Tota la ciutat a 30: reducció general de la velocitat màxima als carrers de Mataró
Tota la ciutat a 30: reducció general de la velocitat màxima als carrers de Mataró

Tota la ciutat a 30: reducció general de la velocitat màxima als carrers de Mataró

Només en nou vies es podrà circular a més velocitat a partir de dimarts, tot i que no se sancionarà fins al cap d’un marge de temps

La gran majoria de carrers de Mataró estrenen aquest dimarts 11 de maig un nou topall de velocitat màxima. Una nova xifra, un nou paradigma de circulació: la ciutat a 30. És un canvi de normativa general de tota Espanya que alenteix el trànsit rodat a la vegada que accelera (vet aquí la paradoxa) la transició de la mobilitat per dins de la ciutat cap a models més pacificats amb protagonisme de la bicicleta i menys espai per al cotxe. Que pràcticament tots els carrers passin a tenir una velocitat màxima de 30 quilòmetres es dicta d’un dia per l’altre però tindrà uns mesos de marge: els que es tractarà a establir l’anella ciclista, a comunicar degudament els canvis i, per últim, les sancions per incompliment es faran pregar setmanes. Fins llavors, pedagogia i comunicació perquè els conductors facin el canvi de xip.

El Camí de la Geganta, la Ronda Prim i el Camí del Mig passaran a 30 el mes de juny

“Menys velocitat, més vida” és l’eslògan escollit per l’Ajuntament de Mataró per a la campanya de promoció del pas a zona 30 de tota la ciutat. El regidor Juan Carlos Jerez assegura que “hi ha tres motius per fer el canvi: passar de 50 a 30 redueix molt els riscos i la sinistralitat, redueix la contaminació acústica i redueix la contaminació atmosfèrica”. L’Ajuntament ja madurava el canvi en el farcell de novetats en matèria de mobilitat que ha anat aprovant els darrers mesos i ara el canvi de normativa general ha propiciat el punt d’inflexió.

La modificació del Reglament General de Circulació de la DGT limita la velocitat a 30 km/h en les vies urbanes amb un únic carril per sentit de circulació i a 20 km/h en vies que disposin de plataforma única de vorera i calçada. Mataró, però, ha decidit anar més enllà d’aquesta normativa general i limitarà també a 30 km/h la circulació en una vintena de vies que ara tenen més d’un carril de circulació en cada sentit de la marxa. Es tracta en bona part de carrers que es veuran transformats en breu per la implantació de l’Anella ciclista –i per tant on el cotxe perdrà carrils de circulació per habilitar espais exclusius per a bicicletes i patinets.

El Camí de la Geganta, la Ronda Prim i el Camí del Mig seran els primers d’aquests carrers que, a partir del juny, veuran com els cotxes perden un carril i, per tant, passen també al màxim de 30. 

Juan Carlos Jerez, presentant la campanya

Juan Carlos Jerez, presentant la campanya

Les nou excepcions a la nova norma

Només en nou vials de la ciutat, contemplant les travesses i els vials amb més d’un carril per sentit, mantindran el topall de 50 km/h, fins i tot i amb el desplegament per complet de tots els circuits de l’anella ciclista. Només en aquests, doncs, es podrà superar el topall dels trenta per hora. 

 • Via d’Europa
 • Camí del Mig, entre la rotonda de Mas Costabella i la plaça d’Alcalde Serra i Xifra
 • Avinguda de Lluís Companys
 • Ronda de la Creu de Pedra
 • Avinguda del Maresme
 • Via Sèrgia
 • Carretera de Valldeix
 • Carretera de Mata, entre la plaça d’Alfred Opisso i l’autopista C-32
 • Carretera d’Argentona
   

Com es podrà fer efectiu el canvi?

L’Ajuntament es dona uns mesos de marge per aplicar, difondre i fer respectar la nova norma i prioritzarà, segons Juan Carlos Jerez, la “pedagogia i comunicació” a les sancions per incompliment. Amb l’entrada en vigor del nou límit general de velocitat, es revisarà la senyalització, s’adaptaran els semàfors i es revisarà l’afectació que els nous ritmes de trànsit puguin suposar en el Mataró Bus. Igualment, el conductor s’acostumarà als radars informatius en vies que fins ara eren de 50 km/h i passaran a 30. Són aquells radars que informen de la velocitat a la que se circula, a nivell informatiu. Les sancions seran posteriors. 

A mig termini, un cop implementada tota la xarxa de carrils bici que acabarà per delimitar el mapa concret de velocitats, vindran noves accions. Abans de final d’any estaran habilitats tots els vials del circuit ciclista i, per tant, es canviarà d’etapa. Serà el moment de seguir apostant per una mobilitat pacificada amb intervencions com les de l’urbanisme tàctic, l’ampliació de voreres, la reducció de carrils o la revisió de sentits o semàfors. Convertir tots els carrers del Polígon del Pla d’en Boet en vies de sentit únic (amb carril per bicis i patinets) o l’ampliació de voreres i elevació de passos de vianants a prop de les escoles formaran part d’aquesta continuïtat en la revisió de la mobilitat mataronina, que tindrà en l’anella verda o la conversió de carrers recollida al Pla d’Impuls del Centre altres capítols per anar escrivint.

 

Comentaris (18)

l'avi siset Fa 26 dies
ELS CAPGROSSOS JA TENEN EL CAP BEN GROS D'IMPOSTOS, MULTES I SANCIONS. PER AIXO, TOMBA, TOMBA, TOMBA, I MILLOR ENS PODRAN ROBAR.........
Montserrat Fa 2 mesos
A 30 Km/h. no pots passar de 3a. el motor ens petara i després ens diran que el nostre cotxe contamina massa. Està clar que aixi no es pot circular per la ciutat. Per tant jo animo a la ciutadania a no pagar l'impost de circulació en aquesta ciutat.
Mataró contamina Fa 2 mesos
Els cotxes actuals no estan preparats per anar a 30. Contaminen més i el motor es fà malbe abans. I de retruc la salut de les persones empitjora. Si no ens mata la covid morirem per la contaminació negligent dels qui "manen".
Papitu Estima Mataró Fa 2 mesos
Això s'aplica a tot l'Estat. I diuen que és per què respirem millor. Doncs per qùe la Generalitat en posa l'impost del CO2???
Papitu Estima Mataró Fa 2 mesos
Ja n'estic fins als collons que és faci la ciutat pensant amb els ciclistes. Jo ja tinc una edat i no puc anar amb bicicleta a tot arreu. Deixeu en pau els cotxes o si no causareu una crisi econòmca de por
Geoffrey Fa 2 mesos
If you cannot control the dog shitters, the restriction busters, the drug sellers, the robbers, the scooter riders on pavements and under age, the law breakers, how can you control speeding cars, how to control noise from motor bikes, the street cleaners that blow dust into the air we breath, etc etc
Tranquils, fitipaldis.... Fa 2 mesos
Estigueu tranquils que, de moment, la policia municipal ja ha dit que no faria res. Com sempre, vaja.
Inmaculada Parera Sala Fa 2 mesos
Em sembla perfecte que es potenciï l'ús de la bicicleta però, a on són ELS APARCAMENTS PROPIS PER LLIGAR LES BICICLETES? ELS USUARIS ESTEM OBLIGATS A FER HO A CUALSEVOL FAROLA AMB EL RISC DE SER MULTATS. ES VERGONYÓS, NI QUE COSTESDIN TANT 4 FERTOS!!!!
Plens Fa 2 mesos
La bici lligada.. ? Però si vindrà un d,aquella d,allà, sí d'aquells que tenen tots els drets i no els hi passa res i te la fotarà..
Sen Fa 2 mesos
Els meus 10 últims accidents han estat a 30 km/h. A aquesta velocitat, el meu cotxe es cala i el de darrera me'l fa més petit. Ah, i a aquesta velocitat consumeixo més del doble de benzina. No sé qui fa els números però si jo manés, treuria totes aqueste xorrades.
Qui ho ha decidit? Fa 2 mesos
No pateixis, que qui ho ha decidit en sap una mica més que tu. I si el teu cotxe es cala anant a 30, potser que en busquis algun de segona mà, que n'hi ha de molt barats que no se't calaran.
Anem bé! Fa 2 mesos
Si l'Ajuntament ja diu de bones a primeres que es dona uns mesos per obligar a complir el nou límit de velocitat, qui el respectarà entretant?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive