La Crida del 1998, quan Mataró va descobrir en Biada
La Crida del 1998, quan Mataró va descobrir en Biada

Quan Mataró va descobrir el Nan Biada, en vídeo

Recupera en vídeo la Crida del 1998, quan en motiu del 150è aniversari del tren Mataró-Barcelona Capgròs va obsequiar la ciutat amb la figura

El fet que aquest 2020 no hi hagi Festa Major de Les Santes provoca que diferents iniciatives entre particulars i d’entitats intentin omplir el buit tirant d’evocacions o records d’altres edicions de la Festa Major de Mataró. Una d’elles és la iniciativa del mataroní Joan Lorente, cantant i geganter, que a través del seu canal de Youtube està recuperant antigues gravacions de Santes.

En Biada va ser un obsequi de Capgròs a la ciutat

Joan Lorente té un ampli arxiu de vídeos, consistent la majoria en antigues transmissions i programes de Televisió de Mataró. S’ha proposat omplir el buit de Les Santes 2020 que no són recuperant les edicions de les dècades dels 80, 90 i 2000 i entre les diferents perles que ha recuperat hi ha la gravació del dia que Mataró va descobrir el Nan Biada. En tres fragments de vídeo es pot anar fins al 25 de juliol de 1998 quan en la culminació de la commemoració del 150è aniversari del primer ferrocarril de la Península, impulsat per Miquel Biada la revista Capgròs va obsequiar a la ciutat amb un Nan.

Els vídeos recuperats per Joan Lorente

Creació i estrena d'en Biada, part 1

 

Creació i estrena d'en Biada, part 2

Creació i estrena d'en Biada, part 3

D’on va sortir en Biada?

El capgròs va ser creat per l’escultor Sergio Laniado, que va col·laborar amb l’artista Norma Ponce. L’artista es va inspirar en una de les poques fotografies que existeixen del promotor del que va ser el primer ferrocarril de la península. El nan fa uns 60 centímetres d’alçada i uns 40 d’amplada, pesa cinc quilos i presenta un posat seriós, com la majoria de nans de la ciutat. Sobre el seu cap, hi circula la locomotora i tres vagons del popular ferrocarril de Mataró. Laniado, artista argentí resident a Mataró, va necessitat prop de 150 quilos de fang i 100 quilos de guix, a banda d’altres materials. El vestit d’en Biada va ser dissenyat per la modista Dolors Pruna.

Construcció del nan Biada

Construcció del nan Biada

La presentació es va fer a la Crida, des del balcó de l'Ajuntament

La primera aparició pública d’en Biada va tenir lloc el 25 de juliol, quan l’alcalde de llavors, Manuel Mas, va fer sortir el nan al balcó de l’Ajuntament a saludar els mataronins i mataronines, coincidint amb l’acte de La Crida. En aquest acte, el nan va lliurar a l’alcalde el document pel qual era cedit a la ciutat. Tot seguit, en Biada va baixar a la plaça a fer els primers passos amb els seus companys de colla. 

Des de llavors, en Biada participa a totes les cercaviles i activitats de la colla de nans i capgrossos, juntament amb en Jonàs i en Mataties, també nou-vinguts a la colla des del 1992. Aquests tres nans tenen un ball propi per a les dormides, la “Rumbeta dels Nans Nous”.

La Rumbeta dels Nans Nous, el ball propi d'en Biada, en Jonàs i en Mataties

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive