícia i Drets Socials han anunciat un paquet de reformes legislatives per lluitar contra el fenomen de l’ocupació il·legal i delinqüencial. El que volen solucionar són les situacions en què una comunitat de veïns o un ajuntament volen actuar contra un pis ocupat en el que hi ha delinqüència i que genera mala convivència, però el propietari, l’únic a qui la llei permet fins ara demanar el desnonament, se n'ha desentès.

Per esmenar-ho, Justícia reformarà la llei, el Codi Civil català, per permetre que els veïns i l’ajuntament puguin demanar en aquests casos el desallotjament al jutge encara que el propietari es mantingui passiu.

El procés serà el següent: 

 • Quan una comunitat de propietaris detecti que un immoble ocupat il·legalment genera problemes de convivència o s’hi cometen delictes, haurà de demanar al propietari que iniciï l’acció judicial de desocupació de la finca.
 • Si en el termini d’un mes aquesta acció no ha estat presentada a cap tribunal competent, els veïns quedaran immediatament habilitats per posar al jutjat una demanda de desallotjament.
 • Aquesta facultat també la tindran els ajuntaments, que hauran de seguir el mateix procediment.
 • Quan els veïns hagin posat la demanda, aquesta es tramitarà com qualsevol altra demanda de desnonament. el termini mitjà d’execució d’un desnonament és de vuit mesos des que s’interposa la demanda judicial.
 • També serà en el tràmit judicial quan el jutge decidirà si l’activitat denunciada pels veïns mereix el qualificatiu d’activitat delinqüencial o de pertorbadora de la convivència i, per tant, si autoritza el desallotjament.
 • Per decidir-ho prendrà en consideració les proves, testimonis i documents que els veïns o l’ajuntament hagin presentant, com en qualsevol judici de desnonament.

Aquesta reforma arriba com a resposta a les queixes de molts ajuntaments, alcaldes i veïns, que han traslladat al departament en nombroses ocasions “un sentiment d’impotència” en no tenir eines per desallotjar ocupes que dificulten la convivència.

Només quan els pisos pertanyin a grans tenidors

Aquesta possibilitat només es donarà, però, quan els pisos ocupats que provoquen problemes pertanyin a grans tenidors com bancs, immobiliàries o fons voltor. Segons Justícia, no es podrà demanar en el cas de propietaris convencionals perquè aquests ja tendeixen a resoldre aquesta mena de problemes quan són avisats pels veïns.

“L’objectiu és que els veïns i els ajuntaments tinguin un instrument per restituir la convivència quan el propietari no fa res”, ha detallat Ciuró, que ha precisat que tampoc entren en aquesta modificació legislativa els pisos ocupats que no siguin motiu de conflicte. “Volem solucionar un problema de convivència. No anirem més enllà”, ha dit la Consellera Lourdes Ciuró.

A dia d’avui, la reforma s’està redactant a la comissió de codificació del Departament de Justícia i, pel que fa al calendari, la intenció de la conselleria és que el Parlament ho aprovi el més aviat possible. Tot i que no volen parlar de dates esperen que la modificació entri en vigor d’aquí a set o vuit mesos.

Actualment, a Catalunya no hi ha una xifra oficial concreta de pisos ocupats. Drets Socials té xifres sobre ocupació al parc d’haitatge públic del territori: dels 21.000 pisos totals, 953 estan ocupats (un 4%). I d’aquests, en uns 240, un de cada quatre, s’hi realitza alguna mena d’activitat delinqüencial, generalment relacionada amb el tràfic de drogues. I Justícia ha recordat que l’any passat es van rebre 7.300 denúncies per ocupació als jutjats catalans.

Comentaris (11)

Joan Coromines Fa 1 any
i qui pagarà les despeses de advocat , procurador, etc... els veins??
rius Fa 1 any
a veure si us assabenteu els independentistes dels paripes de la Generalitat. lo logic és que a través dels Mossos no es deixes que s'apossentin els okupes des del primer moment i no deixar que s'apossentin i siguin els veins els que denuncien després amb les represalies que pot suposar i molta por. no pensen mai en els catalans aquests independentistes ni volen deixar de guanyar diners dels que porten del Marroc,lo unic que aconsegueixen es traslladar el problema a una comunitat de veins.
Teresa Fa 1 any
No ho acabo d’entendre, sento i lleigeixo que es pot treura a un veí de tota la vida només perquè ara no pot pagar per circunstancias el lloguer, i en cambi uns ocupes no els poden treura, no han pagat mai res, Han entrat a una casa sense consentiment, I aquests si, que es poden quedar o terderan molt de temps a fer-los fora. No ho entender. Pot ser es que tinc 81 Amy’s I les coses han cámbiate molt. Una Mataronina de tota la vida.
hem de fer la feina nosaltres Fa 1 any
o sigui hem d'esperar que ocupin perque no es fara res en el moment de la ocupacio, i despres els veïns denunciar i clar els ocupes quan ho sapiguen faran com sempre, amenaçar als veïns, destrossar elements comuns sino calar foc com ja han fet alguna vegada, i tot perque la feina de les autoritats l'haura de fer els veïns, a veure quin es el president de comunitat que te pebrots de denunciar sapiguen com se les gasta aquesta gent!!! i tot per no fer-los fora el primer dia.
ERC... Llei de paripé Fa 1 any
No porteu més xusma del nord d'Àfrica i no patirem en alguns barris. Hi ha gent decent migrant Peró a vosaltres us encanta la xusma.
Ja es veu de que va la cosa Fa 1 any
Quan el president de la Comunitat de propietaris presenti una demanda per uns okupes delinqüents s'exposarà a qualsevol represalia. És evident que això ja ho haurien de considerar els polítics. El que haurien d'aprovar és que a través d'un decret d'alcaldia es poguessin treure els conflictius de forma expeditiva a petició de la Comunitat.
Anonim Fa 1 any
Una altra xapusa que vol dir si fan soroll o delinqueixin i nomes a grans tenidors si un pis és ocupat sigui qui sigui el propietari el o els okupes immediatament desnonats. Ja ésta bé de tanta chapuceria
jordi Fa 1 any
La policia es consciente que en la plaza del ayuntamiento hay pisos conflictivos desde hace 5 años, uno de ellos se ha utilizado como plantación de marihuana y ahora se utiliza para guardar mercancia y dinero del narcotrafico y no hacen nada, los okupas entran y salen con total impunidad y el ayuntamiento les ha dado incluso el pase para cruzar por la calle San José y así poder robarnos también nuestras plazas de parking.Tocate los c........
roberto rodrigo Fa 1 any
Esto es un paeche que no servirá para nada . Esto solo se termina cuando una okupación termine con una encarcelación, perdida de cualquier tipo de atuda y si viene al caso expulsión. Eso es lo que queremos oir aquellos que nos estamos partiendo el lomo pagando impuestos para pagar a tanto funcionario y político.
Josep M@ Fa 1 any
O sigui que en el millor dels casos si tenim a uns veins que han ocupat i molesten el la comunitat i la propietat es de un gran tenedor tindrem que tindre paciencia entre 16 i 18 mesos, però aquesta gent no entenen la paraula CELERITAT? Quina vergonya tot plegat a pas de tortuga i només per salvaguardar els interesos de grans tenedors, repeteixo QUINA VERGONYA!!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive