El director adjunt del diari Avui, Albert Sáez, va dir ahir dimarts dia 3 a Mataró que l'Església que deixa Joan Pau II no s'assembla gens a la que va heredar de Joan Pau I el 1978: "No deixa de ser una obvietat, però 26 anys de pontificat són molts". Sáez, que protagonitzava una conferència organitzada pel col·lectiu Cristianisme segle XXI a la sala d'actes de Caixa Laietana, va enumerar els canvis substancials que s'han produït en aquest període en deu punts.
En primer lloc, el periodista va dir que en el tema doctrinal l'Església actual està molt més segura de sí mateixa perquè s'ha evitat el debat intern. Sáez va apuntar també que l'Església s'ha projectat cap enfora com mai a la seva història gràcies als viatges de l'anterior Papa i a la presència als mitjans de comunicació: "Per primera vegada el Papa ha estat present arreu del món. I també per primer cop ha tingut un poder real, no només simbòlic, com abans".
A l'Església post Joan Pau II, a parer de Sáez, els nous moviments -Opus Dei, Focolars, Comunió i Alliberament, Neocatecumenals o Legionarios de Cristo- s'ha constituït en un potent "exèrcit del Papa": "Encara parlem dels cardenals en funció de criteris geogràfics però tant o més important que això és la seva vinculació a aquests nous moviments", va dir. D'aquests grups Sáez va elogiar la seva capacitat per conectar al món modern més que no pas els sectors anomenats progressistes.
El periodista, professor de la Universitat Ramon Llull i expert en temes religiosos, va fer referència també a la pèrdua de pes que ha experimentat el "territori" dins l'Església: "Abans era el bisbe del lloc el que decidia què fer amb les encícliques del Papa, ara els fidels les coneixen a través de la televisió". Sáez va assegurar també que actualment a l'Església no hi ha una oposició real, que la institució no s'entén amb Europa i que en el pontificat de Joan Pau II aquesta ha tornat a sortir el carrer i a intervenir en l'espai públic després d'un temps de replegament.
Successió senzilla
Respecte l'elecció de Ratzinger, Sáez va comentar que en aquesta ocasió s'havien acomplert totes les travesses: "En aquesta ocasió no s'ha complert la màxima de que el que entrava al conclave papable en sortia com a cardenal; just al contrari", va dir. Pel periodista, els entusiastes de Joan Pau II han apostat per seguir amb la línia de fermesa imposada pel papa polonès al llarg del seu pontificat.
Segons Sáez, el nou Papa pot aportar més cohesió i autenticitat a l'Església Catòlica de manera que recuperi per a la família cristiana alguns dels "allunyats". De totes maneres, el director adjunt de l'Avui va lamentar el discurs de clar to pessimista que Ratzinger va fer a la missa d'entrada del conclave, on va parlar de 'dictadura del relativisme'. A mi el relativisme no m'agrada, però entre el relativisme i la dictadura em sembla que hi ha un pas, va dir.
Sáez també va dir que seria un reduccionisme identificar Joan Pau II amb el nou Papa de Roma, Benet XVI i que és bo deixar-li un cert marge de temps: "N'hi ha que no li han donat ni cent dies de gràcia", va recordar. De totes maneres, Sáez va apuntar que el nou pontífex no serà radicalment diferent al fins ara cardenal de la Doctrina de la Fe. Finalment, el periodista va defensar l'existència del Vaticà ja que d'aquesta manera l'Església té un representant a organismes internacionals com l'ONU o l'UNESCO.
Comentaris