Cripta Colònia Güell
Cripta Colònia Güell

laMalla.cat

Ruta del modernisme al Baix Llobregat

Per la proposta que us fem en aquesta ocasió, no caldrà estar gaire en forma. És una ruta que farem amb vehicle i que ens permetrà conèixer les mostres arquitectòniques més artístiques de la comarca del Baix Llobregat, com la Colònia Güell, l'antic monestir romànic de Sant Ponç i els edificis modernistes de Sant Joan Despí.
Enllaços

La ruta comença a Sant Joan Despí, antiga ciutat d'estiueig farcida de cases i edificis modernistes, molts d'ells obra de Josep M. Jujol, que va ser arquitecte municipal durant un temps. Entre aquests edificis destacarem la Torre de la Creu, també coneguda com la Torre dels Ous, la torre Jujol i les reformes de can Negre, la casa Rovira i la Torre Serra Xaus. Però d'edificacions interessants n'hi ha més, com l'antiga capella de Santa Maria de Bonviatge, situada davant l'església parroquial de Sant Joan, o el mercat, obra noucentista projectada per Cèsar Martinell.

De Sant Joan Despí ens dirigirem a la Colònia Güell, per la carretera BV-2001. Girem a la dreta (oest) per la C-245, passant per sota de l'autopista AP-2 i, a la següent cruïlla, trencarem a mà dreta (nord-oest) la BV-2002 fins a la Colònia Güell.

La Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló (on s'arriba des d'aquesta població per l'avinguda de Barcelona), és una obra que va ser encarregada per Eusebi Güell a Antoni Gaudí, i va ser aquí on el mecenes va traslladar la seva fàbrica de filats de cotó. El conjunt va ser declarat monument historicoartístic l'any 1969.

Hi destaca la cripta, obra del mateix Gaudí, que en un principi havia de ser un gran temple envoltat de pins. La lentitud de les obres només va permetre acabar la cripta. Altres aspectes a destacar de la Colònia són la Casa del Mestre i la Cooperativa, obra de Francesc Berenguer i Mestre.

Per tancar aquest itinerari artístic, ens dirigirem al terme de Cervelló (des de Santa Coloma; agafarem la BV-2002 cap al Nord, trencarem a l'esquerra -oest- per l'N-340 i, de seguida, girarem a mà dreta -nord-oest- per la BV-2421). Visitarem l'antic priorat benedictí de Sant Ponç de Corbera. S'hi arriba per un trencall de l'esquerra de la carretera de Corbera de Llobregat a Gelida (la BV-2421). Aquest antic monestir conserva una església del s. XI, que té una gran nau amb transsepte capçat per tres absis semicirculars, un cimbori sobre el creuer i un petit campanar al capdamunt. A l'exterior, està ornamentada amb bandes i arcuacions llombardes, finestres amb doble biaix i amb portes obertes als murs de separació que comuniquen els absis entre si.

Després de visitar aquesta església, amagada en una de les valls de la riera de Rafamans, es pot fer una parada a la població de Cervelló -des de Sant Ponç, cal desfer el camí fins a retrobar l'N-340, que se segueix per la dreta-, que compta amb l'església modernista de Sant Esteve, obra dels arquitectes Font i Gallirà, i també l'església romànica de Santa Maria de Cervelló, amb una portalada d'inspiració renaixentista.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive