El més important, que els alumnes universitaris del flamant TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) poguessin iniciar les classes aquesta setmana, s’ha acomplert. Als canvis de tot tipus que suposa sempre el començament d’un nou curs, s’hi ha afegit l’estrena per a tots plegats – personal acadèmic i de serveis i estudiants – d’una nova “casa”, molt més gran, lluminosa, amb unes vistes fenomenals, i veïna de la Laia l’Arquera. “Avui el telèfon no para de sonar, i són molts els que s’acosten aquí preguntant on és aquella aula o aquell servei”, explicava darrera el taulell de recepció Pere Tejedor en el primer dia de classe, el dilluns 13 de setembre. Tot plegat en un clima de certa provisionalitat o com a mínim de “work in progress”: caixes apilonades en alguns racons, tanques enmig dels passadissos, terres per polir i vidres per netejar, noms escrits a mà en les portes dels despatxos dels professors, taquilles per situar a lloc. Fins i tot el plàstic de la porta de l’ascensor per acabar d’arrencar. Això a l’interior de l’edifici, perquè a l’exterior la visibilitat de la feina per fer encara és molt més desmesurada, amb grues i un munt d’homes lluint casc. “Durant les classes que he tingut avui el soroll de les obres no m’ha molestat, però tinc moltes ganes que ho acabin tot i que funcionin les coses a ple rendiment”, diu Joana Molina, que està fent el projecte del grau d’Enginyeria Electrònica.
Com ella, al voltant de 500 alumnes van començat el curs dilluns dia 13 al TCM, tots aquells adscrits a la Universitat Politècnica de Catalunya. “L’edifici anterior tenia més l’aspecte d’un institut, ara realment tinc la sensació d’estar a la universitat”, assenyala força satisfet Carles Orenga, estudiant de tercer d’Enginyeria Electrònica. “Això és enorme i he de reconèixer que en aquest primer dia m’he perdut una mica per trobar on havia d’anar”, afegeix. “Sembla que hem passat la prova de foc de la inauguració. Manquen alguns detalls, per exemple no tinc internet al despatx, però ja se sap que en aquestes grans obres sempre es va just de temps”, considera el professor Joan Altabella, que es mostra “encantat” que des del lloc de feina pugui veure el mar, “i més després de cinc anys de tenir el despatx en un subterrani”.
Preocupa l’aparcament
Un dels serveis més ben valorats aquests primers dies per part dels alumnes és el de la biblioteca: “És molt espaiosa i amb un horari d’obertura ben generós”, expressen quasi amb les mateixes paraules tant Molina com Orenga. També el fet que hi hagi un bar – a l’antiga EUPMt no n’hi havia -, o que travessant el carrer hi trobin un gran gimnàs – “crec que hi aniré molt sovint”, diu Molina, aprofitant d’aquesta manera que els universitaris del TCM hi gaudiran d’importants descomptes. En canvi, es mostren preocupats per la manca de places d’aparcament. Ambdós són de fora de Mataró i per diferents motius gran part dels dies hauran d’anar a la universitat amb cotxe. “Si aquesta setmana, que només hem començat la meitat dels alumnes, ja m’ha costat molt aparcar, a partir de la vinent pot ser terrible”, pensa Orenga. Les paraules les ratifica el professor Altabella: “Tinc la sort de poder venir a peu, però pel que veig el tema de l’aparcament serà complicat. Ara tot està molt tendre i suposo que s’hauran d’anar millorant i canviant coses, segurament també les relacionades amb el transport públic”. Una queixa també comuna entre els alumnes, i aquesta segurament més sorprenent, és que en algunes aules les taules són molt petites: “No hi cap res”, diuen.
Ambient de campus
“Que conflueixin en un mateix lloc els diferents centres universitaris existents a Mataró era un procés lògic. Penso que és un pas de gegant a nivell conceptual; a nivell pràctic ho haurem d’analitzar quan s’acabi l’any, perquè posar totes les sinergies en funcionament no serà fàcil”, manifesta Altabella, referint-se a la unió en el TCM de l’Escola Universitària Politècnica de Mataró, l’Escola Universitària del Maresme, i la nova Escola Superior de Ciències de la Salut. Per al director de l’EUMt, Marcos Faundez, amb el TCM es produeix una “millora en l’ambient de campus universitari i és molt positiva la suma de forces de les tres escoles més les empreses i el centre tecnològic CETEMMSA. Això integra un model totalment singular”. “La meva feina serà molt semblant a la que feia fins ara, però m’hauré d’impregnar de nous coneixements, perquè donaré informació a l’equivalent de tres universitats en comptes d’una”, pensa Pere Tejedor. Marcos Faundez, però, vol deixar clar que “el més important no és l’edifici, sinó l’equip humà que hi ha al darrere, amb vocació de servei i proximitat. Aquest és un dels aspectes més valorats de la nostra universitat i continuarà igual que sempre”.
-
La setmana vinent, tots a classe
El dilluns 13 només van iniciar els cursos aquells alumnes dels graus adscrits a l'EUPMt. Fins al dia 22, dimecres vinent, no ho faran els de l'EUM i els de l'Escola Superior de Ciències de la Salut, que neix aquest any i que vol ser un centre d'excel·lència en la formació en Salut del TCM i un referent al Maresme que doni resposta a les necessitats de salut de la població, segons es pot llegir al web del TCM (www.tecnocampus.cat). Més d'un miler d'alumnes es formaran en les noves instal·lacions, i se'ls donarà la benvinguda amb una festa el 30 de setembre a la plaça del mateix TCM en que no hi faltaran la música en directe i els monòlegs.
-
Comentaris