-
-

V. B.

Places sempre lliures als aparcaments soterrats mataronins

Els pàrkings de rotació presenten taxes d'ocupació molt baixes, mentre que el concurs de l'aparcament de Lepanto-Churruca ha quedat desert

L’aparcament subterrani del sector Lepanto-Churruca, que s’havia de construir sota el nou edifici de l’escola Angeleta Ferrer, no es farà. Es frena així la creació d’un nou aparcament en un moment en què la majoria de pàrkings soterrats de rotació de la ciutat presenten taxes d’ocupació molt baixes. Excepte el de plaça de Santa Anna, la majoria estan molt per sota de la seva capacitat. El descens de l’ús del vehicle privat i els preus poc competitius s’apunten com a causes principals.

Quan es va presentar l’avantprojecte de l'aparcament de Lepant-Churruca, l’Ajuntament va dir que comptava amb estudis que ratificaven la viabilitat de l’aparcament, malgrat els dos pàrquings soterrats molt propers, el de plaça de les Tereses i el de plaça de Santa Anna. Els fets, però, han estat uns altres. Que tant sols es presentés una empresa al concurs per a la concessió de l’aparcament, i ho fes amb exigències tan elevades, mostra que “no hi havia prou oportunitat de negoci”, com reconeix ara la pròpia regidora de Mobilitat, Núria Calpe.

Pàrkings infrautilitzats
Les empreses aspirants han tingut en compte un altre factor: els aparcaments veïns en funcionament estan infrautilitzats. Excepte el de plaça de Santa Anna, pràcticament ple, la resta d’aparcaments soterrats de rotació presenten taxes d’ocupació molt baixes. El de Can Xammar tan sols arriba al 24%, i el de la plaça Tomàs i Valiente (als jutjats) al 27%. El de plaça de les Tereses presenta millors números: un 51%. Tots ells van ser construïts per l’Ajuntament i són gestionats per empreses adjudicatàries.

En pitjor situació es troben els del Parc Central i el de plaça Granollers, gestionats directament per PUMSA, que estan al 12% i al 19% respectivament. Entre el segon semestre de 2012 i el de 2013, el nombre d’usuaris s’ha reduït en un 5,5% en els pàrkings més cèntrics de la ciutat. Són dades del conjunt d’aparcaments promoguts per l’Ajuntament i gestionats pel propi consistori o bé per empreses adjudicatàries, que comptabilitzen un total de 2.136 places. Cal sumar- n’hi 1.540 més d’aparcaments de rotació de promoció privada (al Port, a l’Hospital, a La Riera i al carrer Montserrat)

La regidora de Mobilitat apunta dos motius per aquesta infrautilització: el descens de l’ús del vehicle privat per la crisi econòmica; i els preus poc competitius, en especial si es compara amb els de la zona blava. La gran majoria de l’aparcament del centre és de pagament, però ara mateix surt més a compte el de superfície que el soterrat. “El Pacte per la Mobilitat acordava que els preus de la Zona Blava anirien augmentant per anivellar-se amb els dels pàrkings, però això no s’ha produït”, resol Calpe.

El pla de mobilitat
Ara el consistori només té prevista la construcció d’un aparcament el del carrer Miquel Biada, quan arribi el Corte Inglés. Calpe recorda que a finals d’any o a principis del següent s’ha d’aprovar el nou Pla de Mobilitat, que inclourà un estudi de l’aparcament en superfície i soterrat de la ciutat. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive