Promocionar la ciutat a través del paladar. Amb aquesta idea es pot resumir el conjunt d’iniciatives que els darrers anys han anat sortint de diferents pastisseries, cellers, comerços i restaurants per d’oferir als mataronins, però sobretot als visitants, productes diferencials típics de la ciutat. La més recent, les noves galetes de Mataró, batejades amb el nom de Laietanes, escollides per votació popular durant la fira Innova 360º. Aquest nou producte amb marca local s’afegeix a les Neules de Can Graupera, les Senyores i Senyors en forma de tren de Can Miracle, els capgrossos de la Pastisseria Oms, el torró d’autor de Ca l’Uñó, el vi novell que cada any presenten els Cellers de Mataró, els vins i caves elaborats amb la varietat de raïm que porta el nom de la ciutat o fins i tot el plat de Mataró, cuinat a base de sèpia, pèsol i patates... La ciutat pot degustar-se a partir de diversos productes que també constitueixen una forma original i diferent de promocionar la ciutat. “Tenim un gruix important de productes lligats a la ciutat que no deixen de ser un element per promocionar-la”, explica la presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica, Alícia Romero, que defensa iniciatives com la de les galetes Laietanes “perquè ajuden a portar el nom de Mataró molt més enllà”.
Les “Laietanes” són uns carquinyolis líquids i cruixents que amaguen una ametlla o una avellana, han estat creades pel pastisser Claudi Uñó i van ser escollides entre quatre varietats promogudes per les pastisseries Uñó, Sacher, Graupera i Forn Sant Jaume a través d’una votació popular durant la celebració del fòrum Innova 360º el passat novembre. Durant aquests mesos, l’IMPEM ha treballat en la creació del nom i de l’embolcall de les galetes, que ha estat dissenyat pel dissenyador Xavier Martín. Claudi Uñó explica que a l’hora de plantejar-se la galeta va pensar en “alguna cosa que fos ràpida de menjar, com el fruit sec que quan el comences a picar ja no pots parar”.
Buscar el tret diferencial
Entre els pastissers i comerciants de la ciutat la iniciativa ha estat ben rebuda. “Tot el que serveixi per diferenciar-nos i donar-nos a conèixer és positiu”, afirma Jaume Rimblas, de Can Miracle. Per l’artesana Teresa Graupera de Casa Graupera, que ha col•laborat en la iniciativa de la galeta de Mataró, es tracta d’una proposta interessant però sense deixar de banda “el tret diferencial de cadascú, que és el que importa”. “Quan visites una ciutat busques allò que la diferencia, perquè si no ja no hi vas”, diu Graupera, que defensa que “cada artesà tingui el producte que el caracteritza”. Aquesta artesana, que forma part de la quarta generació d’una família dedicada a la producció de neules i altres dolços, és l’exemple de com un producte autòcton serveix per promocionar la ciutat. “Nosaltres participem a més de cinquanta fires durant l’any”, explica Graupera, que assegura que arreu de Catalunya i Espanya, les neules de Casa Graupera es coneixen “com les neules de Mataró”.
Toni Castellví, responsable del Celler Castellví, hi està d’acord: “tots els productes ajuden a difondre el nom de Mataró i aporten un valor afegit”. En el seu cas, el dels vins i caves, assegura que “ens parla del territori, de la proximitat del mar i del clima”, però també “de l’art i de la història de la ciutat”, ja que tal i com recorda, productes com el vi novell o la rajola de Mataró porten etiquetes o imatges dissenyades per artistes de la ciutat. El cas del Torró d’Autor de Ca l’Uñó és similar, ja que a través d’aquest postre nadalenc es difon també el nom i l’obra d’un artista local.
Per això, tan important com la presència i el sabor de les noves galetes de Mataró, les Laietanes, és el seu envàs, que ha dissenyat l’interiorista Xavier Martín. Segons ell mateix explica, ha pensat en un envàs que per una part és sobri i reprodueix la figura de la Laia L’arquera, per representar la memòria història de la ciutat, però al mateix temps presenta una part amb franges de colors i una petita obertura per mostrar que Mataró “és una ciutat multicolor i que té una finestra oberta al mar”. Les Laietanes ja es poden adquirir en aquest envàs de cent grams, a totes les pastisseries de Mataró, així com a d’altres punts d’atenció al públic i l’Oficina de Turisme. Aviat, s’hi trobarà també la caixa de quart de quilo i la de mig, que es presentarà en una caixa de llauna, que “està més pensada per regalar”, explica Martín. Un envàs per emportar-se un dolç record de Mataró.
Les Laietanes el dia de la seva presentació
Comentaris