Un enginyer tèxtil d’Arenys de Mar, Joan Bertran, ha aconseguit els fons necessaris per fabricar un teixit contra el càncer. Ho ha fet a través de la seva empresa Cebiotex, un spin-off de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya amb ubicació al Parc Científic de Barcelona. La recaptació aconseguida ha estat d’1,8 milions d’euros gràcies a inversors privats i fons públics, una xifra que permet avançar en el projecte.
La recaptació aconseguida per l'empresa Cebiotex ha estat d’1,8 milions d’euros gràcies a inversors privats i fons públic
El producte de Joan Bertran consisteix en una membrana tèxtil biodegradable per a tractaments de quimioteràpia. Aquesta s’impregna d’un medicament antitumoral i s’aplica directament a la zona on se li ha extret el tumor al pacient. “És una solució més, quan un tumor no es pot extirpar totalment nosaltres ajudem a controlar-ho a nivell local”, assegura Bertran. La membrana permet als cirurgians recobrir la zona després de l’extirpació del tumor, de manera que allibera elevades concentracions de fàrmac que actuen directament en la zona afectada. Segons l’enginyer arenyenc, “el nostre propòsit és donar una eina més als metges perquè puguin lluitar contra el càncer”.
A partir d'una experiència personal
La idea de crear una membrana tèxtil per a tractaments de quimioteràpia va néixer de la mà d’aquest enginyer arenyenc ara fa 9 anys per un motiu personal, després de viure de primera mà la malaltia en la filla d’un amic seu. “Vaig pensar que si agafaves una gasa i la sucaves amb un quimioteràpic, quan el cirurgià acabava podia posar el teixit a la ferida, de manera que aquest anés alliberant fàrmacs”, recorda Bertran, que explica que “les dosis són més importants que en una quimioteràpia normal”.I així ho va fer.
L’Hospital Sant Joan de Déu va confiar en aquesta innovadora proposta que venia del món del tèxtil i posteriorment la Universitat Politècnica de Catalunya va obrir el seu laboratori al projecte per fer els primers prototips de membranes. D’aquesta manera, l’any 2012 neix Cebiotex, a petició de les dues institucions i, segons Bertran, amb “una única obsessió: aportar solucions als metges”. L’empresa va obrir una campanya de micromecenatge a la qual va rebre inicialment 600.000 euros, fet que li va permetre avançar en el finançament que ha acabat rebent d’inversors privats i fons públics fins a la xifra d’1,8 milions actuals.
Focus pediàtric
Un dels objectius principals de Cebiotex és arribar també als pacients pediàtrics, és a dir, als nens i nenes amb aquesta malaltia. “El procés de regulació farmacèutica pels nens és molt més exigent i les grans companyies no s’hi dediquen tant a ells”, explica Bertran assegurant que “nosaltres volem arribar a adults i sobretot treballem perquè arribi a nens”.
Comentaris