-
-

S.F.

Què és i com funciona la fibra òptica?

El director d'infraestructures del TecnoCampus explica els avantatges de la fibra òptica davant la seva arribada a Mataró

Joan Gil, director d’infraestructures i serveis del TecnoCampus, explica què és la fibra òptica, quins avantatges té respecte les connexions actuals d’ADSL i quin nivell de qualitat hi ha a Espanya respecte altres punts d’Europa en termes de connexió i preu.

Què és la fibra òptica?
La fibra òptica és un tipus de cablejat no basat en conductors de l’electricitat , com ara el coure, sinó en materials òptics, com vidre o materials sintètics, amb l’objectiu de transportar impulsos de llum, no corrents elèctrics. Les transmissions d’informació, es converteixen en impulsos de llum, que poden ser generats per LED o LASER, i es transmeten per dins de la fibra.

Quins avantatges té respecte l'ADSL?
El correcte és comparar la fibra amb la transmissió per coure, que és per on rebem l’ADSL. Els avantatges de la fibra òptica són la velocitat, distancia i capacitat de transmissió que pot arribar a 100 vegades més que el coure.

Quin nivell de fibra òptica tenim a Espanya?
En l’últim estudi de connectivitat dels països del mon, Espanya se situa en la posició 28, a la cua dels 30 països més industrialitzat, però òbviament lluny del més de 4.000 milions de persones no connectades al mon. Actualment la cobertura de serveis de fibra òptica, arriba entre el 40% i 50% de les llars del país, això no vol dir que estiguin connectades, sinó que podrien estar,  però malauradament es concentra en les grans ciutats i nuclis de població  superiors al 50.000 habitants.. Els objectius pel 2015 està en arribar al 60% de les llars. Bàsicament els operadors que disposen de major cobertura son Movistar i ONO, essent aquesta ultima la que aposta de forma més clara per aquesta tecnologia.

I el seu preu comparat amb altres punts d'Europa?
L’últim estudi de preus de la UE situa a Espanya a la segona posició dels més cars, només superat per Xipre.L’estudi situa el preu d’Espanya al voltant de 38€, en comparació al més barats de Lituània i romania entre els 11 i 13 €. Òbviament els operadors no estan d’acords amb aquest estudis, al·legant la diferencia de costos dels serveis en cada país i que aquest estudis basat en dades de 2013 no contemplant les ultimes evolucions de preus a la baixa que s’han produït en el nostre mercat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive