Carta del lector: L'oportunitat d'aprendre la llengua d'on vius, un dret que t'enriqueix, un deure que cohesiona
Carta del lector: L'oportunitat d'aprendre la llengua d'on vius, un dret que t'enriqueix, un deure que cohesiona

La Plaça Pep Sivilla, una conquesta dels veïns

En aquesta carta del lector, el soci de l'AV Peramàs-Esmandies Josep Maria de la Hoz celebra el nom de Plaça Pep Sivilla per l'antic espai de Can Civit

El passat ple de juny l’Ajuntament de Mataró aprovà posar el nom de Pep Sivilla a la plaça situada davant les Esmandies, al capdamunt de la ronda O’Donnell. Aquesta conquesta va ser fruit d’una forta i constant mobilització del conjunt del veïnatge. No va ser gens fàcil.

Una mica d’història. Aquest espai va estar ocupat durant dècades per un edifici comercial “Can Civit”. Els veïns dels blocs de davant sempre el reclamaven com un dret que pertanyia als qui van adquirir aquests pisos des d’un bon començament. En comptes de respectar aquest dret, i d’acord amb no sabem quin departament de l’ajuntament, la firma comercial es va adjudicar unilateralment aquest terreny i, en comptes de dedicar-lo a l’esplai dels veïns i a la seva canalla, va edificar un enorme casalot en benefici propi i que trencava la perspectiva dels veïns i l'anul·lava com a lloc d’esplai. Ningú sabia com s’havia arribat a dur a terme aquest frau. Però el cas era que els veïns havien perdut un dret que els havia estat arrabassat.

Davant aquesta injustícia, que ja durava masses anys, els veïns que es movien al voltant de l’Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies, van decidir actuar per posar fi a aquesta anomalia urbanística. En Pep Sivilla, com a president de l’Associació, es va implicar i amb la resta de veïns van anar fent els passos previs per acabar amb aquesta injustícia, començant per la imprescindible informació. El 2007 va ser expropiat per part de l’Ajuntament i declarat zona verda.

Tota aquesta mobilització va fer que el conjunt de veïns afectats s’impliquessin a fons. Finalment, al cap de més de 10 anys de l’expropiació, el 2017 es va aconseguir que les màquines entressin en el territori “segrestat” i comencessin a enderrocar l’edifici que mai hauria hagut d’existir. Operació neteja fins als seus fonaments.

Un cop net l’espai, als veïns d’aquests blocs els semblava un somni haver-se lliurat d’aquell casalot. Fi del malson! Tot seguit va començar la negociació  amb l’Ajuntament per determinar l’estructura de l’espai (jocs per als infants, tanques, bancs, arbres...). Tot  al servei dels veïns i amb una perspectiva lliure d’entrebancs.

Un cop urbanitzat satisfactòriament el triangle recuperat, els veïns i tot el barri n’han pogut gaudir des del 2018. Mancava, però, posar nom a la plaça. Per als veïns i per a l’Associació, cap dubte. En Pep Sivilla havia encapçalat totes les mobilitzacions i, per tant, el seu nom havia d’anar lligat a l’existència de la plaça. La seva desaparició, aquell mateix any, esdevingué malauradament enmig de tot aquests procés. Gairebé un miler de signatures es van recollir en unes setmanes per tot el barri i resta de la ciutat.

Malgrat que el seu nom no era l’única proposta per part de la Comissió municipal del Nomenclàtor (els qui s’encarreguen de donar via lliure al noms dels carrers de Mataró), la recollida de signatures, les pressions per part del veïns i l’aportació d’alguns partits i associacions, van fer decantar la darrera i definitiva opció cap al nom de Pep Sivilla, com a activista social i educador durant molts anys de la seva vida.

Ara, el que cal és concretar la data de la inauguració de la plaça. D’aquesta manera tot el barri i sobretot els veïns que hi viuen se n’assabentin i gaudeixin del que significa aquest pas endavant en la millora de la seva qualitat de vida. Ara podran nomenar pel seu nom el qui va ser una peça clau de la seva recuperació.

Finalment volem remarcar com, en aquest cas, l’acció conjunta i la mobilització dels veïns s’ha demostrat com una força potencial capaç d’aconseguir fites importants sense esperar que es resolguin des de dalt. Aquesta és la raó de ser de les Associacions de Veïns que coneixen i comparteixen amb ells els neguits i els objectius que de forma individual serien impossibles d’aconseguir.

Josep Maria de la Hoz. Soci de l’Associació de Veïns Peramàs-Esmandies

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive