-
-

Port de Mataró: preveuen una inversió de fins a cent milions d'euros per revitalitzar-lo

El Pla Estratègic calcula actuacions per valor de 107 MEUR fins al 2030.

El Port de Mataró és com la història inacabable. Fa anys que es considera un espai desaprofitat, desconnectat de la ciutat i lluny de tenir la vitalitat que tenen ports propers de municipis més petits. Fa temps, també, que s'intenta revitalitzar. Un exemple: es va avançar la renovació de concessions d'amarratges i locals l'any 2015, tot pensant que un cop renovat sense haver d'esperar a que expirés el contracte, es revitalitzaria la zona. Error. A juny de 2017 el 96% d'amarratges i el 88% dels locals no s'havien renovat. Així les coses, la principal sacsejada al Port de Mataró arribarà amb el Pla Estratègic previst fins a 2030: 107 milions d'euros previstos en inversions per canviar-li, una vegada per totes, la cara a la porta marítima de la ciutat.

El Pla Estratègic, que va començar a gestar-se el novembre de 2016 amb la participació d'usuaris, empreses i institucions, preveu canvis dràstics en el model de gestió i oferta de serveis de l'espai. Per un costat, es vol revitalitzar el port des de la vessant nàutica i comercial, reforçant la vinculació amb el municipi; per l'altra, es vol crear un port multiserveis de referència a la costa que de retruc contribueixi al desenvolupament econòmic i al benestar de la ciutadania de Mataró. Sobre paper queda més que atractiu, però falta saber com es durà a terme.

Una de les idees serà canviar el model d'explotació, passant per models de pagament per ús (lloguers i concessions a curt termini) que permetin provar propostes i activitats diverses al port. En el cas dels amarratges, es vol fer per lloguer el 75% del total i deixar el 25% restant en model de llarga durada com ara (12 o 25 anys). Per això, es reclamarà més implicació dels usuaris del port en la gestió i impuls de les activitats, es vol regular les activitats comercials amb criteris de qualitat i que siguin complementàries a les de la ciutat i obrir i connectar les activitats amb la ciutat.

Actuacions destacades: primera fase

El Pla Estratègic compta amb tres fases previstes de desenvolupament al que si sumen un parell d'actuacions a llarg termini. Aquestes fases comencen amb la 0 o inicial, que costarà  1,3 milions d'euros i es basa en arreglar el vial perimetral (pavimentació i instal·lacions) i reposició d'esculleres del disc. Les actuacions a curt termini (fase 1) tenen un cost de 31,2 milions d'euros i passen per urbanitzar tres dels molls, perllongar pantalans, remodelar la zona comercial o millorar la connexió amb la ciutat. El problema: la remodelació comercial depèn dels inversos privats (per tant hi ha incertesa sobre la concurrènci d'aquests gestors) i el soterrament de la Ronda Barceló (obra que depèn de l'Ajuntament i costa 17M) està aturat mentre es busquen alternatives.

Una segona fase més llunyana és l'ampliació a Ponent del Port de Mataró amb una nova instal·lació i actuacions d'integració amb el port directe.el primer pas, contemplat al pla vigent, és el de la nova àrea tècnica de megaiots, on es duplicaria la capacitat de l'esplanada. El cost seria de 11,3 milions. el segon escenari,  a més llarg termini, seria la instal·lació de temporada al sud, una ampliació que pujaria fins els 54,5 milions d'euros, i estaria condicionada al gestor privat, ja que no es podria tirar endavant sense demanda. Aquest espai serviria per augmentar la capatitat d'amarraments, millorar la integració amb la ciutat i seria una solució quan hi ha augment de demanda a l'estiu.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive