Jesús Gonzàlez

Riera alerta dels problemes que comporta la manca de cultura medioambiental

El biòleg i fundador de l'Escola de Natura del Corredor parla, a l'Escola d'Estiu, del Medi Ambient a la Comarca.

La poca cultura Medioambiental i els problemes ecològics a llarg termini dins la comarca del Maresme ha estat el punt central de l'exposició del biòleg i fundador de l'Escola de Natura del Corredor Joan Manel Riera a l'Aula-Fòrum de l'Escola d'Estiu del Maresme. Amb el títol d”El medi del Maresme, una ullada al futur”, Riera ha fet palès el bon estat de la superfície forestal de la comarca que, segons el biòleg, es troba en “el millor moment des de la romanització”.

La biodiversitat de la comarca, actualment, és molt important. En algunes zones, fins i tot, s'hi poden trobar espècies úniques a Europa. Aquest bon estat, segons Riera, es deu també a algunes modificacions realitzades per l'home. Al llarg dels segles s'han introduït espècies com el pi pinyoner i el gat mesquer que ara són essencials per l'identificació de la comarca. A més, l'home també ha reticulat el terreny i ha possibilitat la supervivència d'algunes espècies (com és el cas dels gripaus que viuen a les basses dels pagesos).

Segons Riera, els maresmencs tenen una cultura medioambiental molt baixa. No resoldre aquest fet pot provocar problemes medioambientals a llarg termini. Aquests problemes, ha explicat, estan directament provocats per l'auge urbanístic de les darreres dècades que han donat solucions específiques a problemes globals. Com a conseqüència de l'aïllament i la pèrdua de la diversitat genètica, molts espais naturals envoltats d'urbanitzacions han desaparegut, com ara el Torrent de la Pastanaga d'Argentona. La progressiva urbanització i adequació ha impedit, entre altres fenòmens, la formació de platges, un dels béns preuats del Maresme. Un altre agent destructor, en el que sovint s'hi veu implicat l'home, són els incendis, que a zones com Palafolls o La Conreria estan provocant una erosió irreversible del terreny.

En el eu discurs, Riera també ha tingut temps de reflexionar sobre el rol del mestre i ha conclòs afirmant que la seva funció no es una altra que la de “ ser un formador de referents culturals” capaç d'educar persones capaces d'adaptar-se a les noves situacions.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive