Un nen fent activitat escolar a casa. Foto: Arxiu
Un nen fent activitat escolar a casa. Foto: Arxiu

capgros.com / ACN

Tornada a l'escola al juny per als municipis en fase 2 amb assistència voluntària

A Mataró i gran part del Maresme no es produirà, com a mínim, fins al 8 de juny, i el retorn serà parcial i sense classes lectives

Els centres educatius en territoris en fase 2 obriran el mes de juny amb assistència voluntària dels alumnes. En el cas de Mataró i tota la part del Maresme inclosa en la regió metropolitana nord, aquest fet no es produirà com a mínim fins al 8 de juny, quan tan sols faltin dues setmanes per acabar el curs. Es preveu que la capital i part de la comarca entrin en fase 1 dilluns vinent, dia 25, i teòricament no avancarien a la fase 2 fins dues setmanes després. Sigui com sigui, el retorn a les aules serà gradual i no hi haurà classes lectives presencials, ja que es mantindrà la docència telemàtica. Els centres educatius romanen tancats des de mitjan mes de març a causa de l'epidèmia de coronavirus. 

El pla d'obertura de centres en fase 2 del Departament d'Educació estableix que l'aplicació "s'ha d'adequar a la progressivitat de l'arribada de la fase 2 a cada territori" i afegeix que els que ho puguin fer dilluns vinent -Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran- hauran de preparar l'obertura per a l'1 de juny "sempre a partir d'una gradualitat en l'inici d'activitats". En tot cas, no es podran superar els grups de 13 alumnes a primària i 15 a secundària. D'altra banda, els centres hauran d'elaborar durant el mes de juny un pla de contingència per al curs 2020-2021, on es vol prioritzar l'educació presencial.

L'escola Angeleta Ferrer, totalment buida a l'hora habitual de sortida dels infants. Fotos. V. B.

Educació constata que a partir de l'1 de juny, els centres ja no tancaran mentre calguin per a qualsevol finalitat educativa o comunitària. El departament remarca que és una prioritat atendre de forma personalitzada els alumnes que ho requereixin abans que acabi el curs, "amb la voluntat que tot l'alumnat tingui l'oportunitat d'assistir al centre en algun moment d'aquest final de curs". A més, apunta que després s'hi faran activitats d'estiu.

Perquè un centre obri caldrà que hagi arribat a la fase 2 de desescalada. Molts ho faran quan faltin deu o vint dies de curs, i per això es considera que s'ha de mantenir la docència telemàtica, perquè no hi ha "ni temps ni cap motiu organitzatiu o pedagògic" per suspendre-la. "Demanar als centres que revertissin la programació a la presencialitat seria un esforç eixorc i excessiu", conclou el departament en el seu pla, on s'afegeix que moltes famílies no voldran portar els seus fills al centre educatiu aquest curs i cal donar una alternativa sense que això impliqui una doble feina per al professorat.

Educació infantil i primària

En les etapes d'infantil i primària s'ordena l'obertura en fase 2 per fer acció educativa presencial, sempre de caràcter voluntari en grups de 13 com a màxim, per als alumnes que acaben estudis primaris (sisè). No serà necessàriament permanent. A més, també es preveu atenció personalitzada del tutor amb l'alumne o la seva família, una mesura "excepcional i no continuada", apunta el pla. Aquesta previsió es fa especialment per als sectors més fràgils socialment, per a l'acompanyament emocional dels que més hagin patit en el confinament o per a alumnes amb necessitat educatives especials.

En aquesta etapa també hi haurà un espai d'acollida específic per a l'alumnat de 3 a 6 anys si els seus progenitors treballen fora de casa, en grups d'un màxim de 13 i en horari de 9 a 13 hores. Els centres privats poden decidir obrir o continuar amb el tancament. En cas d'obertura, hauran de complir les mateixes indicacions que les escoles públiques i concertades.

Instituts, batxillerat i selectivitat

Pel que fa als instituts, el batxillerat, la Formació Professional, la d'adults i les escoles d'idiomes, s'ordena l'obertura per fer acció educativa presencial en grups de 15 alumnes com a màxim per a estudiants que acaben etapa (4t d'ESO, 2n de Batxillerat, 2n CF, 2n d'ERE) o els que han de superar proves, com ara la selectivitat. Serà un retorn gradual, voluntari i amb horaris esglaonats, sempre mantenint la docència telemàtica. També es preveu atenció personalitzada en qualsevol curs i nivell, especialment l'alumnat més fràgil socialment i per fer acompanyament emocional.

Requisits per poder assistir a l'escola

Com a annex, el pla del Departament d'Educació preveu qüestions com l´ús de mascaretes, indicada per als docents. En la resta dels casos, a partir dels cinc anys estarà indicada si no es poden mantenir les distàncies. També estableix els requisits per poder assistir al centre escolar: no tenir símptomes, no conviure o tenir contacte estret amb algun positiu confirmat o amb algú amb símptomes els 14 dies anteriors i tenir el calendari vacunal al dia. Per als infants amb una malaltia crònica d'elevada complexitat que pugui augmentar el risc de gravetat en cas de contraure la infecció, es valorarà de manera conjunta si és millor que vagi al centre o no. En el cas del personal docent no hi podran anar majors de 60 anys o amb malalties cròniques, ni tampoc dones embarassades.

Un estudiant treballant amb Internet des de casa

Les famílies hauran de presentar el primer de retorn al centre una declaració responsable per garantir que entenen la importància de no portar nens que puguin estar malalts. Els alumnes hauran d'estar a una distància d'entre 1 metre i mig i dos, i es recomana que el professorat i la resta del personal que estigui amb cada grup sigui sempre el mateix. En la mesura del possible s'evitaran els espais compartits, els canvis d'aula i els desplaçaments per l'interior del centre. Les entrades i sortides hauran de ser de manera esglaonada, en intervals de 15-20 minuts. Es recomana que els pares no accedeixin a l'interior dels centres.

Mesures d'higiene específiques

Pel que fa a la higiene, caldrà rentar-se les mans en arribar i en marxar, però també després d'utilitzar el lavabo o anar al pati. Els professors també se les hauran de rentar abans i després de tocar aliments, abans i després d'acompanyar un nen al lavabo, de mocar un infant o com a mínim cada dues hores. Caldrà que hi hagi diversos punts de rentat de mans, sabó dosificador i tovalloles d'un sol ús. Es recomana posar gel en punts estratègics, com accessos, al menjador o als passadissos. S'haurà de ventilar els espais abans d'entrar i sortir, i tres vegades al dia, almenys durant 10 minuts. Si pot ser, es deixaran les finestres obertes permanentment. Es netejarà amb especial atenció en les zones de més contacte, o compartides entre diferents alumnes. Es prioritzarà que cada infant utilitzi el seu propi material.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive