Noe Ayguasenosa escriu sobre seguretat pública
Noe Ayguasenosa escriu sobre seguretat pública

Seguretat pública

Noe Ayguasenosa i Soro, Postgrau en Seguretat Pública i Diplomatura en Cultura de Pau, reflexiona sobre la situació de la Policia Local a Mataró

La darrera setmana, a la ciutat de Mataró va aparèixer a la seu de la Policia Local un cartell que anunciava que no hi hauria servei de seguretat nocturn. En un estat de dret, la principal missió dels cossos de seguretat és garantir l’exercici de drets i llibertats, i la seguretat ciutadana. I és per això, que el fet és gravíssim a nivell democràtic i de seguretat, per l’impacte que té en la convivència democràtica i en les condicions de vida de la ciutadania.
A Mataró moltes veus reclamàvem una policia local més moderna, de més proximitat, comunitària i arrelada als barris de Mataró, innovant en temes de Gestió Alternativa de Conflictes (GAC). Sembla que l’Ajuntament estava treballant en aquesta línia i que la incorporació dels darrers efectius anaven destinats a aquesta tasca. 

Els cossos de seguretat no són els responsables de decidir els models de seguretat. Com a experts son indispensables per exercir la tasca i contribuir al disseny de les polítiques públiques, però la seva feina no és determinar quin model de seguretat és el més adient. Això pertoca als polítics, que són els que tenen la legitimitat democràtica per fer-ho.

La Policia Local fa un servei públic i es deu al bé col·lectiu abans que als interessos particulars, individuals i corporatius. Això no és incompatible amb la reivindicació dels drets laborals. Dels cossos de seguretat s’espera coordinació. En aquest sentit, el tancament de la nostra policia local constitueix una deslleialtat amb els altres cossos de seguretat, en aquest cas els Mossos d’Esquadra. 

En un estat de dret, la seguretat és un pilar que cal preservar i garantir. És intolerable que qui té l’encàrrec de garantir la seguretat contribueixi a alimentar la por i la percepció d’inseguretat. L’ètica i la neutralitat hauria de ser un imperatiu en la conducta policial.

La instrumentalització partidista dels cossos de seguretat té gravíssimes conseqüències pel servei públic i per la democràcia. Cal bandejar del tot aquestes pràctiques. S’ha d’exigir als cossos de seguretat total neutralitat política, un dels principis que per llei regeixen la seva activitat. Fa uns mesos es van publicar uns whatsapps que posaven en qüestió, entre d’altres, la professionalitat i aquesta suposada neutralitat política, en una clara amenaça als drets i llibertats de la ciutadania. La manca de contundència davant d’aquella mala praxis crea una sensació d’impunitat inadmissible i d’indefensió a la ciutadania. La gravetat d’aquests fets té conseqüències democràtiques, de confiança i de seguretat molt importants com per no prendre mesures al respecte.

Com a propostes per desenvolupar: 

  • Codis d’ètica per promoure l’excel·lència i evitar actituds inapropiades, poc ètiques i instrumentalitzacions polítiques. 
  • Divisions d’afers interns específiques per a policies locals. 
  • Empoderament dels quadres de comandament per fer una direcció jeràrquica on es prioritzin els valors de servei públic, i amb l’avaluació pertinent continuada. 
  • Un pacte local per tal de no instrumentalitzar la seguretat per usos partidistes. 
  • Instar a la Generalitat a desenvolupar la nova Llei del sistema de policia de Catalunya, que inclogui un règim estatutari comú per a Mossos i policies locals. 
  • I per últim, a nivell ciutadà, esperit crític, valoració de la bona tasca professional i contundènciaamb les males praxis quan pertoca. 

 

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive