Un usuari de patinet elèctric a Mataró
Un usuari de patinet elèctric a Mataró

“Qui va en bici o patinet és un conductor i no un vianant. És un canvi de xip"

Juan Carlos Jerez, regidor de Mobilitat sostenible, explica les claus de la nova ordenança de mobilitat

La nova ordenança de mobilitat de Mataró, tramitada juntament amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, vol reglar el nou ordre de com moure's per la capital del Maresme. El text, que com a grans novetats prohibeix la circulació de bicicletes per voreres i zones de vianants, s’aprovarà a l’abril amb l’edat mínima de 16 anys i casc obligatori per a conduir patinet elèctric com a principals novetats. Per conèixer les claus de la norma hem parlat amb Juan Carlos Jerez, regidor de Mobilitat sostenible.

Per què es canvia l’ordenança, per posar ordre?
Més que canviar l’ordenança, és una de nova perquè necessitem un canvi radical. És un tema de posar-nos al dia a nivell de normativa urbanística per una mobilitat urbana i sotenible, ordenar usos públics i donar resposta a la proliferació de noves formes de mobilitat urbana. Necessitem modernitzar i harmonitzar.

És la resposta a la proliferació de bicis i patinets elèctrics?
No només, òbviament, però són importants. Hem passat d’una antiga ordenança en la que aquests vehicles o no apareixien o tenien una referència residual a ara, on hi ha un títol sencer dedicat als vehicles de mobilitat personal. El més important és entendre que els vehicles de mobilitat personal elèctrics tenen un motor i per tant qui els guia és un conductor. Cal un canvi de mentalitat i molta pedagogia perquè és tot un canvi de xip perquè fins ara s’utilitzava amb mentalitat de vianant i ara han de baixar de la vorera i complir com la resta de conductors. 

DSCF2442

La regulació dels patinets és una de les novetats

Per què es limita l’edat i s’obliga al casc?
L’edat serveix precisament per poder obligar a dur casc, per establir tot un criteri. Ens hauria agradat obligar també a una assegurança i matrícula però no podem per normativa, tot i que hem pogut trobar una oportunitat en els casos en què les bicis i patinets elèctrics són per activitat econòmica. A aquests sí que els obligarem a un registre i una assegurança civil.

S’acota la circulació de bicicletes i patinets a una xarxa de carrils bici que encara no està desenvolupada.
És probable que haguem de fer una disposició addicional de l’ordenança en espera d’alguns projectes perquè quan s’aprovi no totes les vies de 50 km/h tinguin carril bici però tot el projecte de carrils està en vies de licitació i aquest any tindrem la xarxa llesta. 

Serà útil l’ordenança per acabar amb els cotxes abandonats?
Esperem que així sigui. A Mataró hi ha un problema evident perquè cada cop hi ha menys espai per aparcar i els vehicles abandonats són un autèntic problema. L’objectiu no ha de ser que la grua trigui menys a retirar els cotxes abandonats de la via pública sinó que el titular el porti a desballestar. Hem introduït la prohibició de l’estacionament indefinit perquè és un abús que suposa l’ús privatiu d’un espai públic amb el que mirarem de pressionar els propietaris perquè no abandonin. 

entrevista Jerez1

Juan Carlos Jerez, en una imatge d'arxiu


 
Això suposarà més càrrega de feina per la Policia?
La nova ordenança tindrà com a conseqüència que la Policia Local l’haurà d’estudiar, preparar-se, definir nou nomenclàtor de sancions. Si en algun moment s’havia baixat la disciplina viària, cada cop que hi ha una modificació com aquesta és una oportunitat per posar-se al dia, fer campanya específica i començar a aplicar la nova ordenança. Notarem noves campanyes adreçades a infraccions concretes. 
 
Parla de disciplina viària. Per què es tolera que al voltant de les escoles s’incompleixin normatives de parada i estacionament?
Ha de canviar la mentalitat dels pares i familiars que porten els nens a l’escola. No és de rebut que fem itineraris segurs, educació viària a les escoles i que d’altra banda veiem a tanta gent anant en cotxe. Hem d’anar a un model de corresponsabiltiat. Farem unes enquestes d’itineraris escolars molt àmplia per poder analitzar el model i anirem a un model de protecció escolar molt més ampli. És obvi que el pols per fer ciutats més sostenibles s’ha de mantenir i de la manera més ferma.

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive