Més del 70% dels lectors catalans llegeixen o consulten periòdicament els mitjans de comunicació de distribució gratuïta. La dada, que s'extreu d'un estudi realitzat per l'empresa Market ADD per encàrrec de l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta, confirma l'alt índex de penetració del sector dels gratuïts que actualment està representat per un total de 292 publicacions a Catalunya, la majoria de les quals es distribueixen a la província de Barcelona amb una tirada que ratlla els 20.000 exemplars de mitjana. Aquestes i altres dades de l'estudi seran comentades pel president de l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG), Mateu Ros, aquesta nit en el transcurs del programa La nit al dia, que condueix Mònica Terribas al 33.
L'estudi, fet en un interval que va dels 16 als 65 anys, afirma que els lectors de premsa gratuïta són homes i dones de totes les edats, que majoritàriament resideixen a municipis de més de 30.000 habitants i que escullen aquest tipus de publicacions per estar al corrent de la informació local.
Els esports, la cultura, els articles de divulgació i els reportatges són per aquest ordre les preferències dels lectors, (que es mostren menys entusiasmats amb els anuncis per paraules o els anuncis). Aquesta dada demostra el perfil cada vegada més informatiu de la premsa gratuïta. Segons l’estudi, el percentatge d’informació sobre el total de continguts supera ja el 57,8%. Tot i això l’eficàcia publicitària del sector dels gratuïts continua sent molt alta, ja que un 60% dels anunciants diu haver aconseguit el propòsit de la seva publicitat.
Amb les dades de l’enquesta a la mà, es pot afirmar que la premsa gratuïta està contribuint en la normalització del català ja que es tracta de publicacions amb una gran tirada i popularitat, que redacten el 75% dels seus continguts en la llengua pròpia del Principat.
L’aparició de nous diaris i revistes de distribució gratuïta també pot haver contribuït a crear nous lectors, ja que un 65% de les persones que diuen consultar els gratuïts paral·lelament compren diaris. El rotatiu preferit per aquests lectors és El Periódico, seguit de La Vanguardia i El País. Pel que fa a mitjans de comunicació, la majoria de lectors de premsa gratuïta prefereix la televisió, seguit de la ràdio i la premsa diària. De la petita pantalla els lectors valoren per sobre de tot els informatius; de la ràdio els programes musicals i de la premsa de pagament, les seccions d’internacional.
L’Associació Catalana de Premsa Gratuita, que es va crear l’any 1997 per defensar els interessos del col·lectiu i representar-lo, representa actualment una quarantena de publicacions que distribuyesen un milió i mig d’exemplars. L’estudi ha comptat amb la col·laboració del Departament de Presidència de la Generalitat.
Comentaris