-
-

Toni Rodon

Un Castellet de gran importància

Castellet i la Gornal, a l'Alt Penedès, ha restaurat recentment el castell de Castellet, una construcció senzilla però de gran importància

Sovint s'associen els castells amb grans construccions d'època medieval, carregades d'elements militars i que formen part de grans epopeies o llegendes ancestrals. Amb matisos, però res més lluny de la realitat. No obstant, també hi ha castells petits (“castellets”) que s'han erigit per definir límits territorials, per ser una “columna” més d'un extens domini territorial. Castells que per la seva peculiaritat presenten trets distintius i diferenciadors de les grans construccions feudals. Menys espectacularitat, però més detallisme i potser també, més encant.

En trobem un bon exemple al poble Castellet i la Gornal, a la comarca de l'Alt Penedès. Un municipi de 1.522 habitants que s'hi arriba a través de la carretera BV-2116, un camí ben habilitat, tortuós i amb un paisatge pintoresc. El poble està ubicat al costat del pantà de Foix, inaugurat l'any 1928. A causa de l'elevat nivell de l'aigua que ha registrat la zona, s'ha creat un paisatge divers, amb moltes espècies aquàtiques i ocells de totes les característiques. Doncs al bell mig d'aquest paisatge s'hi troba el castell de Castellet, una fortificació del segle X i conservat en perfecte estat després de les últimes restauracions.

Construït amb el nou de castell de Sant Esteve, servia de fortalesa per delimitar la Marca Hispànica amb Al-Andalus. Tot i ser de dimensions bastant reduïdes, el castell no ha fet gala del seu nom al llarg de la història. Ha rebut guerres i alteracions de la possessió per les diferents sagues de senyors feudals i ha tingut una gran importància estratègica fins el segle XVI, quan va quedar en un estat ruïnós. L'any 1925 va ser adquirit pel senyor Peray, qui va decidir reconstruir-lo i usar-lo com a mansió. Tot i això, no ha sigut fins l'any 2001 que s'ha rehabilitat totalment, obres que han anat a càrrec de la Fundació Castellet de Foix.

Després d'una visita obligada al castell de Castellet, cal anar també fins l'església de Sant Pere, d'origen romànic i tot apunta que del segle XII. Una església senzilla però, ubicada en l'entorn, adquireix una aurèola especial.

Aquest, doncs, és un viatge senzill i ràpid però, precisament, per això, ens pot ajudar a entendre un ambient i una manera de viure. Castellet vivia aïllat de qualsevol civilització i, malgrat això i les seves diminutes dimensions, va adquirir una importància cabdal. És un viatge al passat i també a la senzillesa medieval. Si és que aquesta existia.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive