Un Teatre Monumental ple i els papers de l’auca ben repartits. El Debat Definitiu, organitzat per Capgròs i El Tot Mataró i moderat pel periodista Joan Salicrú, va permetre confrontar les propostes dels nou partits que es presenten a l’alcaldia diumenge, 24 de maig. I va haver-hi poques sorpreses i alguna decepció. El consens amb l’arribada del Corte Inglés era evident, i tots partits es van donar part de raó en matèria de benestar social. El Port i el front marítim també van acostar postures, mentre que en immigració i seguretat, partits com PxC -sobretot- i el PP van ser molt més contundents (i polèmics) que la resta, en general poc concrets en aquest aspecte.
Ningú es va sortir dels grans temes ni va proposar una revolució. Els grans partits van tirar d’herència (dels darrers quatre anys de CiU per una banda, de la transformació de Mataró amb els socialistes governant per l’altra) i van intentar no desgastar-se. Els nous partits van perdre una bona ocasió. Ciutadans va navegar en l’ambigüitat, donant la raó “sí però no” a altres contrincants. I VOLEMataró va demostrar saber-se molt més el discurs del partit que representen (Podem) que no pas coneixement de Mataró. El to i discurs final de Teixidó (ERC) va destacar per sobre de la resta, marcant també un perfil social proper a ICV i CUP, que van atacar amb la corrupció i van ser dels pocs que van fiscalitzar l'actuació del govern anterior.
Potser el vot segueix indecís per a molts, però en marxar alguns assistents ja van assegurar que, al menys, sabien a qui no votar.
Economia: Corte Inglés, polígons i reindustrialització
L’arribada del Corte Inglés genera consens tret de la CUP, que considera que “les grans superfícies creen llocs de treball però també en destrueixen al comerç local” i un VOLEMataró que es va desmarcar amb que no sabien moltes coses del Corte Inglés i que depenia de com s’integrés.
L’altra gran cavall de batalla va ser la reindustrialització. ICV vol “redefinir els polígons i adaptar-los” a les noves realitats, reclamant un paper més important pel TecnoCampus. ERC va indicar que aquesta reindustralització “passa pel front marítim”, mentre que el PP reclama “dibuixar de nou els polígons perquè es van fer per un tipus d’empresa que ja no existeix”. El PSC considera que és “el moment d’atraure nous inversors a al ciutat”, la CUP que cal explotar potencialitats de la comarca com “el medi marí o el reciclatge”, i CiU es va apostar per “l’esport i la cultura com a generadors de llocs de treball”. C's va demanar menys traves administratives i VOLEMataró, crear una etiqueta “fet a Mataró”.
Benestar social, seguretat i immigració
En benestar social, els partits es van mostrar propers. Els partits van proposar Plans socials per ajudar els més necessitats (inclosos els “nou pobres” que treballen i no cobreixen els mínims), comptar amb entitats privades que fan una tasca lloable en aquest àmbit i, en definitiva, més inversió social per ajudar en despesa energètica, menjar o habitatges.
El gran debat, però, va arribar en immigració. El PP va començar fort demanant una auditoria “per comprovar” si els nouvinguts tenien avantatges respecte altres ciutadans. Però PxC va prendre-li tot el protagonisme. Mònica Lora va aprofitar l’ocasió. “No empadronarem persones il·legals i facilitarem el padró a la Policia Nacional perquè expulsi als immigrants il·legals”, va dir entre xiulets i recriminacions enceses des del públic. La resposta des de l’altra banda, clara. David Bote (PSC), que ja havia admès errors dels seus predecessors en aquest àmbit, va reclamar “tolerància zero als espais públics”, mentre que ICV-EuiA i la CUP van plantar cara. “Davant discursos simplistes, racistes i xenòfobs cal mediació”, va dir Cuèllar, mentre que Martínez va reclamar “drets per tots”, ja que “hi ha gent que treballa de fa anys aquí i no pot votar tot i complir les obligacions com la resta”. Morón (VOLEMataró) va recalcar que “no pactarem amb xenòfobs” i va dir que "el problema és de pobresa, no racial”, mentre que C's considera que “cal separar inseguretat d’immigració, però tothom ha de complir les normes”.
Promoció de ciutat
El Port i el front marítim va tenir molts suports a l'hora de presentar projectes per promocionar la ciutat. ERC considerava que “reactivar-lo perquè és un instrument de primera magnitud”. “El port serà una segona locomotora de la ciutat, però cal apostar pel turisme i potenciar el passeig marítim”, va indicar David Bote (PSC). Lora (PxC) creu que “no es poden fer grans projectes” però va considerar que “reformar el port” era una bona opció. El PP va lamentar que “tinguem un port on es cau un pantalà i només un 10% dels concessionaris han renovat la llicència” i va apostar per “reduir càrrecs de confiança i reinvertir-ho en promoció de ciutat”. Quim Fernàndez va defensar la Festa al Cel i va assegurar que calien “més esdeveniments com aquest per externalitzar la ciutat”. Juli Cuéllar va defensar “les singularitats” mataronines com "el nostre espai agrari i el patrimoni arquitectònic”. Caravaca va refermar-se en potenciar tot el que fos “el comerç”.
L’anècdota la va protagonitzar VOLEMataró. Morón va proposar “descentralitzar” la cultura i portar “el Museu Bassas [ho va repetir tres cops] a Rocafonda”, referint-se al Museu Bassat. El seu equip va fer un tuit amb el mateix error durant el debat.
-
Les claus
- CiU va sortir gairebé intacte malgrat el desgast de governar
- PSC va evitar el cos a cos amb els rivals ideològics
- En immigració, PxC va prendre el protagonisme a un PP que, això sí, va donar joc en gairebé tots els temes
- ICV va ser dels pocs en fiscalitzar el govern, juntament amb una CUP inamovible en el model de ciutat que desitja
- Esquerra, el partit de fora de l’Ajuntament més preparat i amb un discurs més clar
- Ocasió perduda per C’s i VOLEMataró, més pendents dels tòpics que se’ls pressuposa que de Mataró
-
Comentaris