Rosa Maria i Ramon Balada
Rosa Maria i Ramon Balada

Renovar-se per seguir sent un referent del barri

Retrat de Rosa Maria i Ramon Balada, quiosquers de tota la vida al Pla d'en Boet, dins de l'Especial Ciutat de Capgròs

“Quan vinc aquí dic que vaig a veure la Rosa Maria”. “Ah, doncs jo a casa comento que baixo un moment a can Ramon”. Dues clientes divergeixen a l’hora de triar com es refereixen a la papereria que, de dilluns a diumenge, porta donant-los servei des de fa 34 anys al barri. El nom oficial és Llibreria Balada, però tothom els coneix per la Rosa Maria i en Ramon, els germans quiosquers del Pla d’en Boet instal·lats des de l’any 1985 a la ronda Francesc Macià. “Tenim clients que ens venen des del primer dia, i fins i tot ja han passat tres generacions per aquí, els seus fills i els seus nets!”, comenta la Rosa Maria. 

A primera vista la botiga no ha canviat gaire: a l’esquerra s’hi apilonen els diaris i revistes, darrere el mostrador hi ha un ampli mostrari d’articles de papereria, i a la part central, un recull de novetats literàries. Però el model de negoci és, per força, molt diferent. “Avui venem molts menys diaris i llibretes, la gent llegeix pel mòbil i ho escriuen tot a través d’ordinadors i tablets”, destaquen els quiosquers. Per això, a Balada s’han hagut de reinventar. L’aposta principal és per Internet: una llibreria online (www.llibreriabalada.com) on es poden encarregar tota mena de llibres amb la garantia de recollir-los i pagar-los a la mateixa botiga. La Rosa Maria i en Ramon tenien clar que o es renovaven o tancaven. I avui la seva clientela ja no la conformen, tan sols, els veïns del barri. “El darrer llibre l’hem venut a Lugo, i també ens han comprat e-books des de l’Amèrica del Sud”, expliquen. Però els més fidels segueixen sent la gent del Pla d’en Boet, els que saben que la Rosa Maria i en Ramon no els fallaran.

Els dos germans han estat testimonis privilegiats de l’evolució del barri, que consideren que en el passat va tenir una mala fama gens justificada. “Potser hi havia algun sector concret problemàtic, però en tots aquests anys, mai hem tingut cap problema amb ningú a la botiga”, diuen.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive