Els tresors que es poden trobar aquest mes als carrers de Mataró.
Els tresors que es poden trobar aquest mes als carrers de Mataró.

Marc Mayola

Petites Grans Obres, un món màgic als carrers de Mataró

Una iniciativa cultural i solidària convida a descobrir tresors que amaguen en algunes façanes de la ciutat

Els nens tenen una mirada màgica. Amb ells, i producte de la seva imaginació, la línia que separa fantasia de realitat queda sovint difusa. D’energia i vitalitat desbordant, la seva cosmovisió és un bon amagatall per fugir d’algunes inclemències de la vida adulta. Ara, a Mataró, una ruta batega en sintonia amb ells. És una aventura artística, cultural i solidària, que consisteix en descobrir tresors que s’amaguen a les façanes d’alguns edificis de la ciutat. Són petites grans obres que es poden trobar dins de les antigues portetes d’aigua, ara en desús, a peu de carrer.   

La gènesi

“Ho vam veure fa anys a Barcelona. Després del confinament de Nadal vam ser conscients que l’oferta per a nens i nenes era gairebé nul·la. Nosaltres, que no podíem fer res amb la Lia, vam pensar que podríem fer aquí, a Mataró, allò que havíem vist temps enrere a Barcelona.” És la Yasmina Lancina, impulsora de la iniciativa ‘Petites Grans Obres’: “Vam fer una llista de les portes per veure quines estaven obertes i quines dimensions tenien. Vam fer un mapa amb un recorregut coherent, sense distàncies llargues, i vam crear a casa les primeres catorze obres.” Han passat quatre mesos, se n’han fet noves edicions cada mes i ara ja són vint-i-quatre les obres que formen part del recorregut artístic.

L’acollida

La Yasmina va obrir un perfil a Instagram que ara ja té prop de dos mil seguidors, però el projecte va créixer sobretot gràcies al boca-orella i a la magnífica acceptació de la gent de Mataró. “Diverses escoles han integrat el circuit dins dels seus itineraris de sortides. Això ens ha donat molta repercussió. En general la iniciativa ha tingut una gran acollida i la gent es mostra molt agraïda.” En una de les edicions, coincidint amb Sant Jordi, hi van participar els alumnes de l’Angeleta Ferrer i del Camí del Mig. Aquesta última, la quarta, ha anat directament a càrrec de l’Escola Pia Santa Anna.

La participació

Cada mes es canvien les creacions artístiques; gegants, paisatges, animals... n’hi ha per a tots els gustos. La participació, més enllà de les col·laboracions amb les escoles, és oberta a la ciutadania. A través del compte d’Instagram es fa la convocatòria de cada edició. Els primers en fer la reserva al post indicat del perfil @petitesgransobres tindran assignada una porteta. No és fàcil aconseguir-ho. En l’última edició van rebre seixanta sol·licituds en menys d’un minut. La Yasmina, aleshores, fa entrega d’un kit amb una capseta de fusta on s’hi farà l’obra, una clau simbòlica de regal, un mapa amb instruccions i una plaqueta on s’hi escriurà el títol de l’obra i el nom de l’artista. El kit té un preu de deu euros.

La causa solidària

El 100% dels beneficis van a la lluita contra el càncer infantil de l’hospital Sant Joan de Déu. “Per a mi això és molt més important que la part artística. És un projecte súper jove, només són quatre edicions, i no el volem parar sobretot perquè té aquesta causa solidària.” La Yasmina espera poder parlar aviat amb l’alcalde, David Bote, que és plenament conscient de la iniciativa i que té pendent aquesta conversa amb la seva impulsora: “Necessitem el segell de l’Ajuntament per fer una col·laboració especial amb Sant Joan de Déu. Seria magnífic que una de les properes exposicions fos amb les obres del nens i nenes de l’hospital.” Mentrestant, la màgica mirada dels infants seguirà guarnint els tresors que s’amaguen en diferents portetes de la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris (4)

Alejandro Fa 7 mesos
Malauradament aquesta iniciativa és un plagi del projecte ‘El Museu Més Petit del Món’ creat per la Noemí Batllori el 2019. Resulta preocupant i vergonyós que les persones responsables de Petites Grans Obres no facin cap menció al MMPM com a fons d'inspiració d’aquest projecte.
Alejandro Fa 7 mesos
Malauradament aquesta iniciativa és un plagi del projecte ‘El Museu Més Petit del Món’ creat per la Noemí Batllori el 2019. Resulta preocupant i vergonyós que les persones responsables de Petites Grans Obres no facin cap menció al MMPM com a fons d'inspiració d’aquest projecte.
Antoni Fa 7 mesos
Alejandro, el que és "preocupant" és la teva agror, segur que els promotors d'aquesta iniciativa a Mataró saben i respecten qui va crear en el seu dia aquest petit museu. Respira a fons i imagina't la cara de satisfacció dels nens i nenes quan troben aquests petits tresors amagats.
Carles Fa 7 mesos
Porto mesos obrint portetes i no sóc pas un menut. També em fa molta gràcia veure com els petits intenten obrir portetes on no hi ha res i els pares els intenten convéncer sense èxit de que no hi fiquin el dit. Felicitats per la iniciativa!
roberto rodrigo Fa 7 mesos
Gran iniciativa para una ciudad en decadencia.....una luz en el tunel.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive