Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré
Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

La Policia Local de Mataró denuncia que no atén tots els serveis per manca d’efectius

Hi ha situacions urgents a les que no es pot donar resposta pels desajustos del model de policia de barri que aplica l'Ajuntament, segons el sindicat SPL

Molta mala maror a la Policia Local de Mataró. La secció del Sindicat de Policies Locals i Cos de Mossos d’Esquadra (SPL-CME) a la capital del Maresme ha denunciat que el servei ordinari està infradotat i treballa en condicions molt més precàries que el servei de policia de barri, que titllen “d’ineficaç”. Aquest desajust implica que, especialment en torns de nit i caps de setmana, els recursos disponibles estiguin “molt per sota del mínim” i que, a causa d’això, es “deixi desatès al ciutadà” perquè hi ha serveis als quals “no donem resposta”. Quelcom especialment preocupant tenint en compte els problemes d'inseguretat que pateix actualment el municipi, així com la situació excepcional generada per la Covid-19

Asseguren que la policia de barri té molts més recursos però és "ineficaç"

En un comunicat, la secció sindical es mostra extremadament crítica amb la manera com el consistori està aplicant el model de policia de proximitat, al qual acusen de tots els mals que segons ells pateix el cos. Aquest model, segons el Pla de Seguretat municipal vigent, es basa en reforçar la policia de barri i centrar bona part dels esforços en mantenir el civisme i la convivència, actuant en qüestions com els conflictes veïnals, els sorolls, la tinença d’animals o l’oci nocturn. Quelcom que parteix de la base que l’àmbit de la seguretat ciutadana correspon sobre el paper als Mossos d’Esquadra -amb el suport de la Policia Local- tot i que la infradotació històrica de Mossos a Mataró ha fet que sovint el cos municipal també hagi hagut d’assumir aquesta funció.

"És habitual que hi hagi una sola patrulla per tota la ciutat"

El SPL constata que no estan “en contra de cap model” que vulgui aplicar l’Ajuntament, però sí contra el fet que la seva implementació, segons denuncien, es faci “a costa de la salut i seguretat de una gran part de la plantilla i per tant de la ciutadania de Mataró”. El sindicat constata que es destinen molts més recursos al servei de policia de barri, com ara els 11 nous agents que s’han incorporat aquest estiu, mentre es redueix el servei ordinari. Les unitats d’aquest segon àmbit “estan sempre en precari”, afirmen, especialment de matinada, diumenges i festius. “És habitual que hi hagi un patrulla (o dos en el millor dels casos) per tota la ciutat amb l’oci nocturn al màxim del seu funcionament”, constaten. Davant d’això, i aquí arriba el més greu de la seva denúncia, asseguren que” hi ha serveis als quals no donem resposta, és a dir, no hi anem, tot i que alguns d’ells son serveis urgents de tot tipus. És a dir, es deixa desatès al ciutadà/na”.

Policia Local. Foto:R.Gallofré

Una agent de la Policia de Barri. Foto:R.Gallofré

"Hi ha serveis als que no hi anem, tot i que alguns són urgents"

El comunicat és duríssim contra el servei de policia de barri, del que venen a dir que no serveix pràcticament per a res malgrat que compta amb molts més agents i aquests treballen en millors condicions de recursos i horaris que els agents destinats a policia ordinària. “És un servei de policia de proximitat que no fa proximitat, ni tan sols un treball mínimament eficaç”, constaten, ja que els agents de la policia de barri “acaben realitzant serveis prioritaris que haurien de fer les unitats del servei ordinari però que per falta de personal no poden realitzar”. Reblant el clau, apunten que Mataró “un munt de policies de barri del tot ineficaços” ja que no disposen del suport de prou unitats bàsiques. “La seva feina o serà interrompuda o no tindrà continuació”, afegeixen.

A banda de les dificultats per garantir la resposta als serveis urgents, l’SPL denuncia que aquesta situació té un impacte directe en la plantilla de la Policia Local, que “treballa en condicions precàries, des del punt de vista de la seguretat, sota mínims, sense directrius clares en assumptes importantíssims i  perillosos”.  Tot plegat és “la causa principal de baixes laborals a aquest col·lectiu, deguts principalment a l’esgotament físic i mental”. Apunten que membres de la plantilla pateixen “ansietat i símptomes psicosomàtics” que provoca “gran part de l’absentisme”, en el qual mencionen baixes laborals però també “permisos voluntaris”. Fonts internes de la Policia Local fa temps que apunten que el percentatge de baixes al cos és extraordinàriament elevat.

Incorporació dels 11 nous agents de la Policia Local de Mataró. Foto: Ajuntament

Incorporació dels 11 nous agents de la Policia Local de Mataró. Foto: Ajuntament

El malestar evident existent en una part del cos policial, fet evident en aquest comunicat, es fa patent en un context molt complicat a Mataró, amb un 2020 on s'ha incrementat la sensació d'inseguretat a causa de l'augment de delictes com els robatoris a vianants o a l'interior d'establiments i empreses, així com per la problemàtica generada per les ocupacions il·legals. La Policia Local també ha hagut de multiplicar-se de cara a fer complir el gran nombre de restriccions imposades per aturar la propagació de la Covid-19

Arxivat a:

Comentaris (14)

Atónita Fa 7 mesos
Doy fe que cuando los he llamado hasta en 4 ocasiones y en diferentes días y horas ¡¡¡no ha aparecido nadie!!! Es que es para poner una denuncia por falta de protección/atención al pueblo. También hay que decir que cuando llamas x teléfono ya percibes desidia y ves claramente que mas vale que no te pase nada grave de verdad xq lo llevarias claro. Eso si, luego ves patrullas delante de los bares y no precisamente en las horas de desayunos y comidas.
Dapi Fa 8 mesos
Pero para poner multas sin bajarse del coche no faltan efectivos.
Feina de cop Fa 8 mesos
Si la policia municipal hagués estat fent la seva feina en el passat, no s'hauria arribat a la indisciplina ciutadana actual. Ells en són en part culpables per la seva dessídia.
Esforç Fa 8 mesos
L'únic esforç que fan els policies municipals de Mataró és quan preparen les oposicions per entrar al cos de la policia local. A partir del moment que les han guanyat, ja només es tracta de descansar fins a la jubilació. A Mataró, aquest problema no l'han sabut resoldre mai els socialistes, ni tampoc no es va fer res en la curta etapa de CiU (Alcalde Mora, i regidora de la policia Núria Calpe).
MANEL PARRA Fa 8 mesos
Quina llàstima, sempre la culpa sempre es dels altres Quants agents hi han de baixa ? Quants agents d'excedència ? 3/4 de 9 del matí, la Riera (Cor de Maria) colapsada i els dos agents al carre d'en Moles fuman i parlam pel telefon NO ANEM BÉ i el pitjor que els nostres dirigents no posen remei
Carles Fa 8 mesos
La gent de Mataró fa molt de temps que NO creu en la seva policia. Això s'ho han guanyat ells sols deixant la ciutat a qui no tenen la decència d'enfrontar-se
francesc Fa 8 mesos
El problema de la policia Local es algo endémico en Mataró, nunca ha sido eficaz y su rendimiento ha sido y es lamentable. Los alcaldes en este tema todos de pena, los mandos bochornosos e ineptos y los policias van a hacer el mínimo e imprescindible, evitando al máximo los conflictos serios o peligrosos, y eso es porque ninguno tiene vocación de servicio al ciudadano, se hacen policias por tener un sueldo fijo y seguro y cuando vienen problemas...se estresan, cogen la baja etc. etc.
Roser Fa 8 mesos
Hoy no tengo ganas de protestar Decia M.GANDHI: Si hay un IDIOTA en el PODER es porque quienes lo eligieron estan BIEN REPRESENTADOS.
roberto rodrigo Fa 8 mesos
El problema de la policía es el de cualquier funcionario público que el tiempo real de trabajo y la productividad diaria es ridícula.... entre cambiarse, almorzar, comentar el partido de futbol , hacer sus recaditos y demás perdidas de tiempo se les va el dia, pero lo que es trabajar, trabajar.....en fin sin más comentarios como cualquier otro funcionario público.
Marc Fa 8 mesos
Policia de barri?En quin barri?en el meu només per controlar la zona vermella.Jo també estic molt estressat... al carrer sempre la mateixa història, la mateixa gent i fent els mateixos tripijocs. La sensació,i la realitat,cada cop pitjor, des de fa anys. Cossos deseguretat, en general prepotents i mal educats. No entenc en què dediquem els impostos i el pressupost? Ja no hi ha excusa, tot plegat és ridícul. Molt trist. Uns s'omplen butxaques i altres a viure del cuento. Baixa de pagar cal

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive