Manifestació contra l'enderroc de La Teixidora a Mataró
Notícies relacionades
Manifestació contra l'enderroc de La Teixidora a Mataró

La Teixidora encén la campanya electoral mentre s’encamina a una resolució conflictiva

PSC i ERC es llencen els plats pel cap mentre l’Ajuntament aprova el desallotjament forçós i el col·lectiu ocupant reitera que es resistirà

A un any de les eleccions municipals, l’ocupació de l’antiga escola Menéndez i Pelayo, reconvertida en el centre social La Teixidora, ha servit per donar sortida oficialment a la campanya electoral. Els dos principals púgils, PSC i ERC, han començat a llençar-se els plats pel cap sense contemplacions, en un combat on també en surt esquitxat En Comú Podem i on el teixit associatiu mataroní també hi ha pres partit. Mentrestant, el conflicte està servit en la resolució del cas, ja que l’Ajuntament ha aprovat el desallotjament de l’edifici, que es farà per la força si els ocupants no marxen voluntàriament. Aquests, però, han reiterat que plantaran cara i que hi haurà “sarau”.

ERC, el principal partit de l’oposició, va votar en contra de l’activació del procés de desallotjament aprovat ahir dijous al Ple de maig, després de reclamar que es busquin alternatives a l’enderrocament de l’antiga escola per convertir-ne el solar en un pàrquing provisional. Quelcom que ha deixat pista lliure al PSC, el partit de govern, per atacar el seu principal rival als propers comicis. “ERC es mou al ritme que marquen els ocupes”, va assenyalar el partit ahir mateix, a través de les xarxes socials, acusant els republicans de canviar de rumb en aquest tema ja que l’any 2019 apostaven per fer un aparcament al solar adjacent al Menéndez i Pelayo.

El partit liderat per Joaquim Camprubí ha respost acusant els socialistes de mentiders. Després de recordar que la seva proposta en l’anterior campanya electoral feien referència al solar que hi havia al costat del pati de l’escola, el propi Camprubí ha acusat el PSC de comprar el discurs de Vox. “Ja us vaig dir dies enrere que la vostra rivalitat amb l’extrema dreta us confon, si us porteu com ells els hi feu la campanya”, assenyala el candidat d’ERC. Des del partit afegeixen que “El PSC manté la mateixa opinió al 2019, 2020, 2021, 2022: manca d'idees, manca d'equipaments, manca de diàleg del Govern Municipal. I hi sumem la manca d'un informe que justifiqui l'enderrocament de l'escola Menéndez y Pelayo”. Aquest darrer argument també l’esgrimeix el col·lectiu de la Teixidora, que acusa l’Ajuntament de mentir respecte als danys estructurals que pateix l’antiga escola i que motiven l’enderrocament.

La Teixidora es prepara per resistir al desallotjament: “hi posarem la cara i el cos”

La Teixidora es prepara per resistir al desallotjament: “hi posarem la cara i el cos”

A tot plegat s’hi suma el difícil paper que juga En Comú Podem, soci minoritari del govern, en aquesta situació. Mentre el PSC no ha tingut gaires problemes en equiparar l’ocupació de Menéndez i Pelayo amb qualsevol altre ocupació il·legal d’un immoble, incloses les de perfil delinqüencial i conflictiu, el partit liderat per Sergi Morales ha hagut de fer més equilibris per mostrar-se en contra de l’acció del Sindicat de l’Habitatge de l’1 de maig passat. “Mai he defensat un desallotjament per la força. El que defenso és que aquest col·lectiu, que sí que l’ha ocupat per la força, ha de marxar de forma voluntària perquè es tracta d’un bé públic, un equipament que és de tots i totes”, afirmava Morales a través de Twitter, en un fil que va ser respost amb dures crítiques per part del col·lectiu de La Teixidora.

El teixit associatiu de la ciutat també hi ha dit la seva, en força casos posicionant-se a favor dels ocupants. Entitats com Unió de Cooperadors, Òmnium Cultural o les associacions de veïns del Centre i de Rocafonda han reclamat diàleg de l’Ajuntament amb el col·lectiu de La Teixidora i han posat en valor la tasca que, des de l’1 de maig passat, es duu a terme a l’antiga escola, amb iniciatives com ara cursos de català, banc d’aliments o espai per a fer deures i activitats extraescolars per als infants de l’entorn. Tot plegat ha servit per donar força al moviment social que s’ha instal·lat a l’immoble, i que ahir dijous, coincidint amb el Ple municipal, es va manifestar a les portes de l’Ajuntament.

La manifestació, així com la intervenció d’una portaveu del col·lectiu a l’Audiència Prèvia al Ple, va servir per deixar clar que no pensen marxar per voluntat pròpia i que el desallotjament forçós serà conflictiu, ja que hi pensen oferir resistència. El govern municipal té plenament assumit aquest xoc, i ha manifestat que es faran “totes les accions necessàries per recuperar la propietat”, independentment de la resistència que s’ofereixi. En els propers dies es notificarà a les persones que l'ocupen que es deixi lliure la finca. Si en cinc dies no ho fan, es procedirà a la recuperació per la via de la força. Això implica que es pot donar per segur, en qüestió de dies o setmanes, l’escenari d’un desallotjament amb desenes de brigades mòbils dels Mossos acompanyant la comitiva judicial, enfrontant-se a un elevat nombre de membres de la Teixidora que d’allà no en marxaran si no és arrossegats per la Brimo.

Comentaris (14)

tercer mon Fa 6 mesos
Esquerra com sempre defensant a ocupes,parasits i xusma diversa. Espero que un dia el pagui a les urnes, ja ens han trait molt als catalans, que això és Catalunya i no el Marroc,que es pensen solament pensant en els diners amb tots els que porten. Conec diversos d'Esquerra més temps a Africa que a Catalunya per fer de Catalunya el tercer món i el paritori d'Africa solament pels seus interessos particulars d'Esquerra però mai dels interessos nostres com a catalans.S'estàn carregant el pai
La cosidora Fa 6 mesos
Hospital de Mataró q compri força fil i agulles per cosí més d'un cap.
eric Fa 6 mesos
Si sé el dia i l'hora, jo també hi aniré a oposar resistència. Ja n'hi ha prou d'especul·lació. L'ajuntament ha d'estar al servei dels ciutadans, no funcionar com una màquina de fer diners per anar augmentant funcionaris i sous. Fer-hi un aparcament és l'excusa per en un futur construir-hi pisos. El mateix volien fer amb la Llar Cabanelles, una donació a la ciutat amb la que pretenien especular. Mataró ja està prou densificada, més espais socials i verds i menys ciment.
jordi Fa 6 mesos
" enfrontant-se a un elevat nombre de membres de la Teixidora que d’allà no en marxaran si no és arrossegats per la Brimo ". Espero que sea así y todos y cada uno de ellos con denuncia administrativa y penal...... la leyes están para cumplirlas y si se quieren cambiar hay un camino y es el de la democracia y sus mayorías ( aunque a estos de "la teixidora" lo de la democracia se la pasan por el forro de....)
Andreu Fa 6 mesos
No acabo d'entendre per què es focalitza el debat en base a 2 comentaris fets a twitter. Vaig escoltar el regidor de Junts Per Mataró, Alfons Canela, i un cop més em va semblar el més seriós i riorós. Sí a la recuperació de l'espai, denúncia a la incapacitat del govern Bote per fer una previsió d'usos a espais de propietat municipal i no a l'enderrocament (si més no total).
jordi Fa 6 mesos
https://www.lavanguardia.com/local/maresme/20220603/8313620/mataro-suma-288-ocupaciones-ilegales-vivienda-cinco-meses.html Suma y sigue......
Debat Fa 6 mesos
Para cuando un debate del regidor Ricis o la de Cultura del PSC con la regidora de ERC que no vive en Mataró i da lecciones de cómo vivir en Cerdanyola ... Iu perdon que esto va en serio y no de floreros. Perdón, he confundido lo de política con circo mediático perdón!!!
Ens La Bufa PSC i ERC i la Teixidora Fa 6 mesos
ERC ha portat menas, famílies pobres i incivisme als barris de la mà de l'aragonès. El PSC col·locant regidors fluixets i quadres arreu i dient racistes i aïllats al que passa. Voleu urnes? El meu vot ja no el teniu
Per què? Fa 6 mesos
Per què el Capgros dona tanta publicitat a l'incivisme d'aquesta colla?
Pilar Fa 6 mesos
No entec aquesta dèria del Ajuntament, d'enderrocar edificis, per fer-hi aparcaments o vivèndes que mai es compleixen, i treuen personalitat a la ciutat. Ej. El teatre Clave.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive