Perecoll: És vigent la consciència de classe a la política?
Francesc Teixidó: Sí. S'ha de tenir consciència de qui és el dèbil. Per exemple, en la regidoria que he estat els últims mesos es té consciència d'això, ja que un 35% de les persones estan excloses del mercat de la vivenda. És cert, però, que en l'època del meu avi aquesta consciència implicava altres coses.
P: Ho dic perquè un senyor amb una hipoteca i un BMW que ho deu tot amb un sou de mil euros ha perdut la consciencia lluitadora.
F.T.: Es perd la consciencia i altres coses, perquè al final l'objectiu d'aquest tipus de persona quin és? Pagar i prou. El treball sotmès a la mecànica del consum.
Ramon Reixach: Quina és la formació acadèmica i experiència professional dels tres primers de la llista del seu partit?
Jo sóc enginyer agrònom. Vaig fer un màster en direcció d'empreses a la Universitat de Navarra, he treballat en una empresa financera i des del 2001 estic en la constructoria. El segon de la llista és biòleg, ha desenvolupat iniciatives en temes de medioambient i té experiència en el sector i el tercer està acabant la carrera d'advocat.
ESQUERRA DAVANT LES ELECCIONS
R.R.: Perquè votar ERC i no altres independentistes com la CUP?
F.T.: La independència no forma part de l'ideari del partit, és un objectiu que la gent confon amb les idees, que són diferents. A més, Esquerra presenta un programa pensat per aplicar-lo, per ser realitzable, i contribuir així al futur de Mataró. La CUP basa la campanya en temes urbanístics i model de ciutat sense concretar, i sense estar pensat per ser portat a terme, sinó només per fer palès el desacord d'ells en diverses actuacions.
R.R.: Què diferencia Esquerra d'ICV, a part de la independència?
F.T.: Des d'un punt de vista qualitatiu, ICV-EuiA es troba en un moment de molts dubtes programàtics. Han agafat una línia ecologista que es compartida per tothom i des del punt de visa social no acaben de concretar les coses que ells proposen. Nosaltres som més resolutius.
RR Una critica al dogmatisme o a la falta de flexibilitat?
F.T.: Al dogamtisme. Tenen una tendencia a pontificar les afirmacions i un excessiu alineament amb les tesis del PSC.
P.: Què aporta ERC a Mataró que no aporti un altre partit?
F.T.: Una manera desacomplexada de veure les coses, d'encarar els problemes i el fet que no tenim por de donar solucions noves a problemes antics. I tot i que Iniciativa a vegades ens diu que no som d'esquerres de debò, mantindrem el tipus tant si estem al govern com si estem a l'oposició.
P.: El càstig dels partits es troba a les urnes com explicació final?
Sí, perquè els partits interpretem a les persones mitjançant les nostres teories, però són ells els que escullen, per molts coloms que volguem fer volar, la veritat la tenen les urnes.
Llegeix la segona part de l'entrevista aquí.
-
Comentaris