El servei municipal d'autobusos ha arribat aquest mes de novembre als cinc milions d'usuaris. El creixement de la ciutat en els últims anys i la integració tarifària amb RENFE ha contribuit a l'augment de passatgers del Mataró Bus, però no han estat els únics factors. La comoditat i el tracte dels conductors són alguns dels aspectes més ben valorats entre els passatgers dels autobusos urbans. Tot i això, molts reclamen també que s'eixamplin els horaris al matí i a la nit i que es reforci el servei a les hores punta.
A les cinc de la tarda, a la parada de la plaça de les Tereses hi ha una aglomeració de gent que bloqueja el pas dels vianants. Un home es desespera: El zero ja ha passat?. No, fa estona que no en passa cap, li responen. Finalment, arriben els dos vehicles amb quatre minuts de retard i els passatgers es reparteixen. A dins, es desmenteix el tòpic que diu que a Mataró l'autobús només l'agafen els avis. En aquest bus hi ha una parella de dones xerraires, una maleta de viatge, motxilles penjades a l'esquena d'adolescents que tornen a casa, cotxets de criatures i algun bastó insegur.
Una de les passatgeres, Chrystel Huarter, de 14 anys, agafa el bus cada dimecres i assegura estar satisfeta amb el servei. Només es queixa de la impuntualitat: Els horaris que hi ha a la parada són orientatius. No te'n pots refiar, perquè normalment triga uns minuts més, afirma mentre el bus enfila per la Via Europa. En un obrir i tancar d'ulls, deu minuts clavats, s'ha plantat a l'hospital. A la parada, en Joan Ferrer, de 83 anys, espera el número tres: Estic molt content, perquè els autobusos són còmodes, assequibles i la gent gran n'estem molt agraïts. A més, normalment, la gent jove em deixa seure, reconeix.
L'hospital, el centre comercial Mataró Parc, la zona residencial de la Via Europa, el tanatori o la zona dels exàmens de conduir són alguns dels serveis que s'han instal·lat al nord de la ciutat. Cinc de les sis línies del Mataró bus comuniquen aquesta zona nova amb la resta de Mataró. A la parada del Mataró Parc es renoven molts passatgers. Com Hayat Haraga, una dona marroquina que creu que s'haurien de vendre les targetes multiviatges dins de l'autobús, perquè si treballes, no pots comprar les targetes a les caixes d'estalvis, perquè tanquen molt aviat, i has de dependre d'algú que te les compri, es queixa. Un altre usuari habitual, un ciutadà d'uns quaranta anys, creu que caldria eixamplar els horaris els dies feiners pel matí i al vespre perquè hi ha molta gent que entra a treballar molt aviat, i d'altra que plega tard. Jo prefereixo deixar el cotxe a casa perquè així m'estalvio problemes d'aparcament i pagar zona blava, afegeix.
La integració tarifària de l'Associació del Transport Metropolità ha afavorit gent com la Maria Fernández, de 25 anys, que viu a la ronda Cervantes, i que cada dia ha d'anar a agafar el tren per anar a treballar. Ara amb un mateix bitllet pot agafar el tren i el bus: Amb la T10 de tres zones em surt força a compte. Abans no agafava el bus. El servei en general és correcte: són força puntuals i em deixen a la porta de casa. Per baixar fins a l'estació trigo molt poc, ni cinc minuts, però per pujar el bus fa una mica de volta i trigo un quart d'hora.
Maria dels Àngels Utzet, per la seva banda, destaca el tracte dels conductors però lamenta que des d'alguns indrets, com ara Sant Simó on ella viu- no hi ha cap línia al parc o a l'ambulatori del Camí del Mig. Hem d'agafar el tres i fer transbord a l'estació, tant si fa fred com si fa calor. Si això passés en alguna altra barriada, ja ho tindrien solucionat, però nosaltres som d'una barriada de gent pacífica, que no agafem cassoles ni cridem.
La cara negativa
Però no sempre se senten elogis cap al servei del Mataró Bus. Maria Dolors Garcia, veïna del camí de la Serra, assegura no estar contenta amb el servei: Mataró ha crescut molt i a les hores punta el servei és insuficient. Anem enllaunats com sardines. Cal un autobús cada deu minuts, sobretot a les hores punta. L'inaccessibilitat per a minusvàlids o cotxets és una altra queixa habitual, tot i que la flota del Mataró Bus és la única on els vehicles tenen l'accés a peu pla.
Comentaris