J. Vives

Pujol anima a la gent gran a ‘aportar un gra de sorra’ pel progrés del país

L'expresident de la Generalitat va participar en una conferència de les Àules Sénior

“Els grans hem de saber valorar el que tenim, el país que hem tirat amunt”, va dir Jordi Pujol en una conferència pronunciada ahir en el marc del nou curs de les Àules Sènior. L'ex president de la Generalitat va advertir al públic que va omplir la platea del Foment –gent gran en la immensa majoria- de les amenaces que posen en perill el país i els va animar a “aportar un gra de sorra” per garantir el progrés de Catalunya. Segons Pujol, els que ara són grans han contribuit durant anys a fer possible un progrés que ara es pot veure amenaçat per fenòmens com la immigració, la globalització “i l'animadversió que alguns ens tenen”.

En una xerrada de marcat caràcter nostàlgic, Pujol repassar l'evolució del país a partir dels canvis que ha experimentat el Maresme, una comarca que coneix molt bé ja que va passar la seva infantesa a Premià de Dalt. L'expresident de la Generalitat va farcir la seva xerrada de records personals sobre l'evolució de l'agricultura i la introducció de la flor a Vilassar de Mar; sobre el progressiu trasllat de les fàbriques del centre a la perifèria dels municipis; sobre l'arribada dels immigrants, primer dels que venien de la resta de l'estat espanyol i després dels subsaharians i ara dels marroquins i els asiàtics; i sobre el transport, apuntant els canvis que ha viscut el ferrocarril i també la millora “insuficient” de les carreteres.

“Els que tenim 60-70-80 anys venim d'una etapa difícil”, va dir Pujol, que va recordar “els disbarats” que es van fer durant la guerra i la repressió durant la dictadura. El polític també va fer menció de les cartilles de racionament i va recordar en complicitat amb el públic assistent les sopes de pa dur que menjava de petit. Pujol també va explicar com Premià de Dalt havia passat de tenir 1.000 a 10.000 habitants i va exemplificar el progrés del país amb el cas concret de la masia de Can Figueres, on quan ell era petit la seva família havia conreat les hortes i que ara s'ha convertit en un centre cívic on petits i grans hi poden dur a terme tota mena d'activitats.

Parella lingüística
Per mantenir el nivell de vida que s'ha aconseguit a Catalunya, Jordi Pujol va animar als presents a “moure's i fer coses, que encara no som vells”. Una de les propostes que els va llançar va ser la de convertir-se en parella lingüística d'un immigrant per tal d'ajudar-lo a aprendre a parlar el català, tal i com ell mateix ha fet amb un argentí. Pujol va destacar la importància d'aquesta acció per preservar el català en una situació en la que “l'arribada d'immigrants està posant en greu perill la nostra identitat”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive