La Generalitat ha presentat un nou programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses, Demola Catalunya, que té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al Tecnocampus de Mataró amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors.
Per impulsar aquest projecte, el Govern, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.
El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, destaca que el programa Demola Catalunya i aquesta prova pilot “és un pas endavant en la direcció que ens marca Europa per a la recuperació de l’actual crisi per Covid-19, l’aprofitament dels fons Next Generation EU, i la transformació del nostre sistema mitjançant la innovació”.
Testejar la cocreació
L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.
Pel Govern de la Generalitat “La UPF i el Tecnocampus tenen un perfil òptim per al llançament d’aquest pilot ja que, d’una banda, la UPF té una clara orientació a la internacionalització, la sostenibilitat, el treball en xarxa i la interlocució amb el món productiu, mentre que el Tecnocampus té una sòlida trajectòria en projectes d’innovació, cocreació i emprenedoria”. Com a elements que aporten valor en el desplegament del pilot, destaquen els tres centres universitaris del Tecnocampus i el parc tecnològic, gestionats de forma compacta per estimular les sinergies entre la universitat i l’empresa.
El projecte pilot
En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del Tecnocampus, incorporin la capacitat d’aquest centre adscrit a la UPF, i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial. Des de la UPF i Tecnocampus, activaran la participació d’estudiants, investigadors i empreses de l’entorn, als quals se’ls hi sumarà la xarxa internacional de Demola. El procés estarà en tot moment supervisat per professionals en innovació i cocreació.
Comentaris