-
-

V. B.

Veïns de Pla d’en Boet s’oposen a l’arribada d’un centre de menors al barri

La petició de trasllat del Mas Sant Jordi a uns locals de la parròquia del barri genera rebuig pel temor a brots de conflictivitat

Un grup de veïns del Pla d’en Boet vol impedir l’arribada al barri d’un centre de menors en situació de desemparament. Es tracta del centre residencial d’acció educativa (CRAE) Mas Sant Jordi, que gestiona el Centre de Formació i Prevenció des de fa més de 30 anys a la part alta de la ciutat, en conveni amb la Generalitat. Les instal·lacions actuals han quedat petites i la parròquia de Nostra Senyora de Montserrat del Pla d’en Boet ha ofert part dels seus locals per acollir l’equipament. El trasllat, però, no serà gens fàcil per la forta oposició que una part dels veïns ha demostrat des del primer moment.

“No estem gens tranquils perquè centres com aquest poden portar molts problemes”, explica León Amador, un dels residents del barri contraris a l’arribada del centre. Ell va ser un dels assistents a la manifestació improvisada que va tenir lloc a principis d’agost al barri, poc després que les comunitats de veïns de l’entorn de la parròquia, situada al carrer Castaños, fossin informades per l’Ajuntament de la sol·licitud d’una llicència per instal·lar-hi el CRAE. “Aquest barri ja n’ha tingut prou, no volem que es torni a degradar”, assegura Amador, que tem que es puguin reproduir al Pla d’en Boet alguns dels conflictes viscuts al barri de l’Havana des de que s’hi va instal·lar el centre d’acollida de menors La Ribera.

Els gestors del Mas Sant Jordi, però, defensen que la seva tipologia dista força de la d’un centre d’acollida de menors. Jaume Clupés, president del Centre de Formació i Prevenció, explica que la vintena d’infants amb que compta el centre porten “una vida quotidiana normal i corrent”. Són nens i nenes de 4 a 14 anys, que han de passar un període de temps en una residència perquè les seves famílies no els poden atendre o bé perquè han estat víctimes de maltractaments o abusos. “Un CRAE és un lloc de vida, on es dona l’oportunitat a cada infant de tenir un projecte personal en plena edat de formació”, destaca Clupés. En els 30 anys de vida del centre a la ciutat, els infants residents al centre no han protagonitzat cap conflicte greu. “Sempre poden haver-hi petites incidències, com les que es viuen a l’entrada d’una escola o en una comunitat de veïns on hi hagi molts nens”, constata el gestor.

Els residents del Pla d’En Boet contraris al centre han articulat les seves protestes, que han inclòs una recollida de signatures, sense emparar-se en l’associació de veïns del barri. De fet, asseguren que no s’hi senten representats. “No estem gens satisfets perquè en aquest assumpte s’estan posicionant molt a favor del projecte”, apunta Amador. El president de l’entitat, Joaquim Navarro, assegura que respecten les posicions contràries al centre. “Però la campanya d’aquests veïns està sent massa agressiva i es fonamenta en informacions que no són correctes”, afegeix. Navarro també defensa que no es pot comparar l’equipament amb un centre d’acollida de menors. L’AV va promoure una reunió el 9 d’agost passat amb totes les parts implicades (Ajuntament, veïns, Mas Sant Jordi i la parròquia) que, segons Navarro, va ser “molt positiva”, ja que va servir per clarificar uns quants punts del projecte. Malgrat tot, l’oposició d’una part dels veïns es va mantenir inamovible.

Experiència acreditada
Des de l’Ajuntament, la regidora de Benestar Social, Carme Esteban, també ha remarcat que el Mas Sant Jordi és un centre “diferent” al de l’Havana. “Parlem d’un centre residencial on hi viuen menors de fins a 14 anys, no pas d’un centre d’acolliment temporal”, ha aclarit. Esteban també ha defensat l’experiència dels seus gestors, un equip “consolidat” que porta 27 anys al capdavant de l’equipament. Entenem la por que poden generar recursos com el CRAE, sovint des del desconeixement, però necessitem aquests centres”, ha dit.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive