La llibreria Robafaves ha tancat portes. Però, de moment, només de manera temporal. La persiana de l’establiment del carrer Nou està baixada i un cartell hi resa que el tancament és provisional poder dur a terme l’inventari anual. Aprofitaran per fer-lo, però el motiu real és que els gestors de la llibreria estan negociant una sortida per la seva complicada situació, que els ha deixat a les portes del tancament definitiu. La solució passa per la venda de les instal·lacions actuals de la llibreria -els immobles dels números 7 i 9 del carrer Nou- i el trasllat a un nou local més petit i adequat a l’activitat econòmica i comercial actual del negoci.
“Estem pendents d’uns possibles compradors del local”, explica Xavier Vilert, un dels responsables de Robafaves. Es tracta d’una firma de Barcelona, tot i que els gestors de la llibreria no en donen més detalls. “Si s’executés la venda, podríem començar de nou en un local més petit de la ciutat” afegeix Vilert. Amb el traspàs, Robafaves podria desfer-se dels problemes més greus que pateix actualment, que són fer front a les despeses financeres i les amortitzacions que arrosseguen de les ruinoses operacions comercials i immobiliàries del passat, que inclouen l’ampliació del seu local actual, la compra de la Casa del Bisbe –al número 27 del mateix carrer Nou- o les aventures amb la llibreria Catalònia de Barcelona (que acaba de tancar portes) i l’establiment Actua, que també ha cessat l’activitat.
Vilert reconeix que s’aferren a la venda de les instal·lacions com a un clau ardent, ja que és l`última sortida que veuen factible. “No perdrem l’esperança fins que no tanquem definitivament, però si aquesta operació no fructifica és molt difícil que puguem seguir endavant”, assegura. Actualment, Robafaves és propietari de la planta baixa –seu de la llibreria- i el primer pis del número 9 del carrer Nou, i de tot l’immoble sencer de l’edifici adjacent, al número 7. L’objectiu és vendre tot aquest patrimoni a la firma barcelonina amb la qual estan negociant. Mentre es mantenen les negociacions, han preferit tancar portes de cara a estalviar despeses. A més, l’activitat comercial de la llibreria ha descendit molt en els darrers mesos, ja que els proveïdors fa temps que no els subministren les novetats editorials i només poden posar el seu estoc a la venda. “No estàvem donant una imatge comercialment acceptable i pe això hem preferit baixar la persiana de manera temporal”, resol Vilert.
Robafaves va viure un any 2012 molt convuls que va fer presagiar un futur negre per a la històrica llibreria mataronina. El mes de maig va anunciar un pla de xoc per reduir la plantilla al mínim i reestructurar l’espai de la botiga al carrer Nou. Les mesures no van ser suficient i a l’estiu van anunciar que necessitaven 250.000 euros per fer front als deutes i evitar el tancament. Una xifra que van intentar recaptar sense èxit a través d’aportacions populars. Aquesta crida a la desesperada, però, va servir per mantenir converses amb representants polítics –el propi conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va interessar per la situació de la llibreria- i començar a explorar noves vies amb possibles inversors privats. La possible venda dels locals és ara per ara l’única sortida que hi ha a l’horitzó.
-
Comentaris