Mataró es pren molt seriosament el tema de la seguretat. Ja fa anys que es va arribar a un punt crític amb una Nit Boja desfermada de gent i d’actituds que podien fer morir d’èxit una de les cites més especials de l’any. L’Ajuntament va agafar les regnes i va començar a treballar per fer una festa més segura sense perdre en cap moment la rauxa necessària durant les Santes. Enguany, una comissió de sensibilització coordina diferents actors interns i externs per tenir sota control la seguretat, civisme i sexisme que es pot donar durant aquests dies. Serveis de Salut, Igualtat, Cultura, ensenyament, comunicació, policia local, Mossos, Protecció Civil, Consorci Sanitari del Maresme i Fundació Àmbit Prevenció treballen conjuntament perquè tot vagi com la seda. Com en els darrers anys.
Prevenció abans de Santes
Des de l’equip tècnic de l’Ajuntament de Mataró s’explica que el treball per tenir unes Santes sense incidents comença molt abans, amb la prevenció. “Fem accions de conscienciació entorn a qüestions com el consum d’alcohol, respecte al bestiari festiu, vestuaris adequats segons cada activitat i la responsabilitat en elements com el vidre, les llaunes o llançament d’objectes, així com l’ús de lavabos públics i sobretot un moviment contrari a les agressions sexistes”, relata Martí Marfà.
Per això, es fan xerrades i sessions informatives als instituts, tant de la mà de l’Ajuntament de Mataró om de part dels Mossos d’Esquadra que compten amb el seu programa de formació anomenat “comença el joc”, i que tracta espais com el món de la Nit o les Santes. D’altra banda, des de salut també es treballa durant tot l’any actuant a zones d’oci nocturn amb “agents itinerants” que parlen i visiten als joves des d’una vessant informativa. “També visitem comerços i bars de les zones festives per recordar normativa, fer inspeccions, etc.”. Els dies més forts de Santes, agents de Salut fan accions similars de caràcter informatiu.
Postals per la Nit Boja
La Nit Boja és la cita més important de Santes i la que més maldecaps acaba portant a tots els que treballen per què hi hagi els menys incidents possibles. A banda de les accions relatades, des de l’equip tècnic de l’Ajuntament s’afegeix que elaboren “materials amb informació pensada per sensibilitzar a la població: lones informatives, publicitat i cartells”. Enguany han creat “unes postals” on per un costat hi ha una foto de la festa, fent que sigui atractiu de recollir, i per l’altra hi ha consells de seguretat i recomanacions per tenir unes Santes segures. “Així aconseguim que ho agafin per la imatge i s’informin de primera mà”, relaten.
Segon any de control perimetral
Enguany es tornarà a fer el control d’accés a les zones dels actes més importants de Santes previstos pels dies 25 a la nit i 28. L’any passat es va estrenar aquest sistema i els resultats van ser molt positius: “Es va rebaixar un 80% les incidències per talls per trossos de vidres i similars, i això que acostuma a ser una de les incidències més important durant les Santes”. El que faran aquests controladors des dels diversos punts d’accés a la zona del centre on es realitzen els actes més importants és “controlar l’aforament, tot i que és gairebé impossible que s’ompli” i, sobretot, “evitar entrar envasos de vidres o taps de les ampolles per intentar que no hi hagi llançaments d’objectes perillosos”. La sensació des de l’Ajuntament és que el resultat de l’any passat va ser molt positiu i val la pena tornar-hi enguany.
No és No
Mataró tornarà a tenir una campanya per lliurar les Santes d’agressions sexistes, tal i com va passar l’any passat. Aquesta iniciativa, promoguda entre d’altres motius pels lamentables fets ocorreguts a San Fermín amb la Manada, té com a principal objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre tot allò que no s’ha de permetre en una societat moderna. “Vam arrencar l’any passat i enguany s’emmarca dins del protocol fet pel Servei d’Igualtat per tal de prevenir, informar i actuar en zones d’oci nocturn, en festes com l’OCA o Carnestoltes”, explica Montse Balaguer, cap del servei d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament.
Enguany la campanya “no és no” inclou sessions formatives, elements de sensibilització (fulletons, xapes, cartells, busos, anuncis...) i la instal·lació de cinc punts informatius a diversos llocs de la ciutat. L’augment en aquest sentit és considerable, ja que l’any passat només n’hi havia un. També s’amplia l’horari d’obertura dels punts per cobrir millor les necessitats detectades l’any passat. La campanya, expliquen, s’adreça “a tota la ciutadania” per tal que s’impliquin en la construcció d’un model d’oci on no hi ha cabuda per actituds sexistes ni les agressions, fent especial incidència en el públic jove i a tots els que col·laboren d’alguna manera a la Festa Major de Mataró. “no es tracta tant d’atendre a possibles víctimes, ja que les dades per sort són molt baixes, però sí sensibilitzar i prevenir, informar sobre què és o no una agressió i ajudar a qui ho necessiti”, relata Balaguer.
L’any passat les dades de la campanya No és No va ser positiu. 790 persones, majoritàriament dones d’entre 20 i 30 anys, van demanar informació, la majoria sobre la pròpia campanya, els objectius i aclarir dubtes sobre la diferència de conceptes entre agressió, assetjament, sexisme, etc. En molts dels casos, expliquen des d’Igualtat, es van explicar vivències pròpies per preguntar què havien de fer si es tornaven a trobar en una situació similar.
Comentaris