L'Ajuntament de Mataró fa una crida a aquells particulars que tenen pisos buits a la ciutat perquè els cedeixin per a lloguer social. Els particulars acumulen la majoria dels 2.500 pisos del parc d'habitatges buits de Mataró i només un 25% –prop de 500 pisos– està en mans dels bancs. La regidora de Serveis Socials, Isabel Martínez, assegura que hi ha propietaris amb més d'un habitatge i és a aquest col·lectiu a qui es reclamarà: "No perseguirem la família que té un pis parat per al fill, sinó a qui especula i no li dóna als habitatges la seva finalitat, que és que hi visqui algú". D'altra banda, l'Ajuntament ja ha mediat amb entitats financeres per aconseguir la cessió d'alguns dels seus habitatges.
L'objectiu de l'Ajuntament és doble i a banda de donar una sortida social als habitatges, a través del lloguer social es pretén recuperar zones degradades. "Els propietaris tindran la certesa que les famílies que hi vagin a viure estaran tutelades per Serveis Socials i s'evita l'ocupació il·legal dels habitatges que degraden l'entorn".
Segons dades de l'Ajuntament hi ha una "paquet important" de pisos en mans de pocs propietaris. Són els 'grans tenidors', que igual que les entitats financeres es veuran afectats per l'impost sobre pisos buits. Aquesta nova fiscalitat "hauria de facilitar l'acord" per a la cessió dels immobles a la borsa de lloguer social, explica la regidora.
Isabel Martínez també detalla que l'Ajuntament intenta posar en marxa "nous mecanismes" per recuperar habitatges en desús: "Molts d'aquests pisos buits estan en males condicions i cal fer una inversió per condicionar-los", explica la regidora. La intenció de l'Ajuntament és arribar a acords amb els propietaris per poder-los reformar i incorporar-los també a la borsa de lloguer.
-
Anàlisi individual
Per arribar a acords l'Ajuntament analitzarà cada cas individualment, en funció de les necessitats i l'estat de cada habitatge. A la fi, diu Martínez, "el propietari recuperarà un pis en bones condicions d'aquí a uns anys i mentrestant es podrà destinar l'immoble al lloguer social". S'estudia també que aquestes reformes les puguin fer treballadors desocupats.
-
Comentaris