El Carnestoltes arriba un any més i els més petits l’esperen amb ganes per poder posar-se les disfresses que han preparat. Des de les escoles mataronines organitzen tota una sèrie d’activitats per a celebrar el gran dia, passant per la truita del Dijous Llarder fins a l’arribada i benvinguda de la Vella Quaresma. Enguany les temàtiques de les disfresses van molt relacionades amb el novel·lista Roald Dahl i els seus contes, tot i que també hi ha qui prefereix disfresses alternatives enfocades, per exemple, en el món del circ.
Escola Rocafonda: els contes de Dahl
El dia fort de Carnestoltes arriba el divendres, on des d’infantil fins als més grans llueixen les seves disfresses a les escoles. Amb motiu del 100 aniversari de Roald Dahl, són molts els centres que enguany han escollit els seus llibres per inspirar les seves disfresses. És l’exemple de l’escola Rocafonda, on totes les disfresses tenen a veure amb els seus contes i els infants van caracteritzats de personatges com bruixes, caramels i cuiners. Els nens es vesteixen i es maquillen a l’escola i també hi van els pares a ajudar i a compartir la festa amb tots. “Tenim un Carnestoltes amb sis acompanyants que va saludant a tothom, fem una rua per dins del pati, el Rei dels Poca-Soltes ens llegeix un pregó i després fem danses de balls tradicionals i també moderns”, expliquen des de l’escola. Com sempre, els nens participen en les seves disfresses i les preparen amb materials d’allò més bàsics. Bosses, pintures i barrets de cartolina són els elements necessaris per preparar una disfressa senzilla però ben divertida.
El Camí del Mig: bruixes i guillots
Un cas semblant és el de l’escola Camí del Mig, on també celebren el centenari de Roald Dahl amb les seves disfresses en forma de bruixes o del Senyor Guillot. Divendres el Carnestoltes surt i els alumnes es col·loquen en comparses per fer una rua fins a arribar al pati de l’escola. Benvinguda, pregó i danses en el seu honor. Des de l’escola expliquen que “durant el pregó, el Carnestoltes dóna una sèrie d’ordres per fer fins al Dimecres de Cendra, com portar alguna cosa divertida a sobre, i tots les hem de seguir”. És aquest dimecres quan a l’escola també es prepara un àpat col·lectiu on cada nen i nena aporta algun ingredient i després se celebra l’enterrament. “Tenim l’enterrament amb comparses de ploraners i ploraneres, es llegeix el testament i arriba la Vella Quaresma”.
L’Escola Pia opta pel món del circ
Però no totes les escoles s’inspiren en Roald Dahl aquest Carnestoltes. Un cas diferent és el de l’escola Pia Santa Anna. Dies abans de les vacances de Nadal els professors ja tenien decidida la temàtica principal d’enguany: el circ. Llavors, els nens participen activament en l’elecció i preparació de la disfressa. “Els nens de totes les classes havien de buscar informació sobre aquest món i escollir quin és el personatge del circ que més li agradava: malabaristes, pallassos, equilibristes...”, expliquen des de l’escola. De totes les propostes que hi ha dins de la classe, s’ha de triar una opció i, seguidament, es passa al disseny en una cartolina. Allà cada infant dibuixa com li agradaria que fos el vestit o el color dels cabells, per exemple. “La part més laboriosa és aquesta primera fase de consens entre tots els nens per escollir una única disfressa”, comenten a l’escola, ja que “els nens han de tenir la tolerància d’escoltar els altres, entendre que potser la seva no serà l’escollida i saber ser crítics”. A més, hi ha tot un procés per buscar música i escollir els passos del ball que cada classe representa al pati el dia de Carnestoltes, després de fer una desfilada interna per l’escola.
-
El centenari de l'autor, molt celebrat a Mataró
Moltes escoles han escollit Roald Dahl per celebrar aquest Carnestoltes i també li han dedicat murals, com el del Camí del Mig (a la fotografia). Dahl és un dels autors de literatura infantil més populars de tots els temps. L’escriptor britànic no va escriure tant sols per a nens, però són els seus títols per a infants i joves els que el van fer mundialment famós. ‘Matilda’, ‘Les Bruixes’, ‘Charlie i la fàbrica de chocolata’ o ‘El Gran Amic Gegant’ són tres dels seus títols més coneguts, que s’han popularitzat al llarg del temps també gràcies a nombroses adaptacions al cinema i al teatre musical. Llibres que aconsegueixen atrapar els petits lectors gràcies al seu humor i ritme i a les històries poc donades a la moralina, a més dels seus personatges divertits i extravagants. Aquest 2016 se celebra el centenari del seu naixement. L’obra de Dahl és un dels millors instruments que hi ha per fomentar la lectura a l’escola, i és per aquest motiu que un total de 13 escoles mataronines estan treballant en comú un projecte de lectura en veu alta basat en les obres de l’autor.
-
Comentaris