Roald Dahl és un dels autors de literatura infantil més populars de tots els temps. L'escriptor britànic no va escriure tant sols per a nens, però són els seus títols per a infants i joves els que el van fer mundialment famós. 'Matilda', 'Les Bruixes', 'Charlie i la fàbrica de chocolata' o 'El Gran Amic Gegant' són tan sols tres dels seus clàssics, adaptats al cinema i al teatre musical en nombroses ocasions. Llibres extraordinàriament ben escrits, que atrapen els petits lectors gràcies a l'humor, al ritme de les seves històries poc donades a la moralina, i a uns protagonistes extravagants i inoblidables.
Aquest 2016 se celebra el centenari del seu naixement. L'obra de Dahl és un dels millors instruments que hi ha per fomentar la lectura a l'escola -una qüestió sobre la qual no es para de debatre i que és un escull a molts centres. Davant d'això, un total de 13 escoles mataronines estan treballant un projecte en xarxa per potenciar la lectura en veu alta a les aules a partir de les novel•les de l'autor, a través d'activitats conjuntes i coordinades. Es tracta d'una iniciativa inclosa dins dels Plans d'Entorn, en l'àmbit de la promoció de la lectura entre els alumnes.
Com ho estan fent? L'eix central és la lectura en veu alta a les classes d'algunes de les obres de Dahl, a càrrec de professors i també d'alumnes. Quines són les seves virtuts? Tal i com explica la directora de Germanes Bertomeu, Carme Civit, no només dota els alumnes d'un model correcte de lectura, genera un "clima d'intimitat" a classe i els infants valoren més el mestre, perquè "els ofereix quelcom que els interessa". "Veuen que el professor llegeix i gaudeix de fer-ho, els fa veure que la lectura pot ser agradable", afegeix el cap d'estudis, Pere Mármol. Però es tracta d'una iniciativa educativa transversal, i al llarg del curs també s'hi inscriuen disciplines com el cinema, la llengua anglesa, el teatre o el dibuix.
El projecte va néixer de la mà de l'escriptora mataronina Lola Casas, gran coneixedora de l'obra de Dahl, i de l'escola Germanes Bertomeu. Després s'hi van sumar les Biblioteques de Mataró i el Servei Educatiu de la ciutat, i actualment compta amb 13 escoles mataronines que hi participen: Angeleta Ferrer, Camí del Mig, Cirera, Cor de Maria, GEM, Germanes Bertomeu, El Turó, Joan Coromines, Josep Montserrat, Mare de Déu de Lourdes, Rocafonda, Torre Llauder i Vista Alegre.
-
Activitats conjuntes
L'activitat conjunta més important que es deriva del projecte serà una cantada conjunta de les diferents escoles participants. Serà el 25 d'abril al Monumental. D'altra banda, el passat novembre els alumnes dels centres participants van dissenyar un bitllet daurat i un jurat va escollir-ne el millor. Tots els bitllets guanyadors es mostraran en una exposició a les Biblioteques de Mataró del 21 de desembre al 16 de gener. D’aquests se’n triarà el millor a principis de febrer. Per últim, el mes d’abril els centres escolars participants faran una xocolatada amb xocolatines de la Pastisseria Uñó que algunes d’elles amagaran un bitllet daurat. Els alumnes que els trobin visitaran l’obrador de la pastisseria el mes de maig.
Comentaris